Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl

Delen

Wat betekent ‘CV'? 5 vragen en antwoorden

door Roeliene Bos
115x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Cv betekent curriculum vitae, dat is Latijn voor ‘levensloop'. Wat wordt daarmee bedoeld? En wat is het verschil met het Amerikaanse resume? 5 vragen.

Over je cv valt een hoop te vertellen. Wist je bijvoorbeeld al dat het eerste cv ruim 500 jaar oud is? Uitvinder en schrijver Leonardo da Vinci zette aan het eind van de vijftiende eeuw als eerste zijn werkervaring op een rij.

In dit artikel behandelen we 5 vragen en antwoorden over het cv.
  • Waarvoor wordt een cv gebruikt?
  • Wat is de herkomst van de afkorting cv?
  • Kennen we een ander woord voor cv?
  • Wat is het verschil tussen resume en cv?
  • Wat zijn andere betekenissen van cv?

1. Waarvoor wordt een cv gebruikt?

Een cv wordt gebruikt om je werkervaring te laten zien. Het is een samenvatting van jouw professionele leven. Op je cv staan onder meer opleidingen, cursussen, werkervaring, hobby's en vaardigheden. Recruiters en bedrijven kunnen op basis van je cv beoordelen of jij de juiste kwaliteiten bezit om een functie uit te voeren. Als je cv bevalt, kun je worden uitgenodigd op een sollicitatiegesprek.

2. Wat is de herkomst van de afkorting cv?

Zoals wel al even aanstipten, komt de afkorting cv uit het Latijn. Voluit geschreven is cv curriculum vitae, wat ‘levensloop' betekent. Die term is best goed gekozen. Het is een professioneel overzicht van jouw leven.

3. Kennen we in het Nederlands een ander woord voor cv?

In het Nederlands gebruiken we alleen ‘cv' als we het over de samenvatting van je professionele leven hebben. Een ander woord voor cv kennen we dus niet.

In het buitenland gebruiken ze soms resume. Dat komt van het Franse werkwoord resumer (samenvatten). Maar de term resume is voornamelijk populair in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De meeste Europese landen (ook het Verenigd Koninkrijk) spreken van een cv.

In het Nederlands spellen we cv overigens met kleine letters, in het Engels gebruik je hoofdletters.

Wat is het verschil tussen resume en cv?

Een Europese cv en een Amerikaanse resume zijn qua opbouw erg met elkaar te vergelijken. Beide documenten zijn zo'n 2 pagina's lang en je vindt er informatie over je professionele leven.

Maar in de Verenigde Staten kennen ze naast een resume óók een cv. Die laatste wordt gebruikt in academische kringen. Mensen die solliciteren als onderzoeker of willen promoveren, leveren een ‘academische cv' aan. Die is veel uitgebreider en langer dan de Europese cv. Voor Amerikanen zijn een cv en een resume dus twee verschillende dingen.

In het Nederlands kennen we het onderscheid tussen cv en resume niet. Hier is ieder document met professionele informatie een cv.

Wat zijn andere betekenissen van cv?

De betekenis van ‘cv' binnen de context van een sollicitatie is duidelijk. Maar je komt de afkorting op meerdere plekken tegen.

  • Centrale verwarming: cv kan ook de afkorting zijn van centrale verwarming. Denk aan een cv-ketel en een cv-installatie.
  • Carnavalsvereniging: als je CV of C.V. ziet, dan heb je waarschijnlijk te maken met een carnavalsvereniging. Zij gebruiken ook de afkorting ‘cv', maar dan wel met hoofdletters geschreven. Vaak staan er ook puntjes tussen de ‘c' en de ‘v'.
  • Commanditaire vennootschap: mond vol, inderdaad. Een commanditaire vennootschap is een bedrijfsvorm waarbij je samen met een geldschieter een onderneming start. De afkorting hiervan is ook ‘cv'.
  • Coöperatieve vereniging: in een coöperatieve vereniging, afgekort ‘cv', werken minstens 2 mensen samen. De leden van de vereniging kunnen ieder moment instappen en uitstappen.
Let op: als je ‘het cv' schrijft, bedoel je het document waarmee je gaat solliciteren. Spreek je over ‘de cv' bedoel je de centrale verwarming.

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures