6 meestvoorkomende Redenen om Ontslag te nemen

6 meestvoorkomende Redenen om Ontslag te nemen
Soms is het tijd voor een nieuwe baan. Er zijn veel redenen om ontslag te nemen. Welke komen in Nederland het meest voor?

Zit jij op het werk te dagdromen over een nieuwe baan? Je bent niet de enige. In 2019 liet Intermediar in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit het Nationaal Salaris Onderzoek uitvoeren. Daarin vroegen ze onder meer of en waarom mensen van baan zijn veranderd. Ruim 40.000 mensen deden aan het onderzoek mee.

Resultaat? In 2019 was 23 procent van de mannen en 26 procent van de vrouwen actief op zoek naar een nieuwe baan. Welke redenen hadden zij om hun ontslag te willen indienen? Een top 6.

1. Te weinig salaris

Zowel mannen als vrouwen noemen een te laag salaris als meestgenoemde reden om ontslag te willen nemen. De branches waarin die reden het vaakst genoemd wordt, zijn de horeca, recreatie, delfstofwinning, detailhandel en reclame. Wil je eigenlijk niet weg bij je werkgever, maar wel meer salaris? Lees dan onze tips hoe je om loonsverhoging kunt vragen.

2. Te weinig uitdaging

Een gebrek aan uitdaging is voor zowel mannen als vrouwen de tweede reden om ontslag te nemen. Als je ergens al een poos werkt, is het niet zo gek dat het werk te makkelijk of saai voor je is geworden. Je ziet geen doorgroeimogelijkheden meer en je hebt alle situaties weleens meegemaakt. In extreme gevallen kun je zelfs een bore-out krijgen: stress van verveling. Dan is het wellicht tijd voor een carrièreswitch.

3. Slechte secundaire arbeidsvoorwaarden

Bij mannen staat deze reden op plek drie, bij vrouwen op plek vier. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extraatjes bovenop het salaris. Denk aan opleidingsbudget, een lease-auto, thuiswerkregeling, mobiel van de zaak, winstuitkering, etc. Uit het onderzoek van Intermediar blijkt dat vooral in de branches marktonderzoek, juridisch en reclame dit een ontslagreden is.

4. Te weinig aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

De werkvloer is voor veel mensen niet alleen een plek om geld te verdienen. Het is ook een plek waar ze zichzelf willen ontwikkelen. Dat blijkt uit het feit dat gebrek aan persoonlijke ontwikkeling voor vrouwen op plek 3 en mannen op plek 4 staat als reden om ontslag te nemen. Wil je zelf beginnen met je persoonlijke ontwikkeling? Lees dan ons artikel over hoe je een Persoonlijk Ontwikkelingsplan maakt.

5. Lange reistijd

Lang onderweg zijn naar een plek die je toch al niet fantastisch vindt... wie zit daar op te wachten? Het is dan ook niet verwonderlijk dat een lange reistijd op plek 5 staat voor zowel mannen als vrouwen. In sommige branches kun je opperen wat meer thuis te werken om de reistijd te vermijden, maar dat is niet altijd mogelijk. Neem anders eens een kijkje tussen de vacatures van Werkzoeken. Wie weet vind je een leuke baan dicht bij huis.

6. Slechte werksfeer

Een werkconflict met je baas, een vervelende collega of management dat nooit luistert, het draagt allemaal niet bij aan een fijne werksfeer. Voor zowel mannen als vrouwen is dit de zesde reden waarom ze graag ontslag zouden nemen.

Heb je je baan opgezegd? Dan komt je laatste werkdag in zicht. We zetten op een rijtje hoe je er een succesvolle laatste dag van maakt.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024
 
check