Zo moet je Vacatures schrijven voor Millennials

Zo moet je Vacatures schrijven voor Millennials
Millennials werven vraagt om een specifieke aanpak. In een vacaturetekst letten zij op andere dingen dan hun oudere collega’s.

Schrijf je vacatures en wil je millennials bereiken? Dan moet je je vacaturetekst daar dus op aanpassen. Millennials zijn grotendeels opgegroeid met internet. Bovendien zoeken ze vaak iets anders in hun baan dan oudere generaties. Betekenisvol werk en werksfeer zijn voor deze generatie het belangrijkst.

Millennials communiceren bovendien anders; ze geven de voorkeur aan mailen en social media. Ze hebben een kortere spanningsboog dan generatie X. Als je een vacaturetekst schrijft, moet je daar dus rekening mee houden. Tenminste, als je deze generatie wil bereiken.

Wie zijn de millennials?

Millennials zijn geboren tussen ongeveer 1980 en 1996. De exacte jaartallen verschillen vaak per bron. Deze groep staat ook bekend als generatie Y.

In 2025 bestaat ongeveer een derde van de beroepsbevolking uit millennials. Het is dus een behoorlijke groep op de arbeidsmarkt. In 2025 zijn millennials tussen de 29 en 44 jaar oud. Deze leeftijdsgroep zit volop in hun werkende leven en is dus belangrijk voor jou als werkgever.

Er is een groot verschil tussen oudere en jongere millennials.icon-quote-end.svg

Er is een groot verschil tussen oudere en jongere millennials. De jonge millennials zijn vaak nog bezig met het vinden van hun weg, het opbouwen van een carrière en soms het starten van een gezin. Ze zijn opgegroeid met smartphones, social media en een snel veranderende wereld. De oudere millennials zijn doorgewinterde professionals, vaak met een flink cv en ervaring. Zij herinneren zich nog de tijd voor het internet en hebben digitalisering van dichtbij meegemaakt.

Kenmerken van de millennial

Millennials zijn digitaal vaardig. Ze zoeken naar betekenis in hun werk. Millennials zoeken bovendien vaak geen baan voor het leven, maar zijn meer jobhoppers dan andere generaties. Ze willen werk dat past bij wie ze zijn. Waarden als autonomie, zelfontwikkeling en balans tussen werk en privé zijn belangrijk voor ze. Ze zoeken vaak een werkgever die eerlijk, transparant en flexibel is.

Voor jou als werkgever betekent dat: laat zien in je vacaturetekst wie je echt bent. Waarom jouw organisatie ertoe doet. Hoe je omgaat met je medewerkers en wat je te bieden hebt. Dus niet alleen in salaris, maar ook in bedrijfscultuur, ontwikkeling en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Verschil millennials en Gen Z

Ook generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012) betreedt nu de arbeidsmarkt. Het is dus als werkgever belangrijk het verschil te begrijpen als je vacatures schrijft voor deze groepen. Ze lijken namelijk op elkaar - digitaal onderlegd, kritisch en op zoek naar meer dan een goed salaris - maar zijn niet hetzelfde.

Millennials waren er vroeg bij: ze zagen de opkomst van internet, social media en smartphones. Gen Z is ermee opgegroeid en weet niet beter. Voor hen is digitaal communiceren een tweede natuur (of zelfs een eerste).

Beide generaties zoeken balans, maar de nadruk ligt net anders.icon-quote-end.svg

Millennials groeiden op in goede tijden, maar werden tijdens hun jonge loopbaan geconfronteerd met economische crises. Ze zoeken daarom vaak meer zekerheid. Gen Z is opgegroeid in onzekere tijden (denk aan een economische crisis en pandemie). Zij hechten meer waarde aan vrijheid en werk dat past bij hun leven van nu.

Wil je dus millennials bereiken? Benadruk dan de doorgroeimogelijkheden en stabiliteit van de functie. Beide generaties zoeken balans, maar de nadruk ligt net anders. Gen Z stelt het persoonlijke leven centraal, waar millennials vaak juist op zoek zijn naar betekenis in het werk zelf.

Wat je niet moet doen

Millennials zijn allergisch voor vage taal en hiërarchie in een organisatie. Toch zie je dat nog vaak terugkomen in vacatureteksten. Er zijn een aantal klassieke missers waarmee je millennials (en vaak trouwens ook Gen Z) afschrikt.

Clichés gebruiken

"Wij zoeken een duizendpoot die geen 9-tot-5-mentaliteit heeft." Niet origineel genoeg. Millennials prikken hier dwars door heen en zien alleen een hoge werkdruk en weinig flexibiliteit. Ze willen weten wat de baan echt inhoudt.

Focus op verplichtingen

Als je vacaturetekst voor millennials vooral bestaat uit eisen (minimaal vijf jaar ervaring, stressbestendig) zonder iets terug te geven, dan haakt een millennial af. Ze zoeken naar wat zij ervoor terug krijgen.

Overdreven formele toon

Een tekst die leest als een ambtelijke beleidsnota? Daarmee raak je millennials niet. Ze zijn gewend aan een informele, toegankelijke toon. Denk liever aan een vlotte social media post dan een sollicitatiebrief uit 1995.

Geen gevoel voor impact

Millennials willen weten waar ze het voor doen. Ze willen bijdragen aan de wereld en impact maken. Gaat je vacature over targets en winst zonder focus op maatschappelijke relevantie of persoonlijke groei? Dan ben je ze kwijt.

Millennials bereiken: zo doe je dat

Er zijn dus een hoop manieren waarop je millennials kan afschrikken. Maar hoe bereik je generatie Y dan wél met je vacaturetekst?

Wees eerlijk

Gebruik liever geen ingewikkelde vaktaal. Schrijf eerlijk en helder. Vertel gewoon precies wat iemand gaat doen, waarom en op welke manier. Eerlijkheid wordt gewaardeerd, ook als het om uitdagingen gaat.

Laat het 'waarom' zien

Millennials werken het liefst voor een organisatie die ergens voor staat. Benoem je missie en visie, je impact of hoe je bijdraagt aan iets groters dan alleen winst.

Focus op ontwikkeling

Bied je opleidingsbudgetten, coaching of zijn er doorgroeimogelijkheden? Benoem dat. Zet het groot en duidelijk in je tekst. Millennials investeren graag in zichzelf en verwachten dat jij als werkgever dat ook doet.

Maak het persoonlijk

Millennials hechten ook veel waarde aan werksfeer. Laat dus vooral ook zien hoe het eraan toe gaat bij jullie op kantoor. Wie worden hun collega's? Wat maakt jullie team bijzonder? Voeg bijvoorbeeld quotes van medewerkers toe of maak een filmpje tijdens een teamuitje. Laat zien waarom werken voor jou leuk en belonend is.
Geschreven door
Brechtje van Dam
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Vacature schrijven voor een Werkvoorbereider

Een vacature voor een werkvoorbereider is duidelijk over het werk, de projecten en het team waarin iemand terechtkomt.

Vacature schrijven voor een Verzorgende IG

Een vacature voor Verzorgende IG vertelt wat de zorgtaken zijn, met welke doelgroep je organisatie werkt en wat jij als werkgever te bieden hebt.

Vacature schrijven voor een Verpleegkundige

Een duidelijke vacature voor een verpleegkundige trekt zorgprofessionals aan die passen bij jouw team, diensten en specialisatie.

Hoe schrijf je een Vacature voor een Timmerman?

Een vacature voor een timmerman begint met duidelijke taal en respect voor vakmanschap. Dat kun je uitstralen met een goed geschreven tekst.

Vacature schrijven voor een Software Engineer

Een vacature voor een software engineer bevat alle belangrijke details over de technische vaardigheden die je zoekt.

Hoe schrijf je een Vacature voor een Schilder?

Met een duidelijke vacature trek je schilders aan die passen bij jouw projecten, of het nu om nieuwbouw, renovatie of onderhoud gaat.
 
check