Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.

Hoe vraag je om loonsverhoging?

1. Leer jezelf verkopen
Wanneer je om een salarisverhoging vraagt, moet je eigenlijk een salespitch voorbereiden. Je wilt namelijk aantonen waarom je dat hogere honorarium verdient. Welke meerwaarde heb je te bieden en wat voor successen heb je behaald op het werk? Overtuig je baas en laat jezelf van je beste kant zien. Dit is niet het moment om bescheiden te zijn, want je moet je werkgever overtuigen van je kwaliteiten.

2. Bereid je zorgvuldig voor
Kennis is macht, ook tijdens salarisonderhandelingen. Zet vooraf op een rijtje welke redenen je hebt om een hoger loon te verdienen. Zo ga je voorbereid het gesprek in en weet je zeker dat je de belangrijkste argumenten aanstipt.

  • Verzamel relevante informatie, doe een salaris check. Zorg dat je vooraf weet welk loon gebruikelijk is voor mensen in jouw positie, zodat je om een goed onderbouwd salaris vraagt.
  • Verdiep je ook in de huidige staat van het bedrijf. Is er in het afgelopen jaar meer omzet gedraaid? Dan is dat een goed argument om om opslag te vragen.

3. Informeer bij collega's
Mogelijk hebben je collega's al meer ervaring binnen het bedrijf. Misschien hebben zij al eens om een hoger salaris gevraagd? Ga met ze in gesprek en achterhaal hoe loononderhandelingen in jouw bedrijf werken. Heb je een goede band met bepaalde collega's? Vraag ze dan hoeveel ze precies verdienen. Het is niet altijd makkelijk om over geld te praten, maar jullie kunnen elkaar helpen. Merk je dat je een stuk minder verdient dan een collega die dezelfde taken uitvoert? Gebruik dit dan als argument tijdens de loononderhandeling.

4. Kies het juiste moment om om loonsverhoging te vragen
Een salarisverhoging komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen. Er moet een duidelijke aanleiding zijn waarom je om extra salaris vraagt. Misschien is je functie veranderd en wil je een bijpassend salaris ontvangen. Ook het jaarlijkse functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek is een goed moment om over je loon te beginnen. Doe dit wel alleen wanneer je kunt bewijzen dat je de afgelopen tijd goed hebt gepresteerd. Zo vergroot je de kans van slagen.

5. Blijf realistisch
Het zou natuurlijk heerlijk zijn om plotseling een gigantische stap in je salaris te maken, maar dit is niet realistisch. Normaal gesproken groeit je loon gestaag met een bepaald percentage, of ga je qua salarisschaal een trede omhoog. Vraag daarom om een opslag die haalbaar is en zet niet te hoog in. Zo vergroot je de kans dat je werkgever je serieus neemt, waardoor je die welverdiende loonstijging krijgt. Doe onderzoek en lees eventueel je cao door om inzicht te krijgen in verschillende loonschalen binnen jouw branche.

6. Blijf beleefd onder alle omstandigheden
Onderhandelen over salaris is niet altijd even gemakkelijk, vooral wanneer je niet krijgt wat je wilt. Laat je niet op de kast jagen en blijf altijd vriendelijk. Je wilt je baas namelijk te vriend houden, ook wanneer hij/zij niet bereid is om jou meer te betalen. Grijp een afwijzing aan als kans om jezelf extra te bewijzen en sluit het gesprek op een positieve toon af.

7. Draai niet om de hete brij heen
Heb je het gevoel dat je een hoger salaris verdient? Wees dan niet te voorzichtig en vraag meteen een gesprek aan. Zorg dat je zelfverzekerd en duidelijk vertelt wat je wilt en waarom je vindt dat je een hoger salaris verdient. Een onzekere en afwachtende houding maakt je minder overtuigend. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid aan je loononderhandeling te beginnen.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023

Is een Auto van de Zaak voordelig voor Jou?

Hoe voordelig is het voor jou om in een auto van de zaak te rijden als je werkgever die aanbiedt? Bekijk direct alle voordelen en nadelen.
Inge Stakenborg 17 nov 2023
 
check