Mag je als Werkgever een Ziekmelding weigeren?

Mag je als Werkgever een Ziekmelding weigeren?
Je werknemer meldt zich ziek, maar je hebt zo je twijfels over de echtheid van de ziekmelding. Mag je hem weigeren?

De week na Carnaval is er in Noord-Brabant een significante stijging van het aantal ziekmeldingen te zien. Volgens de Arbo Unie meldden in 2023 en 2024 maar liefst 39 procent meer mensen zich ziek dan in de week voor het feest.

Als werkgever kun je daar je vraagtekens bij zetten. Zijn al die mensen écht ziek, bijvoorbeeld omdat ze een griepje hebben opgelopen in de mensenmassa? Of is er te diep in het glaasje gekeken? Je bent misschien ook benieuwd of je in zulke gevallen de ziekmelding mag weigeren. Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Hoofdregel: accepteer de ziekmelding

Het simpele antwoord is: nee, je mag als werkgever een ziekmelding van een werknemer niet weigeren. Jij kunt en mag namelijk niet beoordelen of een werknemer daadwerkelijk ziek is. Daar is de bedrijfsarts of een arbodienst voor.

Zelfs als je vermoedt dat de werknemer niet echt ziek is, bijvoorbeeld in de week na Carnaval, mag je de ziekmelding niet zomaar weigeren.

Schakel bedrijfsarts in bij twijfels

Heb je echt sterke twijfels over de ziekmelding? Bijvoorbeeld omdat iemand zich ziekmeldt op een dag waarvoor je een verlofverzoek hebt afgewezen? Dan is het logisch dat je wil controleren of de medewerker echt ziek is. Toch mag je niet zelf langsgaan, dat is inbreuk op de privacy.

Je kunt wel de bedrijfsarts of arbodienst inschakelen. Zij kunnen een huisbezoek afleggen. Maar ook hier geldt: je mag niet iemands privacy meer schenden dan strikt noodzakelijk. Je mag niet vragen of iemand de hele dag thuisblijft voor het huisbezoek en je mag ook niet iedere dag de bedrijfsarts langs sturen ter controle.

Duurt de ziekmelding langer dan een week en heb je nog steeds je twijfels over de echtheid ervan? Dan kun je wel eisen dat de werknemer naar het spreekuur van de arbodienst of de bedrijfsarts komt. De werknemer is in dat geval verplicht om te gaan.

Ontslag na onterechte ziekmelding

Heb je echt hard en concreet bewijs dat de ziekmelding nep is? Dan kun je arbeidsrechtelijke stappen ondernemen.

Zo is in Limburg in 2023 een man op staande voet ontslagen, omdat hij claimde vanwege een blessure aan zijn arm niet te kunnen werken. Later bleek dat hij tijdens zijn ziekte in de bloemenzaak van zijn vriendin werkte. De rechter keurde het ontslag goed.

Je moet wel echt concreet bewijs hebben als je iemand wil ontslaan vanwege een onterechte ziekmelding. In 2016 keurde een kantonrechter een ontslag op staande voet af, omdat de werkgever slechts een vermoeden had dat de ziekmelding nep was.

Leg een verzuimprotocol vast

Om onduidelijkheid over ziekmeldingen te voorkomen, is het belangrijk om een duidelijk verzuimprotocol vast te leggen. Daarin neem je bijvoorbeeld op hoe je de ziekmelding wil ontvangen en of iemand bereikbaar moet zijn tijdens zijn ziekte.

Zorg voor een goede communicatie op de werkvloer, zodat misstanden en conflicten over ziekmeldingen voorkomen kunnen worden.

Conclusie: ziekmelding weigeren mag niet

Lang verhaal kort: je mag een ziekmelding niet weigeren, ook niet als je twijfels hebt. Heb je twijfels? Schakel dan de bedrijfsarts in voor overleg en eventuele controle. Heb je concreet bewijs dat de ziekmelding nep is? Dan kun je arbeidsrechtelijke stappen ondernemen.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Conflict met een Werknemer: wat nu?

Soms is een meningsverschil met een medewerker niet te voorkomen. Als werkgever moet je daarom weten wat jullie rechten en plichten zijn.

6 Vragen en Antwoorden over de Zorgplicht voor Werkgevers

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving voor je werknemers te regelen. Hoe zit dat?

Wtl: wat betekent deze Regeling voor Werkgevers?

De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) kan je als werkgever flinke kortingen op de loonkosten opleveren. Hoe zit dat?

Wettelijke Vakantiedagen: dit zijn de Regels voor Werkgevers

Medewerkers hebben ieder jaar recht op doorbetaalde vakantiedagen. Waar moet je als werkgever rekening mee houden?

Wat houdt de Arbeidstijdenwet in?

In de Arbeidstijdenwet staan onder andere regels over werktijden en nachtdiensten. Als werkgever moet je deze wet handhaven voor je werknemers.

Wanneer is een Ondernemingsraad verplicht?

Heb je meer dan 50 medewerkers in dienst? Dan ben je verplicht een Ondernemingsraad (OR) op te richten.
 
check