Junior, Medior of Senior carrièreniveau?

Junior, Medior of Senior carrièreniveau?

Hoe weet je of een vacature bij jouw carrièreniveau past? Zoekt men een junior, medior, of senior werknemer? Wat als zo'n duiding ontbreekt?

Soms is het lastig om te achterhalen wat het gewenste ervaringsniveau voor een vacature is. Als je je kansen goed inschat, voorkom je dat jouw cv en sollicitatiebrief in de prullenbak belanden.

Wat is het verschil tussen junior-, medior, en senior-carrièreniveau?

De termen ‘junior', ‘medior' en ‘senior' geven een idee van het vereiste carrièreniveau voor een bepaalde functie. Hoewel standaard definiëringen niet in beton gegoten zijn, schetsen ze een goed algemeen beeld van hoe professionals kunnen doorgroeien:

Junior (0 tot 2 jaar ervaring)
Junior-medewerkers werken onder begeleiding aan routinetaken. Afhankelijk van de rol kan een bachelordiploma of gespecialiseerd certificaat vereist zijn. Bij middelgrote en grote organisaties nemen junior vacatures vaak de vorm aan van een stage of traineeship.

Medior (3 tot 5 jaar ervaring)
Voor medior vacatures zijn specifieke vaardigheden en kwalificaties vereist. Medioren dragen de nodige verantwoordelijkheid, beschikken over probleemoplossende vaardigheden en kunnen prima zelfstandig werken.

Senior (meer dan 5 jaar ervaring)
Senior-medewerkers zetten hun expertise creatief in en dragen hun diepgaande kennis over aan minder ervaren collega's. Werknemers met enige senioriteit dragen in hoge mate bij aan het algemene presteren van een team, afdeling of bedrijf.

Hoe werkt matching op carrièreniveau op Werkzoeken.nl?

  1. Werkgevers: recruiters en HR-managers kunnen een carrièreniveau selecteren als zij een vacature plaatsen.
  2. Werknemers: kandidaten kunnen zoekresultaten filteren in het vacatureoverzicht tijdens het zoeken naar een nieuwe baan.

4b87fcfa4952c41610012914e05c859912bd089438a90355.jpg

Waaruit kun je het vereiste carrièreniveau nog meer aflezen?

Lees de functieomschrijving zorgvuldig door
De taakomschrijving in een vacature biedt meer inzicht. Beschik je over de juiste vaardigheden en heb je voldoende werkervaring? Perfect. Kom je tekort? Vrijwilligerswerk kan een extra dimensie bieden.

Verdiep je in het bedrijf
Een andere manier om een gevoel van een functieniveau te krijgen, is het plegen van zoveel mogelijk research.

  • Bezoek de bedrijfswebsite en bekijk werknemersprofielen. Welke functietitels worden er in de organisatie gebruikt?
  • Heeft het bedrijf een werken-bij, of carrièrepagina? Zo ja, voor welke rollen zoekt men nog meer naar personeel?
  • Zie je ergens een organigram of ander overzicht van de bedrijfsstructuur? Zijn er voldoende carrièremogelijkheden en ontwikkelingstrajecten? Wat zou voor jou een goed instapniveau zijn?


Zoek uit aan wie je verantwoording aflegt
Welke rol heeft jouw toekomstige directe leidinggevende? Is het de CEO zelf? Dan valt deze functie onder de categorie senior vacatures. Is je baas een afdelingsmanager met een medior-profiel? Dan is de kans groot dat het een junior-functie betreft.

Wat als je tussen twee carrièreniveaus in zit?
Wat doe je als je precies tussen twee niveaus in zit? Op een topfunctie te solliciteren, of de veilige route kiezen? Een inschatting maken kan lastig zijn, maar als je denkt dat je kans maakt, moet je ervoor gaan. Geef in je sollicitatiebrief een paar goede redenen waarom je, ondanks je eventuele onervarenheid, een goede kandidaat bent.

Leg uit waarom je denkt dat je een niveau ‘hoger' thuishoort. Geef tegelijkertijd aan dat je ervoor openstaat om voor een ‘lagere' of junior-functie in aanmerking te komen. Als je echter te ver onder het vereiste niveau zit, is het waarschijnlijk beter dat je niet solliciteert. Zelfs als je de baan toevallig wel krijgt, kan jouw onervarenheid ertoe leiden dat je niet weet hoe je met bepaalde situaties om moet gaan.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check