Wat zijn Krachtwoorden in Vacatureteksten en hoe gebruik je?

Wat zijn Krachtwoorden in Vacatureteksten en hoe gebruik je?
Woorden hebben kracht. Als je die kracht weet te gebruiken in een vacaturetekst, verleid je meer mensen om te reageren.

Je gebruikt krachtwoorden als je mensen iets wil laten doen. In het geval van een vacature is dat natuurlijk mensen overhalen te solliciteren. In dit artikel gaan we uitleggen wat krachtwoorden precies zijn en hoe je ze gebruikt in een vacaturetekst.

Wat zijn krachtwoorden?

Dat woorden effect hebben op ons brein, is uitgebreid bewezen. Krachtwoorden spelen in op hele menselijke emoties en verlangens, zoals erbij willen horen of jezelf ontwikkelen. Krachtwoorden zijn niet wollig, maar juist duidelijk. Je krijgt er een gevoel bij. We noemen er 20 als voorbeeld:

  • Uitdaging
  • Verbinding
  • Prachtig
  • Kwaliteit
  • Gigantisch
  • Gegarandeerd
  • Handig
  • Gewild
  • Hoogste
  • Expert
  • Accuraat
  • Ambitieus
  • Buitengewoon
  • Exceptioneel
  • Gevoelig
  • Indrukwekkend
  • Ontwikkelen
  • Nauwkeurig
  • Prestigieus
  • Loyaal

Wat voor soort krachtwoorden zijn er?

Als je de lijst erboven bekijkt, valt je misschien al op dat er verschillende soorten krachtwoorden bestaan. Je kunt ze opdelen in 3 categorieën.

  1. Actiewoorden
    Actiewoorden zijn bedoeld om je in beweging te zetten (bijvoorbeeld: ontdek, groei, ambitieus). Lees ook hoe je actiewoorden gebruikt in je cv.
  2. Positieve woorden
    Positieve krachtwoorden geven je een goed gevoel, er gebeurt iets met je als je ze leest (bijvoorbeeld: samen, trots, gevoelig).
  3. Waardevolle woorden
    Waardevolle krachtwoorden spelen in op onze menselijke verlangens, de dingen die we willen bereiken. (Bijvoorbeeld: impact, vrijheid, ontwikkeling).

Hoe gebruik je krachtwoorden in vacatureteksten? 3 tips

Simpelweg strooien met krachtwoorden is niet genoeg voor een knaller van een vacaturetekst. Daarom geven we je 3 praktische tips voor de juiste inzet van krachtwoorden.

1. Gebruik krachtwoorden in de functietitel

Werkzoekenden lezen bijna nooit een hele vacature, maar scannen eerst de belangrijkste kopjes, zoals de functietitel. Zorg dus dat daar al een krachtwoord staat.

Voorbeeld
Niet: Gezocht: Administratief Medewerker.
Wel: Gezocht: Administratief Medewerker met ambitie.

Door een woord als ambitie, energie, lef of innovatief te gebruiken in de functietitel, laat je gelijk zien wat voor soort persoon je zoekt. Dat maakt het tweede voorbeeld zoveel krachtiger.

Houd de functietitel wel duidelijk, want één van de grootste afknappers in een vacaturetekst is een onduidelijke functietitel.

2. Gebruik krachtwoorden in de call-to-action

Je sluit je vacature altijd af met een call-to-action. Door de juiste termen te gebruiken, maak je de kans groter dat mensen geneigd zijn te solliciteren.

Voorbeeld
Niet: Ben je geïnteresseerd? Neem contact op.
Wel: Wil jij jouw talent inzetten en samen met ons groeien? Solliciteer vandaag nog!

De call-to-action is je laatste kans om op mensen hun gevoel in te spelen, dus doe dat ook! In het tweede voorbeeld gebeurt dat veel sterker.

3. Gebruik krachtwoorden in het functieprofiel

Het functieprofiel is bij uitstek de plek om krachtwoorden te gebruiken. Potentiële kandidaten moeten zich herkennen in de omschrijving van de ideale kandidaat. Door krachtwoorden te gebruiken waarmee ze zich kunnen identificeren, vergroot je die kans.

Voorbeeld
Niet: We zoeken een administratief medewerker die accuraat werkt, zelfstandig taken oppakt en goed is in klantcontact.
Wel: Jij bent een energieke administratief medewerker die plezier heeft in overzicht houden. Je werkt nauwkeurig, denkt graag mee en krijgt energie van samenwerken en klantcontact. Na je werkdag ga je trots en voldaan naar huis.

In het tweede voorbeeld gaat de kandidaat echt leven door alle krachtwoorden. De tekst is ook veel warmer en vriendelijker geschreven, wat ook de kans vergroot dat mensen willen solliciteren.

Meer tips nodig? In dit artikel geven we 13 tips over het gebruik van neuromarketing in je vacatureteksten.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Vacature schrijven voor een Werkvoorbereider

Een vacature voor een werkvoorbereider is duidelijk over het werk, de projecten en het team waarin iemand terechtkomt.

Vacature schrijven voor een Verzorgende IG

Een vacature voor Verzorgende IG vertelt wat de zorgtaken zijn, met welke doelgroep je organisatie werkt en wat jij als werkgever te bieden hebt.

Vacature schrijven voor een Verpleegkundige

Een duidelijke vacature voor een verpleegkundige trekt zorgprofessionals aan die passen bij jouw team, diensten en specialisatie.

Hoe schrijf je een Vacature voor een Timmerman?

Een vacature voor een timmerman begint met duidelijke taal en respect voor vakmanschap. Dat kun je uitstralen met een goed geschreven tekst.

Vacature schrijven voor een Software Engineer

Een vacature voor een software engineer bevat alle belangrijke details over de technische vaardigheden die je zoekt.

Hoe schrijf je een Vacature voor een Schilder?

Met een duidelijke vacature trek je schilders aan die passen bij jouw projecten, of het nu om nieuwbouw, renovatie of onderhoud gaat.
 
check