Je gebruikt krachtwoorden als je mensen iets wil laten doen. In het geval van een vacature is dat natuurlijk mensen overhalen te solliciteren. In dit artikel gaan we uitleggen wat krachtwoorden precies zijn en hoe je ze gebruikt in een vacaturetekst.
Dat woorden effect hebben op ons brein, is uitgebreid bewezen. Krachtwoorden spelen in op hele menselijke emoties en verlangens, zoals erbij willen horen of jezelf ontwikkelen. Krachtwoorden zijn niet wollig, maar juist duidelijk. Je krijgt er een gevoel bij. We noemen er 20 als voorbeeld:
Als je de lijst erboven bekijkt, valt je misschien al op dat er verschillende soorten krachtwoorden bestaan. Je kunt ze opdelen in 3 categorieën.
Simpelweg strooien met krachtwoorden is niet genoeg voor een knaller van een vacaturetekst. Daarom geven we je 3 praktische tips voor de juiste inzet van krachtwoorden.
Werkzoekenden lezen bijna nooit een hele vacature, maar scannen eerst de belangrijkste kopjes, zoals de functietitel. Zorg dus dat daar al een krachtwoord staat.
Door een woord als ambitie, energie, lef of innovatief te gebruiken in de functietitel, laat je gelijk zien wat voor soort persoon je zoekt. Dat maakt het tweede voorbeeld zoveel krachtiger.
Je sluit je vacature altijd af met een call-to-action. Door de juiste termen te gebruiken, maak je de kans groter dat mensen geneigd zijn te solliciteren.
De call-to-action is je laatste kans om op mensen hun gevoel in te spelen, dus doe dat ook! In het tweede voorbeeld gebeurt dat veel sterker.
Het functieprofiel is bij uitstek de plek om krachtwoorden te gebruiken. Potentiële kandidaten moeten zich herkennen in de omschrijving van de ideale kandidaat. Door krachtwoorden te gebruiken waarmee ze zich kunnen identificeren, vergroot je die kans.
In het tweede voorbeeld gaat de kandidaat echt leven door alle krachtwoorden. De tekst is ook veel warmer en vriendelijker geschreven, wat ook de kans vergroot dat mensen willen solliciteren.
Meer tips nodig? In dit artikel geven we 13 tips over het gebruik van neuromarketing in je vacatureteksten.