De meestgemaakte SEO-fouten in Vacatureteksten

De meestgemaakte SEO-fouten in Vacatureteksten
In werving en recruitment is zoekmachineoptimalisatie belangrijk. Pas je SEO toe op je vacatureteksten? Voorkom dan de meestvoorkomende fouten.

Een vacaturetekst moet niet alleen overtuigen. Je vacature moet eerst vindbaar zijn voor je kandidaten ermee binnenhaalt. SEO (Search Engine Optimization) zorgt ervoor dat je webpagina’s online ook echt mensen bereiken. Maar SEO toepassen is een vak apart. Zeker in vacatures vraagt het om een gerichte aanpak.

De meestgemaakte SEO-fouten in vacatureteksten zijn gelukkig allemaal eenvoudig te voorkomen. Je hoeft dus geen dure SEO-expert in te schakelen; neem je vacaturepagina onder de loep en ga met de rode pen door je teksten.

Geen of verkeerde zoekwoorden

Je schrijft je tekst in eerste instantie voor lezers en niet voor zoekmachines. Toch zie je nog regelmatig in vacatures dat zoekwoorden helemaal ontbreken. Of dat ze niet goed worden toegepast.

Zoekmachines begrijpen de inhoud van een pagina aan de hand van zoektermen. Als die ontbreken, wordt je vacature niet goed begrepen of zelfs helemaal niet gevonden.

Dus niet 'stuffen', oftewel de tekst volproppen met zoektermen ten koste van de leesbaarheid.icon-quote-end.svg

Het is wel belangrijk dat je zoekwoorden op een natuurlijke manier in de tekst verwerkt. Dus niet 'keyword stuffing', oftewel de tekst vol proppen met zoektermen ten koste van de leesbaarheid. Wel een of twee hoofdzoekwoorden kiezen en die terug laten komen in je titel, intro, tussenkopjes en een paar keer in de tekst. Gebruik ook synoniemen om de leesbaarheid van je tekst te vergroten.

Onjuiste of te creatieve functietitels

De functietitel is misschien wel het belangrijkste element voor SEO. Gebruik veelvoorkomende termen die sollicitanten ook intikken als ze dit soort functies zoeken. Vermijd interne benamingen of te hippe titels die niet aansluiten op het zoekgedrag van de perfecte kandidaat.

Het is trouwens ook niet nodig om functietitels bewust fout te spellen voor SEO-doeleinden. Het algoritme van Google is inmiddels zo ver dat het rekening houdt met synoniemen en andere manieren om iets te schrijven. Houd je aan de juiste spelling om professioneel over te komen.

Geen lokale SEO

Veel werkgevers zetten algemeen in op SEO, maar vergeten lokale SEO. En dat terwijl werkzoekenden toch vaak zoeken in hun eigen regio. Zorg ervoor dat de locatie van je organisatie (of waar de functie wordt uitgevoerd) duidelijk terugkomt in de tekst, meta-tekst en eventueel alt-attributen van afbeeldingen.

Zorg ook dat je organisatie vindbaar is in Google Mijn Bedrijf. Dat versterkt je lokale vindbaarheid nog meer.

Geen of onduidelijke meta-informatie

Meta-titels en meta-omschrijvingen zijn geen bijzaak; ze zijn de essentie van goede SEO. Het is het eerste wat iemand ziet in de zoekresultaten van Google. Zowel zoekmachines als lezers halen er hun belangrijkste informatie uit over de inhoud van de pagina.

Schrijf duidelijke en unieke meta-titels en meta-omschrijvingen. Zorg dat meteen duidelijk is dat het om een vacature gaat, maar probeer een werkzoekende ook te prikkelen om door te klikken. Gebruik ook in deze tekst weer die belangrijkste zoektermen.

Te veel dubbele content

Veel organisaties plaatsen dezelfde vacaturetekst op meerdere websites of pagina's. Dit lijkt handig voor de verspreiding, maar het kan je SEO flink schaden. Zoekmachines houden niet van dubbele content. Ze weten dan niet welke versie ze moeten tonen in de zoekresultaten, waardoor je lager scoort of zelfs helemaal niet zichtbaar bent.

Maak elke vacaturetekst uniek. Pas de tekst aan per doelgroep, locatie of platform. Voeg bijvoorbeeld informatie toe voor de lezers van een bepaalde site. Of gebruik een net iets andere insteek. Zo voorkom je dat je concurreert met je eigen content en verbeter je je vindbaarheid.

Geschreven door
Brechtje van Dam
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Vacature schrijven voor een Werkvoorbereider

Een vacature voor een werkvoorbereider is duidelijk over het werk, de projecten en het team waarin iemand terechtkomt.

Vacature schrijven voor een Verzorgende IG

Een vacature voor Verzorgende IG vertelt wat de zorgtaken zijn, met welke doelgroep je organisatie werkt en wat jij als werkgever te bieden hebt.

Vacature schrijven voor een Verpleegkundige

Een duidelijke vacature voor een verpleegkundige trekt zorgprofessionals aan die passen bij jouw team, diensten en specialisatie.

Hoe schrijf je een Vacature voor een Timmerman?

Een vacature voor een timmerman begint met duidelijke taal en respect voor vakmanschap. Dat kun je uitstralen met een goed geschreven tekst.

Vacature schrijven voor een Software Engineer

Een vacature voor een software engineer bevat alle belangrijke details over de technische vaardigheden die je zoekt.

Hoe schrijf je een Vacature voor een Schilder?

Met een duidelijke vacature trek je schilders aan die passen bij jouw projecten, of het nu om nieuwbouw, renovatie of onderhoud gaat.
 
check