Schrijf je vacatures en wil je millennials bereiken? Dan moet je je vacaturetekst daar dus op aanpassen. Millennials zijn grotendeels opgegroeid met internet. Bovendien zoeken ze vaak iets anders in hun baan dan oudere generaties. Betekenisvol werk en werksfeer zijn voor deze generatie het belangrijkst.
Millennials communiceren bovendien anders; ze geven de voorkeur aan mailen en social media. Ze hebben een kortere spanningsboog dan generatie X. Als je een vacaturetekst schrijft, moet je daar dus rekening mee houden. Tenminste, als je deze generatie wil bereiken.
Millennials zijn geboren tussen ongeveer 1980 en 1996. De exacte jaartallen verschillen vaak per bron. Deze groep staat ook bekend als generatie Y.
In 2025 bestaat ongeveer een derde van de beroepsbevolking uit millennials. Het is dus een behoorlijke groep op de arbeidsmarkt. In 2025 zijn millennials tussen de 29 en 44 jaar oud. Deze leeftijdsgroep zit volop in hun werkende leven en is dus belangrijk voor jou als werkgever.
Er is een groot verschil tussen oudere en jongere millennials. De jonge millennials zijn vaak nog bezig met het vinden van hun weg, het opbouwen van een carrière en soms het starten van een gezin. Ze zijn opgegroeid met smartphones, social media en een snel veranderende wereld. De oudere millennials zijn doorgewinterde professionals, vaak met een flink cv en ervaring. Zij herinneren zich nog de tijd voor het internet en hebben digitalisering van dichtbij meegemaakt.
Millennials zijn digitaal vaardig. Ze zoeken naar betekenis in hun werk. Millennials zoeken bovendien vaak geen baan voor het leven, maar zijn meer jobhoppers dan andere generaties. Ze willen werk dat past bij wie ze zijn. Waarden als autonomie, zelfontwikkeling en balans tussen werk en privé zijn belangrijk voor ze. Ze zoeken vaak een werkgever die eerlijk, transparant en flexibel is.
Voor jou als werkgever betekent dat: laat zien in je vacaturetekst wie je echt bent. Waarom jouw organisatie ertoe doet. Hoe je omgaat met je medewerkers en wat je te bieden hebt. Dus niet alleen in salaris, maar ook in bedrijfscultuur, ontwikkeling en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Ook generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012) betreedt nu de arbeidsmarkt. Het is dus als werkgever belangrijk het verschil te begrijpen als je vacatures schrijft voor deze groepen. Ze lijken namelijk op elkaar - digitaal onderlegd, kritisch en op zoek naar meer dan een goed salaris - maar zijn niet hetzelfde.
Millennials waren er vroeg bij: ze zagen de opkomst van internet, social media en smartphones. Gen Z is ermee opgegroeid en weet niet beter. Voor hen is digitaal communiceren een tweede natuur (of zelfs een eerste).
Millennials groeiden op in goede tijden, maar werden tijdens hun jonge loopbaan geconfronteerd met economische crises. Ze zoeken daarom vaak meer zekerheid. Gen Z is opgegroeid in onzekere tijden (denk aan een economische crisis en pandemie). Zij hechten meer waarde aan vrijheid en werk dat past bij hun leven van nu.
Wil je dus millennials bereiken? Benadruk dan de doorgroeimogelijkheden en stabiliteit van de functie. Beide generaties zoeken balans, maar de nadruk ligt net anders. Gen Z stelt het persoonlijke leven centraal, waar millennials vaak juist op zoek zijn naar betekenis in het werk zelf.