De Eigenschappen van een Scale-up Cultuur

De Eigenschappen van een Scale-up Cultuur
Een scale-up doet er alles aan om (verder) te groeien. Hoe en waarom? De antwoorden vind je ongetwijfeld in de eigenschappen van de scale-up cultuur.

Wat is een scale-up?

Een scale-up is een bedrijf dat de eerste vijf jaren (financieel) heeft overleefd en ook al wat successen heeft behaald. Het bedrijf is nu toe aan een opschaling, want het wil verder en groter groeien.

Eigenschappen van een scale-up cultuur

Organisaties met een scale-up cultuur zijn sterk gericht op groei (door innovatief te denken en te werken). Wat dit concreet inhoudt, zie je in deze lijst van eigenschappen terug.

Doelgericht

Het management zorgt ervoor dat elke medewerker op de hoogte is en blijft over de visie, missie, doelen en kernwaarden van het bedrijf. In een scale-up cultuur hoort elke medewerker te beseffen dat iedereen aan gemeenschappelijk doel werkt. De medewerkersbetrokkenheid is dan ook meestal vrij hoog in een scale-up.

Innovatiegericht

Innovatieve producten of diensten lanceren zorgt voor groei, maar medewerkers moeten hier een growth mindset voor hebben. Zij werken immers voortdurend aan nieuwe oplossingen om de omzet te vergroten en de concurrentie voor te blijven. Het bedrijf laat ze dan ook volop experimenteren en risico’s nemen. Zonder af en toe een gok, geen groei!

Actieve werving en selectie

Over groei gesproken: een scale-up wil ook meer medewerkers aantrekken. HR-medewerkers en/of recruiters werken dus volop aan werving en selectie. In dit proces besteden ze extra aandacht aan de cultural fit van een kandidaat: die moet niet alleen over de gewenste vaardigheden beschikken, maar ook perfect passen in de bedrijfscultuur.

Klantgerichtheid

Tevreden klanten zorgen voor groei. Klantwaarde leveren is dus erg belangrijk voor het bedrijf en de medewerkers nemen de feedback van klanten zeer serieus. Hoe beter een product of dienst voldoet, hoe groter de kans op een vast klantenbestand.

Platte hiërarchie

Een bedrijf dat wil groeien, moet snel beslissingen kunnen nemen. Zo kan het ook snel inspelen op belangrijke (markt)veranderingen. Om deze reden kiest men in een scale-up vaak voor een platte hiërarchie. Een besluit hoeft dan niet door vele managementlagen heen en dat bevordert de actiesnelheid van de medewerkers.

Effectief leiderschap

Effectief leiderschap houdt voor deze cultuur in dat de leidinggevenden er alles aan doen om hun werknemers te inspireren en te motiveren. Ook sturen ze medewerkers naar gedrag dat groei en innovatie bevordert. Tegelijkertijd heeft zowel HR als het management een voorbeeldrol. Zij zetten de toon qua cultuur in een bedrijf dat volop bezig is om te evolueren.
Een scale-up cultuur vereist een hoge werknemersbetrokkenheid. Als HR-medewerker of leidinggevende doe je daarom je best om prestaties te erkennen en te waarderen.

Prestatiegericht

In een scale-up moedigt het management de medewerkers aan om te presteren. Maar om te kunnen presteren, moet een medewerker zich steeds focussen op continue verbetering bij alles wat hij of zij denkt of doet. Aan de andere kant: medewerkers mogen fouten maken, omdat ze daarvan kunnen leren.

Data-gedreven aanpak

Hoe gaat het met de resultaten? Continu meten is weten! In scale-ups maken medewerkers volop gebruik van digitale tools en systemen om processen te monitoren en te sturen. Een besluit komt ook nooit zomaar uit de lucht vallen: medewerkers kijken strikt naar de data en de KPI’s om processen of strategieën (snel) aan te passen.

Samenwerkingsgericht

In scale-ups werken mensen voornamelijk in teams. De medewerkers zijn zelfs heel samenwerkingsgericht. De organisatie hecht bovendien veel waarde aan diversiteit en inclusiviteit. Want hoe diverser de samenstelling van een team, hoe meer kans op nieuwe ideeën en (out-of-the-box)oplossingen. Die zijn zelfs hard nodig om te kunnen innoveren.

Autonomie

Het bedrijf verwacht een proactieve houding van alle medewerkers. Zij moeten zelf kansen zien (en grijpen) om de groei van het bedrijf te bevorderen. Daarnaast wordt van elke medewerker verwacht dat hij of zij problemen zelfstandig kan oplossen. En dat hij of zij de volle verantwoordelijkheid neemt voor elke eigen bijdrage.
Een scale-up cultuur is zowel prestatiegericht als mensgericht. Zorg ervoor dat medewerkers alles krijgen wat ze nodig hebben om tevreden en productief te blijven.

Flexibel

In scale-ups zie je vaak een agile-werkomgeving. Dit houdt in dat iedereen zich doorlopend flexibel opstelt om (snel) in te kunnen spelen op veranderingen. Zoek je een medewerker voor een scale-up, dan is het zeker belangrijk dat deze kandidaat altijd bereid is om processen, procedures of strategieën te herzien.

Open communicatie

Een scale-up cultuur is tegelijkertijd een informele cultuur. In een omgeving waarin mensen snel moeten schakelen, moet er namelijk snel, en dus open, gecommuniceerd worden. Open communicatie is ook nodig als je problemen bespreekbaar wilt houden en snel wilt oplossen.
Een voorwaarde voor open communicatie is wel dat het management (vooraf) zorgt voor een positieve en constructieve sfeer. Elke medewerker moet zich veilig voelen om de eigen ideeën, gedachten en zorgen te delen.

Feedbackgericht

Zoals je inmiddels begrijpt: in een scale-up is continue verbetering cruciaal om te innoveren en te groeien. De medewerkers investeren dan ook veel tijd in feedbackgesprekken. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Dit moet altijd duidelijk blijven voor de medewerker, zodat die op de gewenste koers kan blijven en zelfs nóg beter kan presteren.

Talentonwikkeling

Zonder training geen groei en dus geen innovatie. Scale-ups bieden werknemers dan ook veel mogelijkheden om te werken aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Denk aan workshops, cursussen of (extra) opleidingen. Een rijk aanbod in leermogelijkheden heeft zelfs twee extra voordelen: je houdt talent aan boord en je trekt nieuw talent aan.

Wat is het verschil tussen een scale-up en een start-up?

Het belangrijkste verschil tussen een scale-up en start-up zit hem in de ‘levensfase’ waarin het bedrijf verkeert.
  • Een start-up is een beginnend bedrijf. Start-ups zijn vooral nog zoekende naar een businessmodel en een passende bedrijfscultuur. Het voortbestaan van een start-up is in elk geval nog niet gegarandeerd.
Een scale-up is een bedrijf dat al ongeveer vijf jaar bestaat en inmiddels een vast businessplan heeft. Het groeit nu duidelijk ‘uit de kinderschoenen’. De eerste successen zijn al behaald en het bedrijf gaat daarop voortbouwen.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

De Eigenschappen van een Developer Cultuur

Je werkt voor een tech-bedrijf en je daagt je medewerkers graag uit om snel kwaliteit te leveren? Dan zegt een developer cultuur je vast heel veel.

De Eigenschappen van een Start-up Cultuur

In een start-up is het alle hens aan dek! Hoe dit precies ziet? Bekijk alle eigenschappen van een start-up cultuur en je weet precies wat er speelt.

De Eigenschappen van een Resultaatgerichte Bedrijfscultuur

Glasheldere doelen. Keihard werken. Mooie beloningen. In een resultaatgerichte bedrijfscultuur streeft iedereen voortdurend naar perfecte resultaten.

De Eigenschappen van een Procesgerichte Bedrijfscultuur

In een procesgerichte bedrijfscultuur draait alles om het efficiënt inrichten en uitvoeren van processen.

De Eigenschappen van een Ondernemende Bedrijfscultuur

Innovatie staat voorop in een organisatie met een ondernemende bedrijfscultuur. Maar welke eigenschappen helpen deze cultuur succes te boeken?

De Eigenschappen van een Meritocratische Bedrijfscultuur

Hoe stimuleer je jouw medewerkers om goed te presteren? Ontdek het in de vele eigenschappen van een meritocratische bedrijfscultuur.
 
check