Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

door Michiel van der Avoird
12.194x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.

Misschien dreig je je baan kwijt te raken door de coronacrisis, of ben je simpelweg toe aan iets nieuws. Welke vacatures sluiten aan bij jouw vaardigheden en verwachtingen? Ontdek hier alvast enkele praktische tips om aan de slag te gaan met je zoektocht naar een nieuwe carrière.

Waarom een andere baan?

Er zijn heel wat redenen waarom een nieuwe functie je wel wat lijkt. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke motieven, of een combinatie. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Persoonlijke belangen…

Intrinsieke motieven beginnen bij jezelf en zijn volledig persoonlijk. Ze worden vaak gelinkt aan emoties. Hier vind je enkele voorbeelden van intrinsieke redenen om te veranderen.

 • Stress: de stress beïnvloedt je dagelijks werk en/of je familiale leven.
 • Burn-out of bore-out: teveel of te weinig werk maakt dat je geen voldoening vindt in je werk.
 • Team: je voelt je niet goed in je team of werkt niet vlot samen met je manager.

… of professionele redenen

Ook rationele belangen liggen vaak aan de grondslag van de zoektocht naar een nieuwe job. Je herkent je wellicht in één of meer van deze voorbeelden.

 • Financiën: je hebt een loonsverhoging of bonus besproken met je manager, maar voorlopig zijn er geen perspectieven.
 • Doorgroeimogelijkheden: je baan biedt voorlopig geen uitdagende carrièremogelijkheden.
 • Kantooromgeving: je wilt werken in een andere stad of meer groene omgeving.
 • Afstand naar kantoor: je wilt het aantal uren pendelen inperken.
 • Faciliteiten: je zoekt naar een bedrijf dat meer te bieden heeft op het gebied van opleidingen.

De tekst gaat verder na dit blok
7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures
Noodgedwongen van baan veranderen
De coronapandemie heeft onze maatschappij tot stilstand gebracht. Het gevaar voor de volksgezondheid moet beteugeld, met een intelligent lockdown en social distancing proberen we ‘maximale controle' te krijgen op COVID-19. Als gevolg van deze maatregelen leven velen van ons in onzekerheid, dreigen complete sectoren om te vallen en wacht ons een diepe recessie. Mensen springen bij in de zorg en pakken hun oude beroep van verpleegkundige weer op.

Staat ook jouw baan op de tocht? Er zijn een aantal acties die je kunt ondernemen om de rust te bewaren en enige controle te krijgen over je carrière.

Hoe maak ik een carrièreswitch? 5 tips

Ben je klaar om van baan te veranderen? Dan kan je verder met de praktische kant. We geven een aantal suggesties Volg deze tips om een nieuwe uitdaging te vinden.

 1. Zet je vaardigheden op een rijtje: neem de tijd om na te gaan wat je interesses zijn. Praat ook met je omgeving. Hebben zij opgemerkt dat bepaalde onderwerpen je interesse aanwakkeren? Gebruik deze informatie voor een volledig overzicht van je vaardigheden.
 2. Doe vrijwilligerswerk of loop stage: je wilt mogelijk een hele nieuwe uitdaging aangaan. Doe daarom wat vrijwilligerswerk of loop stage in een branche die je interesseert. Je leert zo niet alleen de eerste knepen van het vak, maar breidt ook je netwerk uit.
 3. Stoom je cv klaar: het is tijd om je cv vanonder het stof te halen en up-to-date te brengen. Wellicht heb je laatste maanden of jaren wat nieuwe vaardigheden opgepikt. Zet deze in de kijker. Ook met een nieuwe foto en lay-out fris je je cv op.
 4. Spreek je netwerk aan: om een andere job te vinden start je dicht bij huis. Laat je familie en vrienden weten dat je uitkijkt naar een nieuwe uitdaging. Mogelijk kunnen zij je al op weg helpen. Een gesprek hoeft ook geen officiële aangelegenheid te zijn. Ben je geïnteresseerd om te werken bij een bepaald bedrijf? Vaak vind je contactgegevens online. Met een telefoontje laat je weten dat je steeds openstaat voor een baanaanbod.
 5. Laat je niet ontmoedigen: last but not least, hou er rekening mee dat het even kan duren voordat je succesvol van carrière bent veranderd. Wordt je sollicitatiebrief niet beantwoord? Denk op lange termijn en neem elke horde met een positieve ingesteldheid. Door je brief te verzenden, nam je reeds een eerste stap naar een nieuwe job.

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures