Een vacaturetekst bestaat uit meer dan woorden. Met de juiste kleur, opmaak en taal verleid je mensen om te reageren.
Je kunt iemand niet alleen laten solliciteren door wat je in je vacaturetekst schrijft, maar ook door hoe je die woorden presenteert. Laten we dat principe eens illustreren met een voorbeeld.
Oude websites
Denk eens terug aan websites uit de jaren ’90 en de vroege 00’s. Wat valt je op? Waarschijnlijk zie je lange lappen tekst die priegelig op elkaar staan. Met een beetje pech is de achtergrondkleur een niet-uitnodigende bruintint en staat er ergens in een hoekje een dansende banaan.
De informatie op deze pagina kan nog zo interessant zijn, maar hoe groot is de kans dat je de tekst ook gaat lezen? Nihil, toch?
Ons brein wil niet alleen boeiende informatie tot zich krijgen, maar ook dat het op de juiste manier gepresenteerd wordt. Kleurgebruik, visuele triggers en specifiek taalgebruik roepen alle drie onbewuste associaties op.
In dit artikel nemen we je mee in de psychologie van vormgeving, kleur en taal in vacaturemarketing.
Kleurgebruik: dit gebeurt er in je brein
Uit het onderzoek Color Psychology in Marketing - gepubliceerd in Journal of Business and Tourism - blijkt dat mensen binnen 90 seconden een mening vormen over een product op basis van de kleur. Zo'n 62 tot 90 procent van iemands beeldvorming wordt zelfs uitsluitend door de kleur bepaald.
Nu kun je natuurlijk niet ruiken wat de favoriete kleur is van je ideale kandidaat, maar bepaalde kleuren roepen wel grofweg dezelfde emoties bij mensen op. En emoties zijn weer belangrijk bij het maken van beslissingen. Dat maakt kleurgebruik een cruciale tool in vacaturemarketing.
De betekenis van kleuren
In 2012 onderzochten Amerikaanse onderzoekers welke emoties bepaalde kleuren opriepen. Hun resultaten publiceerden ze in de Journal of of the Academy of Marketing Science:
- Blauw: straalt vertrouwen, stabiliteit en betrouwbaarheid uit.
- Groen: wordt geassocieerd met balans, groei en welzijn.
- Oranje en rood: geven energie, urgentie, actiegevoel.
- Geel: trekt de aandacht, maar kan schreeuwerig overkomen.
- Zwart en grijs: kunnen chic of juist afstandelijk overkomen.
Kleurgebruik in je vacaturetekst
Tijd om de juiste kleuren te bepalen voor je vacaturetekst. Waar moet je allemaal rekening mee houden?
- Bepaal welke kleuren het best passen bij jouw bedrijfscultuur. Benadrukken dat je een gezellig familiebedrijf bent gaat lastiger als je alleen zwart- en grijstinten gebruikt.
- Gebruik oranje of rood voor de sollicitatieknop om mensen in actie te zetten.
- Zorg dat je kleurgebruik consistent is met de boodschap die je wil overbrengen. Een 'zorgzame werkgever' die alleen harde roodtinten gebruikt? Dat matcht niet.
Kleurgebruik hoeft niet schreeuwerig te zijn om effectief te zijn. Subtiele accenten op de juiste plekken doen vaak meer dan felle banners.
Opmaak van je tekst: ons brein scant de pagina
Een van de redenen waarom sommige vacatureteksten falen, is omdat de tekstopmaak niet ideaal is. Mensen scannen een tekst in plaats van hem te lezen.
Zo blijkt uit eye-trackingonderzoek van Nielsen Norman Group dat veel mensen webteksten in een F-vorm bekijken: eerst horizontaal, en dan verticaal langs de linkerkant van de pagina. De eerste zinnen die linksboven staan, worden dus het vaakst gezien. Zorg dat de belangrijkste informatie daar al genoemd wordt.
Het is niet ideaal als mensen je tekst in een F-vorm lezen, omdat ze dan veel (belangrijke) informatie overslaan. Met een betere opmaak kun je mensen (onbewust) verleiden meer te lezen.
Redenen voor lezen in een F-vorm
Mensen gaan in een F-vorm lezen als...
- Ze een lap tekst voor zich zien met maar weinig tussenkopjes en witruimte.
- Ze zo efficient mogelijk door de tekst heen willen.
- Ze de tekst niet boeiend genoeg vinden om alles te lezen.
Aan het laatste punt kun je niet zoveel doen, maar op de eerste twee punten heb je wel invloed. Hieronder geven we concrete tips om te voorkomen dat mensen in een F-vorm gaan lezen.
Tips voor de beste opmaak van je vacature
Verplaats je eens in de werkzoekende voor wie je deze vacature hebt geschreven. Als hij actief op zoek is naar een baan, leest hij waarschijnlijk meerdere vacatures op een dag. Kleine kans dat hij die allemaal uitgebreid gaat lezen. Zorg er dus voor dat je hem op een natuurlijke manier langs de belangrijkste punten in je vacature leidt.
- Maak belangrijke woorden in je vacaturetekst dikgedrukt. Dan vallen ze tijdens het scannen extra goed op, waardoor je de kans vergroot dat ze blijven hangen.
- Laat veel witruimte tussen de alinea's (niet meer dan vier zinnen per alinea).
- Maak gebruik van bulletpoints en tussenkopjes. Begin de tussenkopjes met de belangrijkste woorden. Als mensen scannen, zien ze vaak alleen de eerste twee woorden.
- Zet de belangrijkste informatie in de eerste twee alinea's.
- Maak de knop 'solliciteer nu' visueel aantrekkelijk en laat hem opvallen.
Kleine stukjes tekst die bij elkaar horen kun je het beste kaderen. Precies zoals we in dit blokje tekst hebben gedaan. Dat springt goed in het oog.
Taalgebruik in je vacaturetekst: zo werkt het
We hebben al een uitgebreid artikel geschreven over het effect van woorden op ons brein, dus hier houden we het kort.
- Gebruik positieve woorden in plaats van negatieve. (Dus niet: 'Je bent stressbestendig', maar: 'Je houdt je hoofd koel'. Het woord 'stress' kan onbedoeld een negatieve reactie opwekken).
- Spreek de kandidaat zoveel mogelijk persoonlijk aan in de tekst.
- Gebruik duidelijke, heldere taal en schrijf in korte zinnen.
- Houd de eisen- en takenlijst kort. Benoem alleen de belangrijkste punten.
Wil je meer tips om een vacaturetekst te schrijven waar ons brein blij van wordt? Lees dan onderstaand artikel door.
[url]13 neurowetenschappelijke tips om vacatureteksten te schrijven die ons brein prikkelen[/url]
Afbeeldingen en gezichten: activeer het sociale brein
Maak je gebruik van afbeeldingen op je werken-bij-pagina? Zorg dan voor echte foto's van je teamleden. Mensen kijken graag naar gezichten en zullen je vacature geloofwaardiger vinden als er foto's van het team gebruikt worden. Stockfoto's werken juist minder goed.
Samenvattend: gebruik kleur, vorm en taal
Vacatureteksten bestaan niet alleen uit letters. Ook de kleur, vorm, structuur en toon spelen een belangrijke rol. Sterker nog: nog voordat een kandidaat de eerste alinea gelezen heeft, heeft hun brein al een beeld van jouw bedrijf gecreeerd. Maak dus volop gebruik van de tips in dit artikel.