Motivatiebrief mbo-stage: Voorbeeld en Opbouw

Motivatiebrief mbo-stage: Voorbeeld en Opbouw
Ga je solliciteren op een mbo-stage? Stuur dan zeker een motivatiebrief mee. Om je op weg te helpen geven we je een voorbeeld en de juiste opbouw.

Je vraagt je misschien af waarom je eigenlijk een motivatiebrief mee moet sturen als je solliciteert naar een mbo-stage. Het antwoord is: om je kansen te vergroten dat je wordt aangenomen. Als je nog studeert, heb je vaak weinig werkervaring. Je moet het stagebedrijf dus op een andere manier overtuigen dat je wat te bieden hebt. Daar heb je enthousiasme, leergierigheid en nieuwsgierigheid voor nodig.

Die eigenschappen kun je laten zien in je motivatiebrief. Hoe? Dat gaan we je laten zien met een voorbeeld van een motivatiebrief voor een mbo-stage.

Voorbeeld motivatiebrief mbo-stage

Beste mevrouw Ypenburg,

Na twee jaar theorie is het eindelijk tijd voor de praktijk: mijn eerste stage staat voor de deur. Ik heb ontzettend veel zin om te ervaren hoe het eraan toe gaat in het bedrijfsleven. Momenteel studeer ik Allround mediamaker aan het ROC van Amsterdam. Vanaf maart zou ik graag jullie team compleet maken als stagiair DTP/Grafisch vormgever. Het zou gaan om een meewerkstage van 6 maanden.

De reden dat ik op jullie vacature reageer, is omdat de stageplek me enorm aanspreekt. Vooral het opmaken en uitwerken van flyers en posters is echt iets voor mij. In mijn vrije tijd zit ik geregeld te tekenen. Ik heb al meerdere zelfgemaakte posters op mijn kamer hangen. Vrienden en familie vragen weleens of ze er een kunnen kopen van me.

Dat jullie iemand zoeken die actief kan bijdragen aan brainstormsessies vind ik ook tof. Ik bruis van de ideeën. Ik vind het geweldig om creatief bezig te zijn en met nieuwe ontwerpen te spelen. Het lijkt me fantastisch om met ervaren vormgevers te werken en nog meer nieuwe kennis op te doen. Op de opleiding heb ik al wat ervaring opgedaan met het beoordelen van andermans werk. We komen geregeld in groepjes bijeen voor het geven van feedback. Dit vind ik altijd erg leerzaam.

Voor een overzicht van mijn werk - bijvoorbeeld de zelfgemaakte posters - verwijs ik u graag naar mijn digitaal portfolio. Dat kunt u vinden in de bijlage. Ik heb ook mijn cv bijgevoegd voor een volledig overzicht van mijn ervaring en vaardigheden.

Ik kan niet wachten om al mijn opgedane kennis bij jullie in de praktijk te brengen. Ik hoop dat mijn enthousiasme van de brief spat en ik op gesprek mag komen om jullie van mijn kwaliteiten te overtuigen.

Alvast bedankt voor uw tijd en hopelijk tot snel.

Met vriendelijke groet,

Simon Bos

Opbouw van een motivatiebrief voor mbo-stage

Om het jezelf makkelijk te maken, kun je een vaste opbouw voor een motivatiebrief gebruiken. We leggen de opbouw uit en zullen daarna vertellen hoe je dat terugziet in de brief.

  • Introductie. De eerste alinea begint met een (originele) openingszin. Je legt uit wat voor stage je zoekt en wat je studeert.
  • Waarom deze stage? Wat is de reden dat je specifiek op deze vacature reageert? Wat spreekt je zo aan in de vacature?
  • Waarom jij? Heb jij kwaliteiten, vaardigheden of eigenschappen waar het bedrijf iets aan heeft?
  • Verwijzing naar portfolio/cv. Leg altijd uit waar het bedrijf meer informatie over jou kan vinden.
  • Afsluiting. Maak je enthousiasme nog een keer duidelijk en zeg dat je graag op gesprek komt.

Introductie

Een goeie introductie pakt direct de aandacht van de lezer. Dat is belangrijk, want het stageadres krijgt soms veel brieven te lezen. Je moet opvallen.

In de voorbeeldbrief: "Na twee jaar theorie is het eindelijk tijd voor de praktijk: mijn eerste stage staat voor de deur."
Verder wordt in de introductie direct duidelijk wat je bent (student Allround mediamaker) en waar je naar op zoek bent (een meewerkstage van 6 maanden).

Motivatie

In de volgende alinea spreek je je motivatie uit. Waarom reageer je op deze vacature? Spreekt het bedrijf je erg aan? Of de werkzaamheden die je mag uitvoeren?

In de voorbeeldbrief: "De reden dat ik op jullie vacature reageer, is omdat de stageplek me enorm aanspreekt. Vooral het opmaken en uitwerken van flyers en posters is echt iets voor mij."

Waarom jij?

Hoewel de meeste stagiairs vooral komen om te leren, willen bedrijven ook iemand die mee kan draaien. Het helpt als je al bepaalde vaardigheden hebt. Wat kun jij het bedrijf bieden? Heb je bepaalde vakken op school gehad? Heb je in je vrije tijd jezelf iets nuttigs aangeleerd? Dat kun je noemen.

In de voorbeeldbrief: "Op de opleiding heb ik al wat ervaring opgedaan met het beoordelen van andermans werk. We komen geregeld in groepjes bijeen voor het geven van feedback. Dit vind ik altijd erg leerzaam."

Verwijzing naar je portfolio en/of cv

Je zult een cv en/of een portfolio moeten opsturen als je reageert op een stage. Op je cv staat relevante werkervaring (bijbaantjes bijvoorbeeld) en meer informatie over je opleiding. Zo kunnen bedrijven beter inschatten of jij de juiste vaardigheden hebt voor de stage. Verwijs altijd naar deze documenten in je motivatiebrief.

In de voorbeeldbrief: "Voor een overzicht van mijn werk - bijvoorbeeld de zelfgemaakte posters - verwijs ik u graag naar mijn digitaal portfolio. Dat kunt u vinden in de bijlage. Ik heb ook mijn cv bijgevoegd voor een volledig overzicht van mijn ervaring en vaardigheden."

Afsluiting

Je sluit de brief positief af door nog één keer te benadrukken hoe enthousiast je wel niet wordt van deze stage. Je zegt ook dat je graag op gesprek wil komen.

In de voorbeeldbrief: "Ik hoop dat mijn enthousiasme van de brief spat en ik op gesprek mag komen om jullie van mijn kwaliteiten te overtuigen."

Zo. Nu weet je hoe een voorbeeld van een motivatiebrief voor een mbo-stage eruitziet. Succes met schrijven!
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check