Welk Lettertype gebruik je voor je Sollicitatiebrief?

Welk Lettertype gebruik je voor je Sollicitatiebrief?
Als je een sollicitatiebrief schrijft, moet je veel keuzes maken. Eén ervan is het lettertype. Welk lettertype is geschikt voor een sollicitatie?

Laten we vooropstellen: welke lettertype je moet kiezen voor je sollicitatiebrief (en cv) is heel persoonlijk. De één gruwt van Times New Roman, terwijl de ander het prachtig vindt. Dat gezegd hebbende, het ene lettertype is meer geschikt dan het andere voor je sollicitatiebrief. Daarom gaan we in dit artikel een aantal zaken af.

  • Wat maakt een lettertype geschikt voor je solicitatiebrief?
  • 6 lettertypes die altijd kunnen voor je sollicitatiebrief.
  • Extra opmaaktips voor je sollicitatiebrief.

Wat maakt een lettertype geschikt voor een sollicitatie?

Een sollicitatiebrief en cv moeten boven alles goed leesbaar zijn. Dat is dus prioriteit één als je een lettertype uitzoekt. Daarnaast moet je lettertype er ook een beetje professioneel uitzien. We leggen hieronder uit wat een lettertype leesbaar en professioneel maakt.

De dikte van de letters

Een hele vette letter komt krachtig over, maar is ook moeilijker te lezen (Britannic Bold, bijvoorbeeld). Dikke letters zitten te dicht op elkaar gepropt om te gebruiken voor je cv.
Een te dunne letter daarentegen valt weg op je scherm of het papier (zoals Garamond). Kies dus lettertypes met een gemiddelde dikte (zoals Helvetica, Arial, Calibri, etc.).

Schreefletters en schreefloze lettertypes

In papieren uitingen, zoals de krant, zul je vaak schreefletters zien. Dat zijn letters met streepjes aan de de uiteinden. Times New Roman is hier een bekend voorbeeld van.

Zoals je ziet hebben de letters kleine streepjes aan de uiteindes. Bij de hoofdletter T is dat goed te zien.
In de regel geldt dat je voor digitale uitingen schreefloze lettertypes kiest. Die zijn strakker en beter te lezen op een beeldscherm. Calibri is een bekend voorbeeld van een schreeefloze letter.

Zoals je ziet is dit een moderne letter, zonder streepjes aan de uiteindes.
Aangezien je sollicitatiebrief over het algemeen vanaf een beeldscherm wordt gelezen, kun je het best voor een schreefloze letter gaan. Mocht iemand je sollicitatiebrief toch printen: geen probleem. Een schreefloze letter doet het op papier ook prima. Dat is dus de veiligste keuze.

Geen ‘handgeschreven' lettertype

Het staat misschien leuk, zo'n ‘handgeschreven' lettertype, maar het is ook moeilijk leesbaar. Het staat ook vrij onprofessioneel. Vermijd dus altijd lettertypes als Bradley Hand, Curlz MT en Lucida Handwriting.

Geen onprofessionele lettertypes

Dit is moeilijk te definiëren, maar er zijn lettertypes die simpelweg onprofessioneel overkomen. We noemden de handgeschreven lettertypes al. Andere missers zijn Comic Sans en Apple Casual. Alle soorten lettertypes die nogal ‘slordig' of te ‘casual' overkomen, moet je vermijden.

6 lettertypes die altijd kunnen voor je sollicitatiebrief

Nogmaals, welk lettertype het meest geschikt is, is persoonlijk. We geven je hieronder simpelweg een lijst van zes lettertypes die wat ons betreft altijd geschikt zijn voor een sollicitatiebrief. Dan kun je zelf kiezen welke je het mooist vindt.

1. Helvetica

Dit lettertype vinden veel mensen een goede keus voor zakelijke uitingen, zoals een sollicitatiebrief. Hij is modern, strak en goed leesbaar.

2. Calibri

Dit lettertype heeft evenals Helvetica een moderne uitstraling. Hij is simpel en zonder franjes. Houd er wel rekening mee dat het een ‘kleine' letter is. Om Calibri goed leesbaar te maken, zul je de lettergrootte moeten opschroeven naar 12.

3. Arial

Arial is ook erg geschikt als je een sollicitatiebrief en cv maakt. Ook dit is een schreefloze letter, wat hem een rustige uitstraling geeft.

4. Trebuchet MS

Nog een moderne letter voor op de lijst: Trebuchet MS. Deze voelt net iets speelser en ‘anders' dan de andere schreefloze letters op deze lijst. Hij is goed leesbaar, dus het is een uitstekend lettertype voor je sollicitatiebrief.

5. Cambria

Wil je toch een schreefletter gebruiken omdat je dat nu eenmaal netter vindt? Dan kun je kiezen voor Cambria. Houd er bij dit lettertype mee dat je de lettergrootte op 12 moet zetten voor een betere leesbaarheid.

6. Georgia

Ook Georgia is een schreefletter en dus iets netter. Het fijne aan Georgia is dat dit lettertype is ontworpen voor beeldschermen in een lage resolutie. Er is dus - ondanks de schreef - aan de digitale leesbaarheid gedacht.

Extra opmaaktips voor je sollicitatiebrief

Regelafstand aanpassen

Als je het juiste lettertype hebt gekozen, is het tijd om je sollicitatiebrief te schrijven. Om de leesbaarheid te verbeteren, kun je de regelafstand (spacing) aanpassen. Dit is de hoeveelheid ruimte die onder en boven tussen de zinnen zit. Standaard staat deze op 1, maar dat kan opgepropt overkomen. Als je de regelafstand ophoogt tussen de 1,15 en 1,4, wordt je tekst leesbaarder.

Zet je cv, sollicitatie- en motivatiebrief in hetzelfde lettertype

Je komt extra geordend over als je al je sollicitatie-uitingen in hetzelfde lettertype maakt. Schrijf je motivatiebrief, sollicitatiebrief en je cv dus in hetzelfde lettertype.
Ook niet onbelangrijk: gebruik binnen één document nooit meer dan één soort lettertype. Een cv waar meerdere lettertypes door elkaar staan, komt erg rommelig over.

Let op de lettergrootte

We noemden het al even kort bij de lettertypes Calibri en Cambria: let op de lettergrootte. Over het algemeen is een grootte tussen 10 en 12 voldoende. Als je een printer hebt, raden we je aan je brief te printen. Dan zie je pas echt goed of je er een leesbaar geheel van hebt gemaakt.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check