Waarom CPC Adverteren met Vacatures een heel goed idee is

Waarom CPC Adverteren met Vacatures een heel goed idee is

Wat is CPC? Welke waarde voegt het toe aan je wervingsaanpak? Wat zijn de voor- en nadelen van dit afrekenmodel voor online adverteren?

Meer dan ooit domineren vacaturesites en andere grote spelers in de HR-industrie de zoekresultaten van werkzoekenden. Zichtbaarheid genereren met een SEO-aanpak lijkt voor een werkgever onbegonnen werk. Toch is er een manier waarop je een toppositie kunt realiseren voor je vacature: CPC adverteren.

Wat is CPC?

Cost Per Click (CPC), ook wel bekend als Pay-per-click (PPC), is een online marketingmodel dat wordt gebruikt om verkeer naar websites te sturen, waarbij een adverteerder een uitgever (meestal een zoekmachine, website-eigenaar of een netwerk van websites) betaalt wanneer er op een personeelsadvertentie wordt geklikt (Bron: Wikipedia).
e6873fb59ee574b4dd11e08b47f72f09455f7fb339628222.png

Voorbeeld van een CPC-vacatureadvertentie

  • In Google Ads en Bing Ads bieden adverteerders meestal op zoekwoordcombinaties die relevant zijn voor hun doelmarkt.
  • Sociale netwerken zoals LinkedIn, Facebook en Twitter hanteren hun eigen PPC-advertentiemodellen.

Hoe werkt CPC adverteren met vacatures?

Bij een kosten-per-klik aanpak wordt je post een gesponsorde vacature. Je adverteert een vacature in een zoekmachine, op een matchingplatform en/of op social media en betaalt alleen wanneer erop wordt geklikt.

De zoekmachine, vacaturesite of het social media kanaal zorgt dat jouw vacature prominent op de zoekresultatenpagina van een werkzoekende wordt weergegeven. De zoekwoorden uit jouw vacature matchen met de door gebruikers ingevoerde keywords. Vacatureadvertenties kunnen ook aan relevante kandidaten worden getoond wanneer zij een bepaalde pagina openen.
586ddbf6987c87375f1cf884c49c98c2f83e9c7f1cd826d0.png
Meestal stel je een bedrag per klik in of je kiest een dag- of maandbudget dat overeenkomt met een bepaalde hoeveelheid klikken. De bedragen hangen af van hoeveel zichtbaarheid je nastreeft of hoe lang je de vacature open wilt houden.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de voors en tegens van deze vorm van adverteren voordat je ermee aan de slag gaat.


Wat zijn de voordelen van CPC adverteren met vacatures?

1. Prominent zichtbaar
Het is bijzonder lastig om je vacatures organisch goed te laten scoren in zoekmachines. Betaalde advertenties verschijnen daarentegen nog steeds bovenaan in de zoekresultaten, zelfs boven die van het recent gelanceerde Google for Jobs. Cost-per-click adverteren is daarom meer dan het overwegen waard.

Het maakt niet uit hoeveel tijd er is verstreken, of hoeveel advertenties er na de jouwe zijn geplaatst. Je kunt je post op elk gewenst moment aan kandidaten laten zien en het verkeer naar je vacature gestaag laten toenemen.

2. Doelgericht
Je betaalt alleen als een kandidaat daadwerkelijk op je advertentie klikt. Een advertentie bekijken is dus gratis. Je budget wordt uitgegeven aan werkzoekenden die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de baan.
96ab8c876b1a847bb7aad7db95d323ac6cfca71cfaacc037.png

CPC adverteren via werkzoeken.nl levert zichtbaar resultaat op in alle branches.


3. Kosteneffectief & aanpasbaar
Het voordeel van CPC is dat je vooraf geen totaalprijs betaalt voor een advertentie in een vaste vorm. Zolang je budget hebt, kun je wijzigingen doorvoeren om je post zo effectief mogelijk te maken en de totale kosten per vacature zo laag mogelijk te houden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een advertentie de juiste zoekwoorden mist. Hoe meer niche-zoektermen je vervolgens toevoegt, hoe makkelijker en goedkoper het wordt om je advertentie te optimaliseren.

4. Meetbaar
Uitgebreide trackingmogelijkheden in advertentiedashboards (bijv. die van Google Ads) bieden je de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de effectiviteit van je advertentie. Werkzoeken.nl gebruikt bijvoorbeeld een meetpixel om de kosten per sollicitant (CPA) te kunnen berekenen. Deze metingen kunnen je helpen je strategie te verbeteren en in de toekomst betere beslissingen te nemen.
fb3134d7c960ea739e6deb6d5f728d8634e631dfbe482b81.png

5. Snel
De impact van je CPC-campagne is vrijwel direct zichtbaar.

Wat zijn de nadelen van CPC adverteren met vacatures?

1. Tijdsinvestering
Het optimaliseren en verbeteren van CPC-campagnes kost tijd.

2. Vereiste vaardigheden
Het opzetten van een effectieve campagne vergt enige oefening. Overweeg om een gespecialiseerd bureau in te zetten als relevante expertise ontbreekt bij je bedrijf.

3. De kosten kunnen snel oplopen
Campagnes moeten regelmatig gecontroleerd en geoptimaliseerd worden om zeker te kunnen zijn van een goede ROI. De kosten kunnen snel oplopen als dat niet gebeurt.

4. Klikken vertalen zich niet altijd in gekwalificeerde kandidaten
De focus ligt op het genereren van zoveel mogelijk klikken, maar het werkelijke doel moet zijn om sollicitaties van werkzoekenden binnen te halen. Daarnaast: CPC-advertenties kunnen kwetsbaar zijn voor vormen van klikfraude. Een concurrent of bot kan er bijvoorbeeld op klikken om je budget op te maken. Gelukkig signaleren advertentiedashboards dergelijke onregelmatigheden en krijg je een melding waardoor je snel kunt anticiperen.
a19a2a9c48d50ad840a24eee20d2f0ed1a4ba07a69dfc2c8.png

Wat is het verschil met CPA?

Bij het Cost Per Action (CPA) -model betaal je een bedrag wanneer een gebruiker een specifieke actie onderneemt. Dit kan gaan om het invullen van een formulier, het verkrijgen van een offerte of het inschrijven voor een nieuwsbrief. In de context van recruitment wordt een action uitgevoerd door een sollicitant, daarom spreken we van cost-per-applicant. Bij dit model is de kans op klikfraude en ongekwalificeerde of ongeïnteresseerde kandidaten kleiner. Wel kan CPA-adverteren duurder uitvallen dan een CPC-campagne. Betaal je € 5,- per sollicitatie of 50 cent per klik? 885babd6f8bae1c53f2dbe59c1265785abc8b0513bc3995a.png

Hoe start je een CPC-campagne voor je vacature?

  • Breng je werken-bij- en vacaturepagina's op orde, mits dat nog niet is gebeurd. Het is onzinnig om geld uit te geven aan het genereren van klikken als deze pagina's niet gaan converteren.
  • Maak een gratis account aan op Werkzoeken.nl en start met gratis vacatures plaatsen.
  • Vraag een account aan om betaalde advertenties te plaatsen.
  • Stel de maximale kosten-per-klik en het maandbudget in.
  • Binnen maximaal 4 uur ontvang je de eerste klikken en sollicitaties. Het gebruik van CPC-advertenties levert tot 25x meer én betere sollicitaties op.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Overzicht grootste (gratis) Vacaturesites van Nederland

Het aantal job boards om nieuw personeel of banen te vinden is groter dan ooit. Dit zijn de 25 grootste vacaturesites van Nederland.
Michiel van der Avoird 3 mrt 2020

Vacature Plaatsen | De Kosten per vacaturesite in Nederland

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een baan op vacaturesites zoals LinkedIn, Indeed en Werkzoeken.nl? Kan het ook gratis?
Michiel van der Avoird 25 mei 2020

Het Bedrijfsprofiel: wat is het en hoe maak je er een?

Met een sterk bedrijfsprofiel onderscheidt jouw onderneming zich van de massa. Hoe schrijf je zo'n profielschets?
Michiel van der Avoird 28 okt 2020

Wat zijn Functie-eisen? (+ voorbeeld)

Functie-eisen zijn kwalificaties en vaardigheden (opleiding, ervaring, eigenschappen) die nodig zijn voor een bepaalde baan.
Michiel van der Avoird 10 okt 2020

Een Referentiecheck uitvoeren in 6 stappen

Wat is een referentiecheck en hoe voer je er een uit? Mogen werkgevers zomaar referenties inwinnen? Een toelichting met 20+ voorbeeldvragen.
Michiel van der Avoird 2 dec 2020

Google For Jobs, hoe kom ik erin en hoe rank ik bovenaan?

Sinds 25 augustus 2020 is Google for Jobs ook in Nederland officieel beschikbaar. Ontdek hoe de zoekfunctie ook jouw bedrijf ten goede kan komen.
Michiel van der Avoird 6 dec 2020
 
check