Sociale Bewijskracht in Vacature: Testimonials en Cijfers

Sociale Bewijskracht in Vacature: Testimonials en Cijfers
Wil je sterkere vacatureteksten schrijven? We leggen je uit hoe je sociale bewijskracht en testimonials van medewerkers kunt gebruiken.

Je kunt als werkgever zelf vertellen hoe fantastisch je organisatie is, maar het is geloofwaardiger als anderen dat voor je doen. Door verhalen en quotes van je eigen medewerkers te gebruiken in je vacatures, creëer je sociale bewijskracht. Je laat zien dat anderen ook al voor jou hebben gekozen - en daar blij mee zijn.

In dit artikel laten we zien waarom testimonials en cijfers werken, en hoe je je huidige medewerkers als ambassadeur inzet om meer sollicitaties binnen te halen.

Waarom social bewijslast werkt in vacatureteksten

Volgens de psycholoog Robert Cialdini zijn mensen geneigd zich te laten overhalen door het gedrag of de mening van anderen, vooral als ze zich in een onbekende situatie bevinden. Beeld je eens in dat je je in een vreemde stad bevindt. Ga je naar de toeristische trekpleister waar niemand is, of naar de plekken waarvoor anderen in de rij staan?

Solliciteren is ook zo’n onbekende situatie. De kandidaat kent jouw bedrijf nog niet en is op zoek naar de bevestiging dat jij een goede werkgever bent. Ze moeten het gevoel krijgen dat de tijd en moeite die ze in een sollicitatie stoppen ook de moeite waard is. Dat kun je doen door sociale bewijskracht in te zetten: de testimonials van van je medewerkers.

Zo’n persoonlijk verhaal verlaagt de drempel om te solliciteren en vergroot de aantrekkingskracht van je vacature. De testimonials hebben dezelfde functie als de rij voor de toeristische trekpleister. Ze zijn het bewijs dat je hier moet zijn voor een leuke baan.

Zet medewerkers in als ambassadeur

Eerder schreven we al een artikel over hoe je ambassadeurs van je medewerkers maakt. Wat we bedoelen met een ambassadeur? De medewerkers die echt fan van jou zijn en geen kans onbenut laten om te vertellen hoe leuk het is om voor jou te werken. Wat je met deze ambassadeurs kunt?

Interview je medewerker

Komt er binnenkort een nieuwe vacature open te staan? Neem dan 15 minuten de tijd om iemand van die afdeling te interviewen over de functie en hoe het is om bij jou te werken. Dat helpt je enorm bij het vormgeven van je vacaturetekst.

Neem een video-interview op

Heb je een medewerker die het niet eng vindt om voor de camera te staan? Perfect. Laat hem of haar iets vertellen over hoe een dag in jouw bedrijf eruitziet. Ze kunnen een rondje over de afdeling lopen en gelijk de toekomstige collega’s even voorstellen. En misschien heb jullie een fantastisch koffie-apparaat dat je even kunt laten zien? Allemaal grote pluspunten.

Verspreid het interview

Als je je medewerkers gesproken hebt, is het tijd om de content te verspreiden. Je kunt (video-)interviews kwijt op je werken-bij-pagina, quotes verwerken in de vacaturetekst, videootjes plaatsen op de sociale media van je bedrijf, je kunt het zo gek niet bedenken. Een goede recruitmentmarketeer kan hier ook bij helpen.

Kenmerken van een goede testimonial

Niet iedere testimonial heeft automatisch effect. Wil je sociale bewijskracht echt goed inzetten, dan moet het verhaal van je ambassadeurs:

  • Authentiek zijn: geen gladde marketingtaal, maar echte ervaringen.
  • Herkenbaar zijn: laat mensen uit verschillende teams en functies aan het woord.
  • Emotie bevatten: laat medewerkers vertellen wat ze voelen, niet alleen wat ze doen.

Gebruik echte fotos van de medewerkers naast hun quotes en verhalen. Dat komt veel geloofwaardiger over dan een stockfoto. Vergeet ook niet om je ambassadeurs te vragen de vacatures te delen op hun eigen sociale media.

Cijfers en sociale bewijskracht in vacaturemarketing

De psychologie van sociale bewijskracht kun je ook aanwakkeren door gebruik te maken van cijfers. Benoem hoeveel mensen al voor jouw bedrijf kozen:

Voorbeeldzinnen met cijfers
  • ‘Je komt in een gezellig team te werken van 20 mensen die al jarenlang met veel plezier voor ons werken’
  • ‘Twijfel je nog steeds of je moet solliciteren? Al 100 mensen gingen je voor.’
  • ‘Ruim 50 nieuwe collega’s kijken halsreikend uit naar je komst.’

Cijfers geven de kandidaat concreet bewijs dat ze niet de enige zijn die overwegen zich bij jou aan te sluiten.

Samenvatting: sociale bewijskracht maakt het verschil

Kandidaten vertrouwen niet blind op de inhoud van je vacaturetekst. Ze willen bewijs zien dat jouw organisatie ook bij anderen in de smaak valt. Dát is de functie van sociale bewijskracht.

Naast sociale bewijskracht zette Robert Cialdini nog meer beïnvloedingsprincipes op een rijtje. We maakten een handig overzicht met allerlei tips over hoe je de beïnvloedingstechnieken gebruikt in vacaturemarketing.

[url]Cialdini’s 7 Beïnvloedingsprincipes gebruiken in Recruitment[/url]

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Vacature schrijven voor een Werkvoorbereider

Een vacature voor een werkvoorbereider is duidelijk over het werk, de projecten en het team waarin iemand terechtkomt.

Vacature schrijven voor een Verzorgende IG

Een vacature voor Verzorgende IG vertelt wat de zorgtaken zijn, met welke doelgroep je organisatie werkt en wat jij als werkgever te bieden hebt.

Vacature schrijven voor een Verpleegkundige

Een duidelijke vacature voor een verpleegkundige trekt zorgprofessionals aan die passen bij jouw team, diensten en specialisatie.

Hoe schrijf je een Vacature voor een Timmerman?

Een vacature voor een timmerman begint met duidelijke taal en respect voor vakmanschap. Dat kun je uitstralen met een goed geschreven tekst.

Vacature schrijven voor een Software Engineer

Een vacature voor een software engineer bevat alle belangrijke details over de technische vaardigheden die je zoekt.

Hoe schrijf je een Vacature voor een Schilder?

Met een duidelijke vacature trek je schilders aan die passen bij jouw projecten, of het nu om nieuwbouw, renovatie of onderhoud gaat.
 
check