Het brein beïnvloeden met woorden? Dat klinkt je wellicht wat overdreven in de oren, maar we gaan je in dit artikel precies uitleggen hoe het werkt. We gaan specifiek in op de termen framing, nudging en priming.
Ze zijn subtiel, maar daarmee niet minder effectief. Zo zet je ze in bij het schrijven van vacatureteksten.
De woorden die we gebruiken, bepalen voor een groot deel hoe we ons voelen over bepaalde zaken. Door het ene of het andere woord te gebruiken, verander je de lading van de boodschap.
Dat kunnen we het beste uitleggen aan de hand van voorbeelden.
Volgens mij begrijp je nu precies wat we bedoelen. Deze kadering noemen we ook wel framing: het op zo'n manier presenteren van boodschappen dat je een specifieke reactie of emotie oproept.
Als je framing wil gebruiken in je vacaturetekst, moet je jezelf voor het schrijven een paar vragen stellen.
Stel: je hebt een vacature openstaan voor een functie die fysiek zwaar en routinematig is. Je zoekt een kandidaat die sterk en betrouwbaar is en die protocollen kan opvolgen. Hoe frame je deze functie op zo'n manier dat je die mensen ook bereikt? En hoe maak je 'routinematig' niet hetzelfde als 'saai'?
Formuleer je vacature vanuit een positieve bril: wat krijgt de kandidaat, wat levert deze baan hem op? Richt je op de voordelen van de baan, niet de nadelen.
Nudging kun je ook wel vertalen met 'een zetje geven'. Een nudge is een subtiel duwtje in de richting van gewenst gedrag, zonder iemands keuzevrijheid af te pakken. Dat laatste is cruciaal als je het over nudging hebt. Je wil mensen namelijk niet het gevoel geven dat ze niets te kiezen hebben.
Supermarkten zijn hier ontzettend goed in. De producten die ze het liefst willen verkopen, liggen op ooghoogte. De rest van het aanbod is er ook, maar dan op plekken die je minder snel ziet. Je verwijdert de ongewenste producten dus niet uit het schap, maar je legt ze ergens anders neer.
Hoe gebruik je deze beïnvloedingstechniek in je vacaturetekst? Door van het drukken op de sollicitatieknop de meest logische keuze te maken. Een paar tips.
Solliciteren moet makkelijk zijn. Uit onderzoek van de University of British Columbia blijkt dat een van de grootste obstakels die mensen ervaren als ze een baan zoeken de administratieve rompslomp is. Zet die knop dus op een duidelijke plek en maak het proces zo eenvoudig mogelijk.
Beschrijf het bedrijf als een plek waar je echt wil werken. Dat doe je door te benoemen wat jou een goede werkgever maakt. Bied je veel bovenwettelijke vakantiedagen? Scoor je hoog op werknemer-tevredenheid? Geef je geweldige feestjes? Is er ruimte voor persoonlijke groei? Heb jij de beste kantoorkoffie van Nederland? Schreeuw het van de daken.
Geef kandidaten een duwtje in de juiste richting door de kennismaking zo laagdrempelig mogelijk te maken. Maak een duidelijk kopje met contactinformatie en de mededeling dat ze altijd mogen bellen voor meer informatie. Misschien kun je zelfs een meeloopdag aanbieden?
Priming betekent dat eerdere (onbewuste) prikkels invloed hebben op hoe je daarna informatie verwerkt. Als je de kleur geel ziet en iemand je daarna vraagt of je een fruitsoort wil noemen, zeg je waarschijnlijk eerder 'banaan' dan 'appel'.
Eén van de bekendste onderzoeken naar priming komt van John Bargh. Hij liet in 1996 verschillende groepen studenten verschillende woorden lezen. De studenten die woorden lazen die met ouderdom te maken hadden, liepen vervolgens langzamer door de gang dan de controlegroep. En dus, concludeerde hij, de woorden die je leest hebben op een later moment (onbewust) effect op je gedrag.
Hoewel er ontzettend veel testjes en onderzoeken naar priming zijn gedaan, rammelt het bewijs dat het werkt nogal. De resultaten die veel onderzoekers noteerden, waaronder Bargh, konden door andere onderzoekers die de experimenten herhaalden niet worden bevestigd. Dat maakt priming niet per definitie onzin, maar het effect is ook niet supersterk.
Het idee dat priming-technieken ervoor kunnen zorgen dat kandidaten eerder gaan solliciteren, is dus twijfelachtig. Maar mocht je het willen proberen, dan staat je dat natuurlijk vrij. Baat het niet, dan schaadt het niet, zullen we maar zeggen.
Je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen doen.
Je kunt je vacaturetekst beginnen met zinnen als:
Zo prime je kandidaten om na te denken over een nieuwe baan, waardoor ze eerder geneigd zijn om op de sollicitatieknop drukken. Dat zou effect kunnen hebben op latent werkzoekenden - mensen die nog niet actief op zoek zijn naar een baan.
Je wil dat mensen een actie gaan uitvoeren (solliciteren) dus gebruik woorden die mensen in beweging zetten. Denk aan: Impact maken. Doorgroeien. Aan de slag. Kiezen. Ontwikkelen. Ga ervoor.