Hoe kun je de employer branding versterken? Met de volgende 7 praktische tips voor jouw werkgeversmerk kan je makkelijker nieuw talent aantrekken.
Want, wist je bijvoorbeeld dat je er met employer branding voor zorgt dat je meer kandidaten aantrekt die goed passen bij de bedrijfscultuur binnen de organisatie waarvoor je werkt? Met een sterk werkgeversmerk wordt het makkelijker om zowel nieuw talent aan te trekken als bestaand talent langer te behouden. De investeringen in employer branding verdienen zich op die manier dubbel terug. Wij delen 10 tips om daarmee aan de slag te gaan.
Employer branding is de promotie van jouw bedrijf of organisatie als werkgever voor de kandidaten die je wilt bereiken. Je bouwt aan een sterk werkgeversmerk, waar kandidaten graag bij willen (blijven) werken.
Je creëert een positieve perceptie van jouw bedrijf, als een fijne plek om te werken. Daarnaast communiceer je bijvoorbeeld de unieke waarden, de cultuur en de voordelen die je als werkgever te bieden hebt.
Benieuwd hoe je jouw werkgeversmerk versterkt met employer branding? We delen 7 van de beste tips om hiermee aan de slag te gaan.
Je kunt pas bouwen aan een sterk werkgeversmerk als je weet wat jouw organisatie bijzonder maakt. Begin daarom met een onderzoek naar de kernwaarden en de missie van het bedrijf.
Betrek medewerkers, leidinggevenden en anderen. Vraag ze naar wat voor hen de kernwaarden van de organisatie zijn. Analyseer de resultaten en reflecteer daarop. Verzamel ook klantfeedback, voor een zo compleet mogelijk beeld.
Formuleer de missie en visie, op basis van de doelen met jouw werkgeversmerk. Zo bepaal je het uitgangspunt voor employer branding, namelijk het merk dat je als werkgever graag wilt zijn.
Vertaal de opgehaalde informatie naar een EVP, een Employer Value Proposition.
Hierin verwoord je jouw werkgeversmerk, aan de hand van associaties en waarden die binnen de organisatie belangrijk zijn. Met de EVP presenteer je jouw bedrijf als een aantrekkelijke werkgever, om kandidaten aan te trekken, te motiveren en te behouden.
Verwoord alle verzamelde informatie zo bondig en helder mogelijk, in een EVP. Houd het authentiek en blijf realistisch, om zeker te weten dat je de waarden ook daadwerkelijk waar kunt maken.
Vraag een aantal medewerkers binnen diverse afdelingen en lagen van de organisaties naar hun ervaringen en verhalen. Wat herinneren ze zich het best van de afgelopen jaren? En hoe zijn hun ervaringen geweest, zowel in de beginperiode als meer recent?
Zoek naar een rode draad in de verhalen en ervaringen. Stel vast of die kloppen met het werkgeversmerk zoals je dat graag wilt zijn. Gebruik het als input om de employer branding te versterken. Of om bij te sturen waar dat nodig is, als medewerkers niet de waarden ervaren die je graag zou uitstralen.
Zorg dat je zichtbaar bent als werkgever, als potentiële kandidaten daar online naar zoeken. Voordat kandidaten solliciteren is de kans groot dat ze zich een beeld proberen te vormen van jouw organisatie. Ze zoeken via Google en bijvoorbeeld naar de bedrijfspagina’s, zoals op Facebook, LinkedIn en andere platformen.
Werk aan de zichtbaarheid, de uitstraling en vertel het verhaal dat je voor de organisatie hebt bepaald in de EVP. Vertel het verhaal en straal letterlijk uit welke waarden je belooft belangrijk te vinden.
Beoordeel de gedeelde ervaringen door medewerkers. Onderzoek waar die verschillen van de cultuur en de waarden die je als organisatie belangrijk vindt. Bespreek met medewerkers de concrete pijnpunten, als er sprake is van (grote) verschillen. Zoek samen naar mogelijkheden om die verschillen op te lossen, om de ervaring aan te laten sluiten bij wie je als werkgeversmerk graag bent.
Het is extra waardevol als het uiteindelijk de medewerkers zijn die de verhalen van jouw organisatie vertellen. Probeer er daarom voor te zorgen dat hun ervaringen kloppen met wat je graag uitstraalt, zodat je hun verhalen in het vervolg kunt gebruiken om nieuwe medewerkers te werven.
Kwantificeer de ervaringen en verhalen van medewerkers door regelmatig medewerkerstevredenheidsonderzoeken uit te voeren. Gebruik steeds dezelfde methode en vraag bijvoorbeeld ieder half jaar of ieder jaar naar de ervaringen van medewerkers.
Op die manier kwantificeer je de data en maak je het bovendien mogelijk om trends door de tijd heen te ontdekken. Wat gaat er goed? Waar kan het beter? Waar loopt de gemeten verbetering achter op de gemaakte plannen? Ga aan de hand van de onderzoeken weer in gesprek met medewerkers, om vast te stellen waar de beste kansen op verbetering liggen.
Betrek medewerkers bij de evenementen die je organiseert, passend bij het werkgeversmerk dat je hebt bepaald. Bouw aan je employer branding, door zowel bestaande medewerkers als potentiële nieuwe kandidaten uit te nodigen. Zorg er samen met hen voor dat je als werkgever uitstraalt hoe je graag gezien wordt.
Met deze tips kun je de employer branding versterken. Dankzij een sterk werkgeversmerk trek je makkelijker nieuw talent aan. Daarnaast lukt het om bestaand talent langer te behouden, waardoor de investeringen zich dubbel en dwars terugbetalen.