Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.

Misschien dreig je je baan kwijt te raken door de coronacrisis, of ben je simpelweg toe aan iets nieuws. Welke vacatures sluiten aan bij jouw vaardigheden en verwachtingen? Ontdek hier alvast enkele praktische tips om aan de slag te gaan met je zoektocht naar een nieuwe carrière.

Waarom een andere baan?

Er zijn heel wat redenen waarom een nieuwe functie je wel wat lijkt. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke motieven, of een combinatie. Hieronder vind je enkele voorbeelden. 14a49c68c28772559cc419028097cbd036ad2a681485c919.png

Persoonlijke belangen…

Intrinsieke motieven beginnen bij jezelf en zijn volledig persoonlijk. Ze worden vaak gelinkt aan emoties. Hier vind je enkele voorbeelden van intrinsieke redenen om te veranderen.

  • Stress: de stress beïnvloedt je dagelijks werk en/of je familiale leven.
  • Burn-out of bore-out: teveel of te weinig werk maakt dat je geen voldoening vindt in je werk.
  • Team: je voelt je niet goed in je team of werkt niet vlot samen met je manager.

… of professionele redenen

Ook rationele belangen liggen vaak aan de grondslag van de zoektocht naar een nieuwe job. Je herkent je wellicht in één of meer van deze voorbeelden.

  • Financiën: je hebt een loonsverhoging of bonus besproken met je manager, maar voorlopig zijn er geen perspectieven.
  • Doorgroeimogelijkheden: je baan biedt voorlopig geen uitdagende carrièremogelijkheden.
  • Kantooromgeving: je wilt werken in een andere stad of meer groene omgeving.
  • Afstand naar kantoor: je wilt het aantal uren pendelen inperken.
  • Faciliteiten: je zoekt naar een bedrijf dat meer te bieden heeft op het gebied van opleidingen.

Noodgedwongen van baan veranderen
De coronapandemie heeft onze maatschappij tot stilstand gebracht. Het gevaar voor de volksgezondheid moet beteugeld, met een intelligent lockdown en social distancing proberen we ‘maximale controle' te krijgen op COVID-19. Als gevolg van deze maatregelen leven velen van ons in onzekerheid, dreigen complete sectoren om te vallen en wacht ons een diepe recessie. Mensen springen bij in de zorg en pakken hun oude beroep van verpleegkundige weer op.

Staat ook jouw baan op de tocht? Er zijn een aantal acties die je kunt ondernemen om de rust te bewaren en enige controle te krijgen over je carrière.

Hoe maak ik een carrièreswitch? 5 tips

Ben je klaar om van baan te veranderen? Dan kan je verder met de praktische kant. We geven een aantal suggesties Volg deze tips om een nieuwe uitdaging te vinden.

  1. Zet je vaardigheden op een rijtje: neem de tijd om na te gaan wat je interesses zijn. Praat ook met je omgeving. Hebben zij opgemerkt dat bepaalde onderwerpen je interesse aanwakkeren? Gebruik deze informatie voor een volledig overzicht van je vaardigheden.
  2. Doe vrijwilligerswerk of loop stage: je wilt mogelijk een hele nieuwe uitdaging aangaan. Doe daarom wat vrijwilligerswerk of loop stage in een branche die je interesseert. Je leert zo niet alleen de eerste knepen van het vak, maar breidt ook je netwerk uit.
  3. Stoom je cv klaar: het is tijd om je cv vanonder het stof te halen en up-to-date te brengen. Wellicht heb je laatste maanden of jaren wat nieuwe vaardigheden opgepikt. Zet deze in de kijker. Ook met een nieuwe foto en lay-out fris je je cv op.
  4. Spreek je netwerk aan: om een andere job te vinden start je dicht bij huis. Laat je familie en vrienden weten dat je uitkijkt naar een nieuwe uitdaging. Mogelijk kunnen zij je al op weg helpen. Een gesprek hoeft ook geen officiële aangelegenheid te zijn. Ben je geïnteresseerd om te werken bij een bepaald bedrijf? Vaak vind je contactgegevens online. Met een telefoontje laat je weten dat je steeds openstaat voor een baanaanbod.
  5. Laat je niet ontmoedigen: last but not least, hou er rekening mee dat het even kan duren voordat je succesvol van carrière bent veranderd. Wordt je sollicitatiebrief niet beantwoord? Denk op lange termijn en neem elke horde met een positieve ingesteldheid. Door je brief te verzenden, nam je reeds een eerste stap naar een nieuwe job.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020

Hoe werkt Detachering?

Een detachering is een kans voor een werknemer om tijdelijk voor een andere organisatie (extern), of binnen een ander team te werken (intern).
Michiel van der Avoird 1 sep 2020
 
check