Hoe moet je die nieuwe doelgroep van mogelijke medewerkers dan wel bereiken? Dat is de vraag. Gen Z bereiken vraagt om een andere aanpak dan je misschien gewend bent van oudere generaties. Deze generatie is namelijk volledig opgegroeid met internet en vooral: social media.
Het schrijven van een lange vacaturetekst over je bedrijf en de functie-eisen? Daar ga je deze generatie dus niet mee bereiken. Wat wel werkt zijn persoonlijke verhalen en vertellen over de impact die je organisatie maakt. En in welke vorm? Juist, met video’s en op socials.
Een Gen Z'er is geboren tussen 1997 en 2012. Ze zijn op het moment van schrijven tussen de 13 en 28 jaar oud. De oudste groep zoekt al een tijd naar werk of heeft een baan. Het jongste deel van generatie Z zit nog op school.
Gen Z is opgegroeid met internet. Ze weten niet beter dan dat alles online is. Even iets opzoeken op je telefoon? Een appje sturen? Een TikTok-filmpje kijken? Voor Gen Z is dat de normaalste zaak van de wereld. Ook zijn ze opgegroeid in een periode van economische crisis. Een Gen Z'er zoekt dus meer stabiliteit dan bijvoorbeeld een millennial. Gen Z'ers zijn vaak minder 'jobhoppers' dan millennials.
Ze zijn ook snel. Iemand van Gen Z leest meestal niet echt, maar scant. Ze willen duidelijkheid en geen lange lappen tekst. Ook is deze generatie behoorlijk maatschappijbewust. Onderwerpen als inclusie, mentale gezondheid en duurzaamheid vinden ze belangrijk.
Gen Z zoekt niet alleen een baan voor het geld. Ze willen vaak iets doen wat bij ze past. Ze willen zich thuis voelen op hun werkplek en niet zomaar een nummertje zijn. Als werkgever moet je daar rekening mee houden in je vacatures.
Veel bedrijven hebben moeite om personeel te vinden. De arbeidsmarkt is krap. Gen Z is nu op zoek naar hun eerste of tweede baan. Zij zijn dus de toekomst van je bedrijf. De nieuwe aanwas. Dit is het moment om ze aan te trekken.
Deze generatie brengt bovendien veel mee. Ze zijn digitaal heel sterk. Ze groeien op met technologie en snappen social media als geen ander. Ze denken anders en vaak sneller. Wil je je organisatie klaarstomen voor de toekomst? Dan heb je Gen Z nodig.
Als werkgever wil je Gen Z dus graag bereiken met je vacaturetekst, maar dat is nog best lastig. Gen Z prikt snel door standaard praatjes heen. Als je vacature te vaag is, te saai, te formeel of niet origineel dan haken ze al snel af. Ze willen weten: wat heb ik hier echt aan? Past dit wel bij mij?
Ook gebruiken ze andere kanalen en formats om informatie tot zich te nemen. Een simpel berichtje op Linkedin of een standaard vacaturetekst is niet genoeg. Ze zitten op TikTok, Instagram en Discord. Ze verwachten daardoor ook een andere toon. Meer menselijk, meer beeld, minder formeel en minder traditioneel.
Gen Z heeft bovendien keuze. Er is veel vraag naar medewerkers, met name jong talent. Als je vacature niet opvalt, bereik je ze dus niet.