Wat is Arbeidskorting?

Wat is Arbeidskorting?
De arbeidskorting is een korting op de loonbelasting. Iedereen die ouder is dan achttien jaar en werk heeft, komt voor deze korting in aanmerking.

Waar hoort de arbeidskorting bij?

Als je loon krijgt, dan betaal je daar belasting over. Deze belasting heet loonheffing. Maar op deze belasting krijg je ook nog korting. Dit heet loonheffingskorting. Deze korting bestaat uit twee zaken: de algemene heffingskorting plus de arbeidskorting.

Hoe krijg je arbeidskorting?

Je hoeft niet zelf je arbeidskorting aan te vragen. Je werkgever regelt dit namelijk al bij de loonadministratie. Je werkgever zorgt er namelijk voor dat de belastingen op je loon worden afgedragen. Hij of zij houdt dan ook rekening met je arbeidskorting.

Hoeveel arbeidskorting krijg je?

De hoogte van de loonheffingskorting hangt af van je leeftijd en de hoogte van je jaarinkomen. Dit geldt dus ook voor je arbeidskorting. De hoogte van de arbeidskorting kan dus per persoon anders zijn. Toch zijn er drie zekerheden:

  1. Hoe hoger de arbeidskorting, hoe minder belasting je betaalt.
  2. Hoe hoger je jaarinkomen, hoe minder arbeidskorting je krijgt.
  3. Bonussen en (vakantie-)toeslagen van je werk worden niet meegerekend in je arbeidskorting.

Voor wie is de arbeidskorting het meest gunstig?

De arbeidskorting is vooral gunstig voor mensen met lagere inkomens en middeninkomens. Met een hoog bruto jaarinkomen (vanaf € 37.691) krijg je immers minder arbeidskorting.

Aan de andere kant: voor hogere inkomens gelden vaak weer andere kortingen. De arbeidskorting is dan ook bedoeld om voor wat balans te zorgen.

Heb je ook recht op arbeidskorting als je een uitkering krijgt?

Als je een WW-, WIA- of bijstandsuitkering ontvangt, kun je ook arbeidskorting krijgen. Hoeveel je korting je krijgt, hangt wel af van de vorm van de uitkering en de hoogte van de uitkering. Verdien je naast je uitkering ergens wat bij? Dan telt ook dit bedrag mee voor je arbeidskorting.

Ontdek hoeveel arbeidskorting je krijgt

Wil je weten hoeveel arbeidskorting je krijgt? Bekijk hiervoor de actuele percentages in de Tabel arbeidskorting. Deze tabel is opgesteld door de belastingdienst en wordt elk jaar vernieuwd. Bekijk ook meteen onze voorbeeldberekening hieronder. Je weet dan precies waar je in de tabel naar moet kijken en hoe je moet rekenen

Voorbeeldberekening arbeidskorting

Stel, je verdient €30.000 per jaar. Dit is het totaal van al je inkomsten uit arbeid.

Je hebt de AOW-leeftijd ook nog niet bereikt. Je kijkt daarom naar de gegevens in de tabel die voor mensen onder de AOW-leeftijd tellen.

In deze tabel staat dat de basis voor je arbeidskorting €5.158 is. Bij dit bedrag tel je nog een bedrag op. Namelijk 2,471% van de uitkomst van deze berekening: 30.000 – 24.820.

30.000 – 24.820 = 5180

2,471% van 5180 = 5180 : 100 x 2,471 = 127,99. Dit mag je afronden naar 128.

Deze uitkomst tel je dus op bij die €5.158. Dit komt neer op 5.158 + 128 = €5286. Dit bedrag is de arbeidskorting die je over een heel jaar krijgt.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Op welke Datum wordt je Salaris gestort?

Je hebt hard gewerkt en het is weer tijd voor je salaris! Maar op welke datum wordt het gestort? Dit verschilt per bedrijf, maar we hebben indicaties.
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Wat is een Mobiliteitsvergoeding voor Werknemers?

Een mobiliteitsvergoeding is een budget dat je van je werkgever krijgt om zelf je woon-werkverkeer en zakelijke reizen te regelen. Hoe werkt dit?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Wat betekent FTE?

FTE betekent full-time equivalent. Werkgevers gebruiken het als rekeneenheid om de inzet van personeel strategisch te bepalen. Maar hoe dan precies?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Telefoonvergoeding van de Zaak: Wat is het en hoe werkt het?

Je gebruikt je eigen mobieltje voor je werk of je bent dit van plan. Maar geeft je werkgever jou dan een telefoonvergoeding? Zo ja, hoe werkt dit dan?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Telefoon van de Zaak: Hoe krijg je het en hoe werkt het?

Je hebt voor je werk misschien een telefoon nodig. Een telefoon van de zaak dus. Maar hoe krijg je die van je werkgever en wat zijn precies de regels?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Loon niet betaald? Dit zijn je Rechten

Je werkgever heeft je geen loon betaald. Vervelend, want je hebt zelf ook te maken met allerlei kosten. Wat nu? Bekijk je rechten en onderneem actie!
Inge Stakenborg 23 mrt 2024
 
check