10 grote Afknappers in Vacatureteksten

10 grote Afknappers in Vacatureteksten

De juiste kandidaat trekken begint met het schrijven van de juiste vacaturetekst. Maar daar gaan een hoop bedrijven de mist mee in.

Sta je op het punt om een vacature te plaatsen? Lees hem dan nog eens goed door en controleer of deze afknappers erin staan. Van deze tien dingen worden sollicitanten allesbehalve enthousiast.

1. Te zware eisen

HR-dienstverlener Unique liet in 2017 een onderzoek uitvoeren onder 2420 (potentiële) werkzoekenden. De grootste afknapper? Een te zware eisenlijst. Bijna de helft van de kandidaten laat het uit zijn hoofd om te reageren als deze te lang is. Iemand denkt al snel dat ze toch niet in aanmerking komen en besparen zichzelf de moeite.

En laten we wel wezen, dat is ook niet zo gek. Wie heeft er nu 10 of meer vaardigheden volledig ontwikkeld? Zeker als het om juniorposities gaat, is een onrealistische eisenlijst een enorme afknapper. Beperk de functie-eisen dus tot echt essentiële zaken. Anders loop je de kans om getalenteerd personeel mis te lopen.

2. Vage en niet-concrete teksten

Werkzoekenden willen weten waar ze aan toe zijn. Toch zijn veel vacatureteksten allesbehalve duidelijk. Vermijd woorden die multi-interpretabel zijn of leg ze duidelijk uit. Stel dat je om flexibiliteit vraagt, leg dan uit waarom dat zo belangrijk is. Moet iemand vaak overwerken of bedoel je dat het rooster last-minute kan wijzigen? Dat is een groot verschil en relevante informatie voor een kandidaat.

Andere voorbeelden:

‘Er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.’

Leuk, maar hóe uit zich dat? Wat bedoelen jullie daarmee? Is er een opleidingsbudget? Verzorgen jullie maandelijkse trainingen? Is er een hobbyclub op het werk?

‘Er heerst een informele sfeer.’

Wat betekent informeel voor jullie? Eet de directeur zijn boterhammetjes samen met het team in de kantine? Loopt iedereen in spijkerbroek? Geef duidelijke voorbeelden waaruit de informele sfeer blijkt.

Kortom: maak je tekst zo concreet mogelijk. Ga er niet vanuit dat iemand snapt wat jij met bepaalde termen bedoelt.

3. Een onduidelijke functietitel

Binnen bedrijven worden soms de meest bijzondere functietitels gebruikt. Die zijn misschien op de werkvloer ingeburgerd, maar daarbuiten niet. Houd daar rekening mee als je de vacaturetekst opstelt. Begrijpt iedereen in een oogopslag wat deze functie inhoudt?

Dat betekent ook dat je functie-titel niet te creatief en joviaal moet zijn. Hij is misschien uniek, maar ook onduidelijk. Houd in je achterhoofd op welke termen mensen zoeken die deze baan willen. Gebruik die termen in de functietitel voor het meeste bereik.

4. Geen salarisinformatie

Het is voor veel werkzoekenden één van de grootste ergernissen: een gebrek aan salarisinformatie. Uit meerdere onderzoeken (waaronder die van Unique) blijkt dat minstens twintig procent afknapt als er niets over het salaris in de vacaturetekst staat. Alleen de tekst ‘marktconform salaris’ is niet voldoende.

Niet zo gek, toch? Iemand moet immers weten of de functie hetzelfde of beter betaalt dan zijn huidige job. Van lucht kan een mens niet leven. Het voorkomt ook een hoop frustratie later in het sollicitatieproces. Het is voor beide partijen vervelend als in het eerste of tweede gesprek blijkt dat de salarisverwachtingen mijlenver uit elkaar liggen.

5. Geen doorgroeimogelijkheden

Vacatureteksten waaruit geen doorgroeimogelijkheden blijken, laten werkzoekenden ook vaker links liggen. Beperkte doorgroeimogelijkheden zijn voor veel mensen een reden om ontslag te nemen. Logisch dus dat ze een baan willen waarbij dit wel mogelijk is. Als de vacature met geen woord over ontwikkelmogelijkheden rept, zullen ze niet reageren.

6. Jeukwoorden en clichés

Vacatureteksten barsten van de jeukwoorden en clichés: zinnen en woorden waarbij kandidaten een lichte rilling over hun rug voelen lopen. Daarnaast maken ze de vacaturetekst ook vaag en onduidelijk (zie punt 2). We geven een paar voorbeelden.

‘Je komt in een dynamische omgeving terecht’

Wat bedoel je hier precies mee? Natuurlijk doen jullie van alles en zitten jullie niet stil. Maar wát doen jullie dan? Wat maakt het bedrijf zo dynamisch? Zonder uitleg is dit een lege term.

‘Ben jij die spin in het web?’

Nog zo’n cliché. En vaak nog verkeerd gebruikt ook. Een spin in het web is de persoon die de touwtjes in handen heeft, net zoals een spin de baas is over zijn web. Zoeken jullie echt zo iemand? Of toch liever iemand die makkelijk opgaat in het team? Vermijd deze clichézin en leg gewoon uit welke karaktertrekken iemand moet hebben.

‘We zoeken iemand met een hands-on mentaliteit’

Hoe ziet iemand met een hands-on mentaliteit eruit voor jullie? Wat verwachten jullie precies? Bedoelen jullie dat de werkdruk heel hoog is en iemand flink moet doorpakken? Of is er weinig begeleiding en is een grote zelfstandigheid gewenst? Geef liever een paar duidelijke voorbeelden dan zo’n nietszeggende term.

‘Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit’

Waarom niet? Zijn er geen vaste starttijden? Mag je zelf weten wanneer je werkt? Of bedoel je eigenlijk dat werknemers iedere dag moeten overwerken? Werknemers willen weten hoe hun dag eruitziet. Zo’n opmerking kan flink afschrikken als je niet uitlegt wat je ermee bedoelt.

7. Vakjargon

Net zoals de interne functietitels onduidelijk zijn, geldt dat ook voor vakjargon. Misschien dat echte rotten in het vak weten wat je met bepaalde zaken bedoelt, maar alle andere mensen niet. Maak je tekst dus voor iedereen begrijpelijk.

8. Lange teksten

Jij hebt geen zin om ellenlange motivatiebrieven te lezen en de kandidaat wil geen ellenlange vacatureteksten doorspitten. Als jij meer dan 600 woorden nodig hebt voor je personeelsadvertentie, dan staat er waarschijnlijk een hoop overbodige informatie in.

Misschien ben je helemaal leeggelopen over de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf of die leuke teamborrels. Maar dat is helemaal niet interessant voor kandidaten. Werkzoekenden willen weten hoe hun werkdag eruitziet en of ze in aanmerking komen. Besteed dus de meeste aandacht aan de functie-omschrijving en de functie-eisen.

9. Geen inspirerende tekst

Saaie en niet-inspirerende teksten zijn een goeie manier om kandidaten te laten afhaken. Een suffe tekst kan onbedoeld mensen het idee geven dat jouw bedrijf een saaie en stoffige werkplek is. Dat wil je niet, toch? Laat je personeelsadvertentie daarom aansluiten op de doelgroep. Daarover schreven we uitgebreid in ons artikel over het maken van een wervingsplan.

Gebruik woorden die je doelgroep ook gebruikt. Lees je ook in in de behoeftes van de ideale kandidaat. Waar wordt jouw doelgroep enthousiast van? Veel vrije tijd of de mogelijkheid tot thuiswerken? Zorg dat je ze zulke dingen kunt bieden in de vacaturetekst.

10. Spel- en tikfouten

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat spel- en tikfouten in vacatures een negatief effect hebben. Meer dan de helft van de kandidaten stoort zich hieraan en 78 procent van de hoogopgeleiden gaan erdoor twijfelen aan de professionaliteit van een organisatie. Check je vacature dus goed voordat je hem het web opslingert.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Doorgroeimogelijkheden benoemen in de Vacaturetekst

Binnen jouw bedrijf is het makkelijk om door te groeien. Natuurlijk wil je daar kandidaten mee trekken in je vacaturetekst. Maar hoe?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Hoe begin je een Vacaturetekst?

De eerste zinnen in een vacaturetekst zijn belangrijk. Je moet de aandacht grijpen. Maar hoe?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Vacaturetekst schrijven? 7 tips

Een pakkende vacaturetekst nodigt uit tot lezen en trekt enthousiaste kandidaten aan. Ontdek hier hoe je een geweldige advertentie opstelt.
Michiel van der Avoird 25 jan 2021

Wat zijn Functie-eisen? (+ voorbeeld)

Functie-eisen zijn kwalificaties en vaardigheden (opleiding, ervaring, eigenschappen) die nodig zijn voor een bepaalde baan.
Michiel van der Avoird 10 okt 2020

Hoe maak je een Functieomschrijving?

Complete functieomschrijvingen maken het vinden en evalueren van werknemers een stuk makkelijker. Maar wat houdt zo'n beschrijving precies in?
Michiel van der Avoird 27 aug 2020

Hoe schrijf je een Personeelsadvertentie?

Met een prikkelende personeelsadvertentie verkoop je je vacature aan werkzoekenden. Hoe schrijf je een effectieve vacaturetekst?
Michiel van der Avoird 15 mrt 2020
 
check