7 tips voor een succesvolle laatste Werkdag

7 tips voor een succesvolle laatste Werkdag
Je laatste werkdag staat voor de deur. Hoe maak je daar een succesvolle dag van? 7 tips voor je allerlaatste werkdag.

Of je nu helemaal klaar bent met je baan of met een positief gevoel weggaat, je laatste werkdag kan een hoop emoties oproepen. Het is belangrijk om een goede laatste indruk achter te laten. Wie weet kom je je collega’s of baas in de toekomst nog eens tegen. Zelfs als dat niet het geval is - bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat - is het wel zo fijn om de boel goed af te sluiten. Daarom geven we je 7 tips voor een succesvolle laatste werkdag.

1. Maak een goeie overdracht

In de meeste gevallen weet je ver van tevoren wanneer je laatste dag eraan komt. Zorg dat je die periode nuttig gebruikt door een overdracht te schrijven. Hierin staan je taken en verantwoordelijkheden, de namen van belangrijke contactpersonen, belangrijke informatie over (lopende) projecten, tips&tricks, etc.

Met zo’n document help je niet alleen je opvolger, maar ook je directe collega’s. Zij weten precies waar je mee bezig was en wat zij eventueel nog moeten doen. Als je iets niet wil, is dat ze na jouw vertrek ontdekken dat er nog een stapel werk lag waar je niet aan bent gekomen. Dat laat een nare nasmaak achter. Een goede overdracht voorkomt dat je je collega’s in de rommel achterlaat.

Ook niet onbelangrijk: stel een out-of-office-reply in. Dan worden klanten en contacten op de hoogte gebracht van je vertrek als ze je mailen.

2. Maak geen rotopmerkingen over het bedrijf

Heb je ontslag genomen vanwege een werkconflict? Ben je het bedrijf spuugzat? Komen je werkzaamheden je neus uit? Houd dat (zoveel mogelijk) voor je. Dat doe je om meerdere redenen. Allereerst weet je nooit of je mensen uit het bedrijf op een later moment nog gaat treffen. Dan wil je niet bekend staan als die negatieveling. Sommige wereldjes zijn klein, wees je daarvan bewust.

Ten tweede moet je je realiseren dat er voor jou een einde aan de kwelling is gekomen, maar voor je collega’s (nog) niet. Erin wrijven dat je veel leuker werk hebt gevonden en ein-de-lijk verlost bent van deze baan, is simpelweg niet netjes. En wat dacht je van de collega’s die het werk oprecht leuk vinden? Door het bedrijf en het werk af te kraken, kom je op hen nogal verheven over.

Je favoriete collega weet ongetwijfeld hoe blij je bent dat je vertrekt. Dat is logisch. Maar gebruik je laatste dag niet om bij de rest van het bedrijf je gal te spuien.

3. Zie je laatste werkdag als een normale dag

De neiging is groot om op je laatste dag te lanterfanten, maar doe het niet. Je blijft net zolang verantwoordelijk voor je baan totdat je het pand uitloopt. De hele dag koffieleuten geeft niet bepaald een goede laatste indruk. Ook je laatste werkdag is nog steeds gewoon een werkdag.

Natuurlijk pak je geen nieuwe projecten meer op, maar je kunt jezelf wel bezighouden. Leg de laatste hand aan de overdracht waar we het al over hadden. Schrijf je laatste belangrijke e-mails. Help je collega’s. Woon je laatste vergadering bij. Werk je eventuele vervanger in. Er is altijd wel iets te doen.

4. Blijf beschikbaar voor vragen

Had je een nogal specialistisch beroep of een functie met veel verantwoordelijkheden? Dan is de kans groot dat er een aardig gat valt als je vertrekt. Het is netjes om aan te geven dat je de komende maanden beschikbaar blijft voor vragen. Je oud-werkgever moet daar natuurlijk geen misbruik van maken. En je bent ook niet verplicht om bereikbaar te blijven. Maar als je met een warm gevoel weggaat, waarom zou je het dan niet aanbieden? Je werkgever waardeert het waarschijnlijk enorm.

5. Gebruik je laatste dag om te netwerken

Je netwerk uitbreiden is ontzettend belangrijk. Je netwerk kan een goed woordje voor je doen of je zelfs aan een nieuwe baan helpen. Andersom kun je ook veel voor anderen betekenen. Heb je iemand nodig voor een bepaalde klus? Die ene oud-collega zoekt nog een baan en is er geknipt voor. Je laatste werkdag is een ideaal moment om eens goed te netwerken. Hoe?

Manier 1: je stuurt een e-mail naar het hele bedrijf dat je laatste werkdag erop zit. Je legt kort uit hoe fijn je het daar hebt gevonden en wat je nu precies gaat doen. Zeg dat mensen gerust met je in contact mogen blijven en laat je telefoonnummer en e-mailadres achter. Wie weet wat het oplevert.

Manier 2: vraag je directe collega’s en/of leidinggevende om een referentie voor je te schrijven op LinkedIn. Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan, komen zulke referenties goed van pas. Ook recruiters zoeken regelmatig LinkedIn af op zoek naar geschikte kandidaten. Zo’n positieve referentie geeft je een streepje voor.

6. Vraag om feedback

Heb je een goeie band opgebouwd met je leidinggevende en/of directe collega’s? Plan dan een afscheidsgesprek in op je laatste werkdag. Vraag om eerlijke feedback. Wat heb je goed gedaan de afgelopen jaren en waar kun je nog aan werken? Als je hier open voor staat, krijg je een hoop waardevolle informatie. Die kun je gebruiken om van je volgende baan een nog groter succes te maken.

7. Trakteer je collega’s

Je laatste werkdag mag ook heus een beetje leuk zijn. Het is gebruikelijk om je collega’s op je laatste dag te trakteren. Een lekkernij is nooit mis. Chocolaatjes, een taartje, gevulde koeken, dat gaat er altijd wel in. Als je ’t liever wat gezonder doet, zijn kleine sandwiches een idee. Bananenbrood is ook een geliefde gezonde traktatie.

Werk je in een klein team en maak je je traktatie liever wat persoonlijker? Schrijf dan briefjes met alles wat je zo waardeert aan die collega. Of koop een kleinigheidje dat past bij de persoonlijkheid van je collega. Sokken met bananen voor diegene die áltijd een banaan meeneemt voor de lunch, bijvoorbeeld.

En dan zit het er eindelijk op. Je trekt de deur achter je dicht en je werk is voorbij. Op naar een nieuw werkavontuur.

Samenvatting

  • Maak een goeie overdracht.
    • Laat anderen niet met losse eindjes achter.
  • Maak geen rotopmerkingen over het bedrijf.
    • Geef je collega’s die achterblijven geen vervelend gevoel.
    • Realiseer je dat je elkaar nog tegen kunt komen.
  • Zie je laatste werkdag als een normale dag.
    • Je blijft verantwoordelijk totdat je het pand uitloopt.
  • Blijf de komende tijd beschikbaar voor vragen.
    • Vooral relevant als je specialistische taken had.
  • Maak van de gelegenheid gebruik om te netwerken.
    • Stuur een e-mail naar het bedrijf dat dit je laatste werkdag was.
    • Vraag je collega’s en/of baas om een referentie op LinkedIn.
  • Vraag om feedback.
    • Verzamel informatie zodat je op je nieuwe baan goed van start kunt.
  • Trakteer je collega’s.
    • Een bedankje voor de fijne tijd is wel zo netjes.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check