Loon niet betaald? Dit zijn je Rechten

Loon niet betaald? Dit zijn je Rechten
Je werkgever heeft je geen loon betaald. Vervelend, want je hebt zelf ook te maken met allerlei kosten. Wat nu? Bekijk je rechten en onderneem actie!

Check dit eerst: heb je wel recht op het loon?

Kijk in je arbeidscontract of cao of je wel recht hebt op het loon. Werk je als uitzendkracht? Het kan dan zijn dat er in je contract een ‘loonuitsluitingsbeding’ staat. Dit houdt in dat je alleen betaald krijgt voor gewerkte uren.

Je hebt in elk geval geen recht op loon in de volgende gevallen:
  • Je hebt niet gewerkt.
  • Je werkgever heeft je op staande voet ontslagen.
  • Je bent ziek en er gelden wachtdagen. In de eerste dagen tijdens je ziekte krijg je sowieso geen loon.

Check ook op een uiterste datum van betaling

Kijk in je arbeidscontract of cao of daar een uiterste datum van betaling in staat. Dit is de datum waarop je werkgever je loon betaald moet hebben. Staat er geen datum in? Dan gelden er bepaalde wettelijke regels. Bekijk ze hieronder bij ‘Is er sprake van een verlenging?’

Je hebt recht op loon. Maar mijn werkgever betaalt niet. Wat nu?

Als je recht hebt op loon en je werkgever dit niet betaald heeft, kun je het volgende doen.
  1. Ga een gesprek aan met je werkgever.
  2. Geef aan dat je jouw loon niet op tijd hebt gekregen.
  3. Vraag je werkgever om alsnog zo snel mogelijk het loon te betalen.
Je werkgever geeft je misschien uitleg over de reden. Misschien heeft het bedrijf financiële problemen, waardoor het (tijdelijk) niet mogelijk is om de lonen te betalen.

Is er sprake van een verlenging?

Misschien gaat het om een tijdelijk uitstel van betaling. Je werkgever mag namelijk betalingen van lonen verlengen, als dit ook echt zo is bepaald in je arbeidscontract of cao. De wet geeft hier echter wel twee vaste regels voor op:
  1. Krijg je normaal gesproken per week betaald? De betaling van een weekloon mag nooit langer duren dan een maand.
  2. Krijg je normaal gesproken per maand betaald? De betaling van een maandloon mag nooit langer duren dan een kwartaal (vier maanden).
Als je werkgever binnen deze termijnen alsnog je loon betaalt, dan is er niets aan de hand. Gebeurt uitstel van betaling echter vaker? Dat is meestal geen goed teken. Het kan namelijk zijn dat het bedrijf dan al op de rand van faillissement staat.

Na de verlenging: je werkgever betaalt nog steeds geen loon?

Alle dagen na de periode van verlenging geldt als vertraging. En bij vertraging van betaling heb je recht op loonsverhoging. Dit werkt zo:
  1. Je krijgt 5% per dag voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het loon moet worden betaald.
  2. Hierna krijg je 1% voor elke volgende werkdag. Je krijgt dan tot maximaal 50% van je loon.
Hoe krijg je deze verhoging?
Om de verhoging te krijgen, moet je naar de rechter stappen. Je kunt dan drie mogelijke uitkomsten verwachten:
  1. De rechter wijst je de verhoging toe.
  2. De rechter wijst een lager bedrag toe als verhoging.
  3. De rechter besluit dat je werkgever de verhoging niet hoeft te betalen. Dit gebeurt vooral als je werkgever kan bewijzen dat de vertraging niet zijn of haar schuld is.
Juist omdat de beslissing van de rechter drie kanten op kan, is het verstandig om eerst juridisch advies in te winnen. Dit kun je doen via je rechtsbijstandsverzekering of je vakbond.

Mijn werkgever gaat failliet. Wat moet ik doen om toch loon te krijgen?

Neem zo snel mogelijk contact op met een juridisch adviseur. Doe dit zo snel mogelijk nadat je te horen hebt gekregen dat het bedrijf failliet gaat. Vraag ook een ‘uitkering wegens betalingsonmacht’ aan bij het UWV. Hier heb je namelijk misschien recht op. Het UWV betaalt dan je loon, maar hier zijn wel specifieke regels aan verbonden.

Geen faillissement, maar de werkgever betaalt niet. Wat nu?

Zoals gezegd, eerst ga je in gesprek met je werkgever om het achterstallig loon op te vragen. Krijg je geen goede respons van je werkgever? Stuur hem of haar dan een schriftelijk verzoek, namelijk een brief per aangetekende post en per e-mail.

Geef in je brief aan dat je jouw werkgever zeven dagen de tijd geeft om het loon alsnog te betalen. Dit heet een loonvordering.

Werk je niet meer bij het bedrijf, maar heb je nog geen loon ontvangen? Stuur ook in dit geval een brief met hetzelfde verzoek. Deze brief heet dan ‘eindafrekening’.

Mijn werkgever betaalt nog steeds niet. Ook niet na herhaalde verzoeken.

Als je werkgever na jouw herhaalde verzoeken nog steeds niet betaalt, zit er nog maar één ding op: naar de rechter stappen. Maar zorg wel eerst voor gedegen juridische hulp. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met de maatschappij. Ben je aangesloten bij een vakbond? Ook die kan je verder helpen.

Belangrijk: blijf je werk doen, ook al betaalt je werkgever niet!

Dit advies klinkt misschien wat vreemd, want waarom zou je werken als je niet betaald krijgt? Toch is het belangrijk dat je je werk blijft doen terwijl je wacht op je geld. Je hebt namelijk ook verplichtingen tegenover je werkgever. Kom je die zelf niet na, dan vervallen misschien je rechten op betaling van loon. Als je weigert te werken, kun je bovendien ook nog ontslagen worden. Dit brengt je dan nóg verder van huis.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check