Motivatiebrief schrijven voor je opleiding: Hoe doe je dat?

Motivatiebrief schrijven voor je opleiding: Hoe doe je dat?
Vraagt je opleiding om een motivatiebrief? Geen paniek. We geven je een duidelijk stappenplan voor het schrijven van een goeie motivatiebrief.

Soms moet je een motivatiebrief schrijven om te worden toegelaten tot een opleiding. Maar wat zet je in zo'n motivatiebrief? Hoe maak je hem overtuigend? We maakten een stappenplan zodat je zelf aan de slag kunt. Op naar die toelating!

  • Stap 1: lees je goed in - wat voor student zoekt de opleiding? Welke kwaliteiten moet je bezitten?
  • Stap 2: noteer je kwaliteiten - schrijf concrete voorbeelden op waaruit blijkt dat je ze bezit.
  • Stap 3: schrijf een goeie introductie - bedenk een sterke openingszin en maak het doel van je brief duidelijk.
  • Stap 4: schrijf een sterk middenstuk - vertel iets over jezelf, je persoonlijkheid en je ambities.
  • Stap 5: schrijf een duidelijke afsluiting - bedank de lezer voor zijn tijd en herhaal het doel van je brief.
  • Stap 6: laat je brief door een ander lezen - vraag een eerlijke mening.

1. Lees je goed in

Voordat je begint met schrijven, moet je je eerst goed inlezen. Op de website van het opleidingsinstituut staat dikwijls wat voor soort studenten ze zoeken. Nieuwsgierige aagjes bijvoorbeeld of mensen met veel empathie. Iedere opleiding verlangt een ander type student. Kortom: zorg dat je een goed beeld krijgt van ‘de ideale student' voor deze opleiding.

2. Noteer je kwaliteiten

Nu je weet welke kwaliteiten de ideale student bezit, bedenk je of je hieraan voldoet. Het helpt als je concrete voorbeelden kunt noemen waaruit blijkt dat je bepaalde kwaliteiten en vaardigheden bezit.

Moet je een onderzoekende houding hebben? Misschien lees jij iedere dag het nieuws en volg je verschillende podcasts. Moet je je kunnen inleven? Misschien heb jij wel een bijbaan als huiswerkbegeleider en heb je met verschillende kinderen te maken. Zulke informatie noteer je voordat je gaat beginnen met het schrijven van je motivatiebrief.

Tip: vind je het lastig om je eigen kwaliteiten te bedenken? Je kunt ook aan je familie en vrienden vragen of zij concrete voorbeelden hebben. Zij kennen je waarschijnlijk erg goed en kunnen je hierbij helpen.

3. Schrijf een goeie introductie

Nu het voorwerk is gedaan, kun je beginnen met schrijven. Je begint met een introductie waaruit je motivatie blijkt. Een groot deel van de eerstejaarsstudenten valt uit, dikwijls omdat de opleiding toch geen match bleek te zijn. Scholen willen dit voorkomen door studenten te selecteren met een goeie motivatie. Overtuig ze daarom direct van je enthousiasme in de eerste zin.

Het doel van je brief moet ook direct duidelijk worden in je introductie: toegelaten worden tot de opleiding.

Voorbeeld: "Ik heb er lang over nagedacht en ik ben eruit: ik wil biomedisch analist worden. Ik heb me het hele examenjaar verdiept in de opleiding en ik heb een open dag bezocht. Daar werd ik met de minuut enthousiaster. Toegelaten worden tot de opleiding zou een droom zijn die uitkomt."

Voorbeeld: "Het kiezen van de juiste carrière is voor mij nooit heel moeilijk geweest. Ik weet al jaren dat mijn toekomst in de advocatuur ligt. Het bestrijden van onrecht ligt mij nauw aan het hart. Ik wil mijn onderzoekstalent inzetten om één van de beste letselschadeadvocaten van Nederland te worden."

4. Schrijf een sterk middenstuk

In het middenstuk komen drie zaken aan bod: je persoonlijkheid, je ambitie en waarom je voor deze school kiest.

Je persoonlijkheid

Je kunt jezelf een aantal vragen stellen ter inspiratie. Waarom kies je voor deze opleiding? Wist je als kind al dat je dit wilde doen? Wat wil je graag leren? Welke vakken kijk je het meest naar uit? De antwoorden op deze vragen verwerk je in het middenstuk van je motivatiebrief.

Voorbeeld: "Als kind was ik al een nieuwsgierig aagje. Ik pikte geregeld het vergrootglas van mijn vader om mijn vingerafdruk van dichtbij te bekijken. Die nieuwsgierigheid ben ik nooit verloren. Dat ik op deze opleiding leer hoe ik met een microscoop bloed kan onderzoeken, is een echte kinderdroom."

Je ambitie

De hele wereld ligt nog voor je open, je carrière moet nog beginnen. Daar heb je deze opleiding voor nodig. Beschrijf hoe je de toekomst voor je ziet en hoe deze opleiding daaraan gaat bijdragen.

Voorbeeld: "Als ik aan mijn toekomstige carrière denk, komt er maar één ding naar boven: dierenarts. Ik wil in de toekomst een eigen praktijk openen, gespecialiseerd in reptielen."

Voorbeeld: "Het is mijn ambitie om op een groot, internationaal kantoor te werken. In de ideale wereld reis ik de hele wereld over als consultant. Ik wil bedrijven die het fiscaal moeilijk hebben uit het slop trekken. De opleiding tot bedrijfseconoom is de sleutel tot mijn toekomstige carrière."

Waarom deze school

Als je de opleiding op meerdere scholen kunt doen, leg dan uit waarom je specifiek voor deze hebt gekozen. Is hij kleinschalig of juist lekker internationaal? Staat de school goed aangeschreven? Ken je iemand die daar al studeert en hoor je goeie verhalen?

Voorbeeld: "Het is geen geheim dat jullie opleiding ieder jaar als beste uit de bus komt. Ik begin mijn carrière graag met een vliegende start. Hoe kan dat beter dan bij de beste hogeschool van Nederland?"

Voorbeeld: "Ik ben nooit zo'n fan geweest van de grote stad. Dat jullie hogeschool zich in een kleinschalige omgeving bevindt, vind ik dan ook erg prettig. Tijdens de open dag merkte ik hoezeer ik mij thuis voelde. Ik geloof dat ik bij jullie het best tot mijn recht kom."

5. Schrijf een duidelijke afsluiting

In de afsluiting vertel je nog een keer dat deze opleiding je zo enthousiast maakt. Je benoemt ook nogmaals dat je hoopt toegelaten te worden tot de opleiding. Toelating is het doel van deze motivatiebrief, dus dat moet je op het eind goed duidelijk maken. Natuurlijk bedank je de lezer ook voor zijn tijd.

Voorbeeld afsluiting:
"Kortom: deze opleiding is het helemaal voor mij en ik kan niet wachten om te beginnen. Bedankt voor uw tijd en ik hoop dat ik u binnenkort in de collegezaal zie.

Met vriendelijke groet,

Hans de Jong."

Voorbeeld afsluiting:
"Het is mijn droom om professioneel met paarden te werken. Ik hoop dat mijn droom binnenkort uit mag komen en ik kan starten met deze opleiding.

Heel erg bedankt voor uw tijd.

Met vriendelijke groet,

Hans de Jong."

6. Laat je brief door een ander lezen

Een motivatiebrief met spelfouten is echt niet de bedoeling. Laat je brief dus altijd door een ander lezen. Vraag ook een eerlijke mening. Komt je enthousiasme voor deze opleiding goed over? Heb je alles duidelijk uitgelegd? Heb je misschien iets belangrijks gemist? Pas je brief naar aanleiding van de feedback aan.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Zo schrijf je een korte Motivatiebrief + voorbeelden

Soms heb je geen ruimte voor een lange motivatiebrief. Hoe vertel je in een korte brief alsnog alles dat je wil?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Intern Solliciteren: zo schrijf je een Motivatiebrief

Wil of moet je intern solliciteren? Dan ziet je motivatiebrief er net iets anders uit dan bij een externe sollicitatie. Zo schrijf je ‘m.
Roeliene Bos 9 mei 2024

Hoe vraag je om een Aanbeveling?

Heb je een aanbevelingsbrief nodig? Dan zul je iemand om een aanbeveling moeten vragen. Hoe doe je dat?
Roeliene Bos 8 feb 2024

Hoe schrijf je een Aanbeveling?

Hoe schrijf je een goeie aanbeveling? Bijvoorbeeld voor op LinkedIn? In dit artikel leggen we uit wat een aanbeveling is en hoe je er een schrijft.
Roeliene Bos 8 feb 2024

Motivatiebrief mbo-stage: Voorbeeld en Opbouw

Ga je solliciteren op een mbo-stage? Stuur dan zeker een motivatiebrief mee. Om je op weg te helpen geven we je een voorbeeld en de juiste opbouw.
Roeliene Bos 4 jan 2024

Hoe lang moet een Motivatiebrief zijn?

Een motivatiebrief mag maar 1 A4 zijn. Hoe kies je welke informatie je in een motivatiebrief zet? En hoe houd je het kort? 4 schrijftips.
Roeliene Bos 4 jan 2024
 
check