Om te beginnen valt een talentenjacht op, dus trek je daarmee de aandacht. Aan de andere kant kennen de talentenjachten zowel voordelen als nadelen. Zorg ervoor dat je de voors en tegens kent, om te bepalen of deze vorm geschikt is om het personeel te werven dat je zoekt.
Tijdens een talentenjacht ga je binnen een evenement of programma op zoek naar uitzonderlijke talenten binnen een specifieke sector. Je organiseert bijvoorbeeld een competitie, workshop, hackathon of auditie waarbij kandidaten hun vaardigheden kunnen demonstreren.
Vooral organisaties die de beste talenten of meer veelbelovende kandidaten zoeken organiseren talentenjachten. Dat zijn zowel bedrijven als instellingen en overheden. Het concept is overgewaaid uit de entertainmentindustrie, maar kan met de juiste insteek ook binnen het zakenleven heel waardevol zijn. Vooral binnen marketing, design, technologie en consultancy is het een gangbaar wervingskanaal.
Een goede talentenjacht trekt unieke talenten aan, die anders misschien over het hoofd werden gezien. Dat werkt twee kanten op:
Een voorbeeld van een talentenjacht die uniek talent oplevert is de L’Oréal Brandstorm. Het merk heeft met een internationaal innovatiespel al talloze marketing- en managementtalenten aan zich weten te binden. Die werken nu op strategische posities bij L’Oréal en andere internationale organisaties.
De talentenjacht om personeel te werven heeft ondertussen een indirect ander voordeel. De evenementen zijn goed geschikt als employer branding, dus om het werkgeversmerk verder te ontwikkelen. Alleen al de focus op het unieke talent zegt iets over waar het bedrijf graag mee werkt. Bovendien kunnen de evenementen media-aandacht genereren. Vooral grote organisaties zoals Microsoft en IBM trekken de aandacht. Op social media krijgen meer bedrijven deze aandacht, als ze een unieke talentenjacht lanceren.
Ten slotte helpen de talentenjachten om op een subtiele wijze de bedrijfscultuur over te brengen. Dat geldt vanuit de organisatie naar de talenten die meedoen, net als naar de medewerkers onderling. De organisatie van een talentenjacht vraagt veel inzet, ook van de eigen medewerkers. Zij raken meer vertrouwt met de bedrijfscultuur, vooral als ze nog niet zo lang voor het bedrijf werken.
Houd aan de andere kant rekening met de nadelen van personeel werven met een talentenjacht. In de eerste plaats leidt het tot hoge kosten. Je betaalt kosten voor de locatie, technische apparatuur, de catering en promotiemateriaal. Wil je bovendien een externe expert of juryleden inhuren? Ook daar zijn kosten aan verbonden. Daarnaast kosten de talentenjachten veel tijd, vooral bij het management en de HR-afdeling.
Een ander belangrijk nadeel van talentenjachten is het risico op een subjectieve beoordeling en vooringenomenheid. Medewerkers die talent moeten beoordelen hebben onbewuste voorkeuren voor geslacht, leeftijd, etniciteit en achtergrond, zelfs als ze daar rekening mee proberen te houden. Een talentenjacht kan daardoor leiden tot een homogeen personeelsbestand. Daarbij gaan de medewerkers steeds meer op elkaar lijken, dus is er minder sprake van diversiteit.
Wil je een geslaagde talentenjacht organiseren om personeel te werven? Dit zijn drie tips om de kans op succes te verhogen:
De talentenjacht is een creatieve manier om personeel te werven. Houd er rekening mee dat de methode veel minder structuur biedt dan je van een traditionele sollicitatie gewend bent. Bovendien is het een tijdrovende manier om nieuw talent aan je te binden. Hier staat tegenover dat je mogelijk uniek talent vindt en werkt aan het employer brand.
Zou je online werven, via jobboards zoals Indeed of platformen zoals LinkedIn? Dan heb je makkelijker een breder bereik, om efficiënter kandidaten aan je te binden. Andersom is de kans groot dat je het unieke talent niet vindt, omdat die niet actief op zoek zijn naar een specifieke baan. Die zoeken een uitdaging, dus komen waarschijnlijk vooral af op de talentenjacht die je organiseert.