5 vragen over Werving en Selectie

5 vragen over Werving en Selectie
Wie personeel zoekt, kan een werving- en selectiebureau inschakelen. Zij zoeken dan de juiste kandidaat. Hoe werkt dat precies? 5 vragen en antwoorden.

De juiste mensen vinden voor je openstaande vacature is niet altijd eenvoudig. Het gaat bijvoorbeeld om een specialistische functie waar maar weinig mensen geschikt voor zijn. Maar ook de krapte op de arbeidsmarkt maakt vacatures invullen moeilijker. Werkzoekenden kunnen immers uit veel bedrijven kiezen. Hoe kan werving en selectie bij deze uitdagingen helpen?

1. Wat is werving en selectie?

Werving en selectie is het vinden en plaatsen van de juiste kandidaat voor een openstaande functie. Het proces begint bij het werven van kandidaten, daarna worden de beste kandidaten geselecteerd voor een sollicitatiegesprek. De meest geschikte kandidaat krijgt de baan aangeboden.

2. Hoe gaat werving en selectie in zijn werk?

Hoe werving en selectie wordt ingezet, verschilt per situatie. Sommige bedrijven hebben een eigen HR-afdeling en zullen alles in-house oplossen. Anderen nemen een extern recruitmentbureau in de arm. De (externe) recruiters of HR-medewerkers stellen een vacature op en verspreiden deze via verschillende kanalen. Dan is het wachten tot de reacties binnenkomen en er een selectie kan worden gemaakt. Dat noemen we ook wel post and pray.

Sommige recruiters - sourcers genaamd - gaan actief op zoek naar kandidaten. Zij wachten dus niet passief af, maar speuren hun netwerk en het internet af naar geschikte kandidaten. Die hebben soms al een baan en zijn niet-werkzoekend. Sourcers proberen de kandidaat te overtuigen alsnog te solliciteren op de nieuwe functie.

Hoeveel een recruiter precies doet, is per bedrijf en persoon verschillend. Sommigen voeren het hele proces uit, anderen richten zich op één specifiek onderdeel. Het werving- en selectieproces zit er pas op als de arbeidsovereenkomst getekend is en de onboarding erop zit.

3. Waarom zou je werving en selectie inzetten?

Als bedrijven geen (uitgebreide) HR-afdeling hebben, kunnen externe recruitmentbureaus helpen de juiste kandidaat te vinden. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je zelf niet de administratieve rompslomp hoeft uit te voeren en geen tijd kwijt bent aan cv’s lezen. Het nadeel is dat een externe recruiter inhuren aardig in de papieren kan lopen. De fee bestaat vaak uit een percentage van het salaris van de nieuwe medewerker.

Voor zeer gespecialiseerde functieprofielen wordt regelmatig sourcing ingezet. Het plaatsen van een online vacature is in zulke gevallen niet voldoende. Sourcers kijken veel breder, dat vergroot de kans op een succesvolle match.

4. Wat is het verschil met recruitment?

De termen werving en selectie en recruitment worden door elkaar gebruikt. Er zit geen verschil tussen deze twee.

5. Wat is het verschil met detachering

Tussen werving en selectie en detachering zit wel een groot verschil. Detacheringsbureaus hebben zelf mensen in dienst die ze koppelen aan een bedrijf. Zij lenen hun mensen als het ware uit. Het detacheringsbureau zoekt (tijdelijke) banen voor hun mensen, die passen bij hun ambities en wensen.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Overzicht grootste (gratis) Vacaturesites van Nederland

Het aantal job boards om nieuw personeel of banen te vinden is groter dan ooit. Dit zijn de 25 grootste vacaturesites van Nederland.
Michiel van der Avoird 3 mrt 2020

Vacature Plaatsen | De Kosten per vacaturesite in Nederland

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een baan op vacaturesites zoals LinkedIn, Indeed en Werkzoeken.nl? Kan het ook gratis?
Michiel van der Avoird 25 mei 2020

Het Bedrijfsprofiel: wat is het en hoe maak je er een?

Met een sterk bedrijfsprofiel onderscheidt jouw onderneming zich van de massa. Hoe schrijf je zo'n profielschets?
Michiel van der Avoird 28 okt 2020

Wat zijn Functie-eisen? (+ voorbeeld)

Functie-eisen zijn kwalificaties en vaardigheden (opleiding, ervaring, eigenschappen) die nodig zijn voor een bepaalde baan.
Michiel van der Avoird 10 okt 2020

Een Referentiecheck uitvoeren in 6 stappen

Wat is een referentiecheck en hoe voer je er een uit? Mogen werkgevers zomaar referenties inwinnen? Een toelichting met 20+ voorbeeldvragen.
Michiel van der Avoird 2 dec 2020

Google For Jobs, hoe kom ik erin en hoe rank ik bovenaan?

Sinds 25 augustus 2020 is Google for Jobs ook in Nederland officieel beschikbaar. Ontdek hoe de zoekfunctie ook jouw bedrijf ten goede kan komen.
Michiel van der Avoird 6 dec 2020
 
check