Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl

Delen

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

door Inge Stakenborg
18x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de berekening.

Ga direct naar:

Hoe werkt bijtelling?

Je gebruikt een auto van de zaak en je wilt weten of je bijtelling moet betalen. Hiervoor gelden twee regels:

 1. Als je jaarlijks meer dan 500 privékilometers rijdt met de auto van de zaak, moet je bijtelling betalen.
 2. Het maakt daarbij niet uit of je werkgever de auto gekocht heeft of geleased.

Als je meer dan 500 privékilometers per jaar maakt, kan het ook zijn dat je werkgever je om een eigen bijdrage vraagt. Je betaalt die eigen bijdrage apart van de bijtelling.

Hoe werkt de eigen bijdrage bij een auto van de zaak?

Soms vraagt een werkgever om een eigen bijdrage. Dit gebeurt vooral als een werknemer de bedrijfsauto ook privé wil gebruiken. Let op: werkgevers vragen niet altijd om een eigen bijdrage, dus het kan zijn dat je helemaal geen eigen bijdrage hoeft te betalen. Vraag daarom altijd aan je werkgever of het nodig is.

Moet je een eigen bijdrage betalen? Let dan op de volgende zaken.

 • Hoeveel je aan eigen bijdrage betaalt, hangt af van het type auto dat je gebruikt.
 • Gaat het om een lease-auto en wil je in een auto rijden die duurder is dan het leasebedrag dat je werkgever voor ogen heeft? Het verschil in bedrag is wat je dan aan eigen bijdrage betaalt.
Goed om te weten: je mag de eigen bijdrage voor de auto van de zaak aftrekken van je bijtelling.

Waarom een bijtelling voor een auto van de zaak?

Als je een zakelijke auto ook privé gebruikt, heb je er voordeel van. De Belastingdienst ziet dit privégebruik als een vorm van loon, maar dan in natura. Natuurlijk betaal je al belasting over je loon, maar je betaalt dus ook belasting over voordelen zoals privégebruik van de auto van de zaak.

Wat valt onder privégebruik auto?

De Belastingdienst beschouwt ritten die je niet voor je werk maakt als privéritten. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Ritten voor boodschappen
 2. Ritten voor familiebezoek
 3. Ritten voor weekendjes weg en vakanties

Goed om te weten: woon-werkverkeer is uitgesloten van de bijtelling.

Wanneer hoef ik geen bijtelling te betalen?

Als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt in de auto van de zaak, hoef je geen bijtelling te betalen. Maar je moet wel bewijs daarvan leveren bij de Belastingdienst. Doe daarom het volgende:

 1. Registreer al je ritten, privé of zakelijk. Zo heb je altijd bewijs voor de Belastingdienst.
 2. Vraag een ‘Verklaring geen privégebruik auto' aan op de website van de Belastingdienst. Zij zullen je vragen naar je rittenadministratie.

Keurt de Belastingdienst je aanvraag goed? Je hoeft dan geen bijtelling te betalen.

Hoe houd ik een rittenregistratie bij?

Ritten met de auto van de zaak kun je op verschillende manieren bijhouden. Het is maar net wat voor jou prettig en efficiënt werkt.

Ritten noteren in een boekje

Je kunt in je auto een boekje bewaren. Hierin noteer je na elke rit de kilometerstand. Ook noteer je of het om een zakelijke rit of privérit gaat.

Ritten noteren in Excel

In een Excel-bestand kun je ook je ritten registreren. Het is gratis, maar je moet er wel een beetje handig in zijn.

Ritten noteren in een boekhoudprogramma

Je kunt je ritten ook noteren in een boekhoudprogramma. Op het internet staan verschillende aanbieders waaruit je kunt kiezen. Kies eventueel een programma dat ook een koppeling biedt met de boekhoudprogramma's die je momenteel gebruikt.

Ritten registreren met een kilometerregistratie kastje

Met dit kastje, dat je in je auto laat monteren, registreer je automatisch al je ritten. De ritten kun je online uitlezen en je kunt alle gegevens downloaden voor de Belastingdienst. Dit scheelt je veel administratietijd én de documenten voldoen aan de eisen die de Belastingdienst stelt. Nuttig? Jazeker. Maar zorg er wel voor dat je een gecertificeerde aanbieder inschakelt.

Tip! Gebruik een systeem dat het ‘Keurmerk Ritregistratiesysteem' draagt. Zo weet je zeker dat je administratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Is een rittenregistratie wettelijk verplicht?

Je bent wettelijk niet verplicht om je ritten te registreren. Maar je moet bij de Belastingdienst wel bewijs over je privéritten voorleggen. Het is dus zeker verstandig om een rittenregistratie bij te houden.

Welke zaken bepalen de hoogte van de bijtelling?

De hoogte van de bijtelling die je moet betalen wordt berekend aan de hand van deze drie zaken.

De CO2-uitstoot (dus het soort auto dat je rijdt)

Met ‘soort auto' wordt bedoeld: auto op benzine of diesel, hybride auto, elektrische auto of waterstofauto. Hoe meer CO2 een auto produceert, hoe hoger de bijtelling voor deze auto. Het soort auto bepaalt het percentage dat je moet betalen over de cataloguswaarde van de desbetreffende auto.

De cataloguswaarde van de auto

De cataloguswaarde (of catalogusprijs) van de auto is de nieuwprijs van de auto inclusief de btw, de bpm (belasting) en accessoires. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Deze percentages kunnen per soort auto en per jaar wisselen. Ook zijn sommige percentages soms gekoppeld aan drempelbedragen.

Een voorbeeld: aan een bepaald type auto is een drempelbedrag gekoppeld van €30.000. De Belastingdienst heeft vastgelegd dat je voor een auto van deze waarde of minder dan deze waarde 16% aan bijtelling moet rekenen. Is de nieuwprijs van je auto meer dan €30.000 en is het dus hoger dan het drempelbedrag? Je betaalt dan meer bijtelling.

De datum eerste toelating (DET)

De datum eerste toelating is de datum waarop de auto voor het eerst gebruikt mocht worden (in Nederland of in het buitenland). Het is eigenlijk het uitgangspunt van de hele berekening. Zo kijkt de Belastingdienst eerst naar het jaartal dat bij de DET hoort. Dan wordt gekeken naar het soort auto en naar de catalogusprijs van die auto. Voor elk jaar gelden er vaste percentages voor een bepaald soort auto (en die kunnen per jaar veranderen).

Welke percentages past de Belastingdienst toe op bijtelling?

Bijtellingspercentages kunnen elk jaar veranderen. Voor auto's met een DET in 2023 gelden op dit moment deze cijfers. Wil je de gegevens voor een volgend of ander jaar opzoeken? Bezoek dan deze pagina over de bijtelling op de website van de Belastingdienst.

Soort auto (CO-uitstoot)BijtellingspercentageDrempelbedrag voor dit percentage
Auto op benzine of diesel22%
Elektrische auto (1)16%Voor het deel van de catalogusprijs tot en met € 30.000
Elektrische auto (2)22%Voor het deel van de catalogusprijs boven € 30.000
Hybride auto
Waterstofauto16%
Zonnecelauto16%

Bijtelling berekenen (voorbeeld)

Hoe bereken je zelf de bijtelling van jouw auto van de zaak? Met deze gegevens starten we het voorbeeld:
 • Je hebt een auto op benzine.
 • De DET van deze auto is 1 maart 2023. Hiervoor geldt dus een bijtellingspercentage van 22%.
 • De cataloguswaarde van deze auto is €33.000.
 • Je betaalt €1200 aan eigen bijdrage per jaar. Dit mag je dus van de bijtelling aftrekken.
Je fiscale bijtelling reken je dan zo uit:
 • (cataloguswaarde) x (bijtellingspercentage) - (eigen bijdrage) = het bedrag waarover je inkomstenbelasting moet betalen.
 • Concreet is dat: 33000 x 0,22 - 1200 = € 6060.
 • Deze eindsom is het bedrag dat je per jaar betaalt bruto aan bijtelling.

Wil je weten hoeveel je dus netto per maand betaalt aan bijtelling?

Zoek uit in welke belastingschijf van het huidige kalenderjaar je inkomen valt. Stel dat je belastbaar inkomen in schijf 1 (2023) valt. Je moet dus over je inkomen 36,93% belasting betalen. De berekening die hierbij hoort om tot een netto bedrag te komen is dan: 6060 x 0,3693 = €2237,95 netto bijtelling. Deel dit bedrag door 12 (vanwege 12 maanden) en je weet dat je per maand €186,50 betaalt om de auto van de zaak privé te gebruiken.

Ik weet de cataloguswaarde van mijn auto niet. Hoe zoek ik dit op?

Op de website van het RDW (Dienst Wegverkeer) kun je een kentekencheck doen. Je krijgt dan de cataloguswaarde van je auto te zien.

Wordt bijtelling per maand of per jaar berekend?

Bijtelling wordt per kalenderjaar berekend. Je betaalt dus ook per jaar. Gebruik je de auto minder dan een jaar? Je betaalt dan alleen een bijtellingsbedrag over die periode.

Hoe staat de bijtelling auto op mijn loonstrook?

Op een loonstrook staat meestal ‘Privégebruik auto'. Daarachter staat het percentage waaronder wordt gerekend en het bijtellingsbedrag dat er dus bij hoort. Dit bedrag is een brutobedrag dat bij je brutosalaris wordt opgeteld. Je betaalt inkomstenbelasting over de gehele som.

Wat gebeurt er als mijn werkgever de bijtelling verkeerd heeft doorberekend?

Je werkgever berekent de bijtelling door in de loonbelasting. Klopt de bijtelling niet? Meestal komt dit doordat de verkeerde waarde van de auto is meegenomen in de berekening. Die waarde is dan te hoog of te laag, waardoor je te veel of juist te weinig bijtelling betaalt aan de Belastingdienst.

Hoe los je een verkeerde bijtelling op?

 • Betaal je te veel of te weinig bijtelling, dan kan de werkgever dit in de volgende aangifte loonbelasting corrigeren. Je krijgt dan met terugwerkende kracht geld terug. Heb je te weinig betaald? Dan krijg je een naheffing.

Hoe voorkom je fouten in de berekening?

 • Natuurlijk moet de werkgever ervoor zorgen dat berekeningen kloppen. Toch is het verstandig om je loonstroken ook zelf te controleren. Het kan namelijk lang duren voor een correctie op je loonbelasting van kracht gaat.

Ik werk vaak thuis of ik ben (langdurig) ziek. Moet ik dan nog steeds bijtelling betalen?

Bij ziekte of als je (steeds vaker) thuis werkt, moet je nog steeds bijtelling betalen. Wil je dit voorkomen? Je moet dan kunnen bewijzen dat je in de periode dat je ziek bent of thuis werkte geen gebruik maakte van de auto van de zaak en dat de auto zelfs helemaal niet tot je beschikking stond. Het bewijs hiervoor leveren doe je met de volgende stappen:

 1. Laat de auto achter bij je werkgever of leasemaatschappij.
 2. Noteer de kilometerstand.
 3. Sluit een overeenkomst met je werkgever en lever bij hem of haar de sleutels en de papieren in.
 4. Vraag aan je werkgever of deze ook een foto wil maken van de kilometerstand. Het kan namelijk zijn dat hij of zij besluit om de auto toe te wijzen aan een andere werknemer. Die moet dan een eigen bijtelling betalen.

Kan ik de bijtelling op elk moment stopzetten?

Nee, je kunt de bijtelling niet zomaar stopzetten. De Belastingdienst gaat namelijk altijd uit van een heel kalenderjaar. Je kunt wel een ‘Verklaring geen privégebruik auto' invullen, zoals we eerder in het artikel hebben besproken, maar ook deze regeling treedt pas in het nieuwe kalenderjaar in. Pas dan betaal je geen bijtelling meer voor de auto van de zaak. Wissel je halverwege het jaar van auto? Ook dan moet je nog steeds bijtelling betalen.

Eigenlijk zijn er slechts twee momenten waarop je de bijtelling kunt stopzetten, namelijk per elke eerste dag van het nieuwe jaar en als je van werkgever verandert.

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures