Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?
Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.

Hoe kijkt de belastingdienst naar een bonus?

De belastingdienst beschouwt je bonus als een extra inkomen. Alles wat extra inkomen is: daar betaal je belasting over via je werkgever.

De belastingdienst schaart bonussen zelfs onder ‘bijzondere beloningen’. Bij deze groep hoort een speciaal tarief (of eigenlijk meerdere tarieven). Dit heet ‘Tarief bijzondere beloningen’. Aan de hand van deze tarieven weet je hoeveel loonheffing (namelijk loonbelasting plus alle premies) je moet betalen over een bonus zoals een dertiende maand of eindejaarsbonus.

Bekijk het actuele Tarief bijzondere beloningen van de belastingdienst.

Kan ik door een bonus in een hogere belastingschijf vallen?

Ja. Je kunt door een bonus in een hogere belastingschijf vallen. De bonus komt namelijk bovenop je reguliere loon, waardoor je jaarinkomen hoger wordt en je dus in een hogere schijf terechtkomt.

Voorbeeld
Je verdient €35.000 bruto per jaar. We gaan er even vanuit dat je nog onder de AOW-leeftijd zit. Met deze gegevens val je, volgens de huidige belastingregels, in schijf 1. Iedereen met een jaarinkomen tot €38.098 valt in deze schijf en betaalt over het inkomen een belastingpercentage van 19,07%.

Op een dag geeft je werkgever je een bonus van €5000. Hiermee kom je uit op een jaarinkomen van €40.000. Door de hoogte van dit inkomen kom je in schijf 2 terecht. Deze schijf is voor iedereen met een jaarinkomen van €38.098 tot €75.518. Maar je betaalt nu fors meer belastingpercentage over je jaarinkomen plus bonus als je in deze schijf valt, namelijk 36,97%.

Voorkomt het bijzonder tarief dat ik in een hogere belastingschijf val?

Nu komt het goede nieuws. Ja, het bijzonder tarief is in het leven geroepen om te voorkomen dat je in een hogere schijf blijft ‘hangen’. Het houdt namelijk rekening met het feit dat een bonus eenmalig kan zijn. Door deze eenmalige bonus wil je namelijk niet plots over je gehele jaarinkomen meer belasting gaan betalen (zoals in ons vorige voorbeeld).

Hoe bereken je dan de belasting over een bonus?

Houd hier eerst even rekening mee: de berekening voor een dertiende maand verschilt van de berekening voor een eindejaarsbonus. Deze specifieke berekeningen vind je terug in onze artikelen.

Voor dit voorbeeld gaan we daarom even uit van een andere geldelijke bonus. Bijvoorbeeld een bonus die je werkgever eenmalig uitkeert als beloning voor een door jou geleverde prestatie. We gaan tegelijkertijd uit van deze gegevens:
  • Je verdient dus €35.000 bruto per jaar (dit even zonder je vakantiegeld).
  • Je zit onder de AOW-leeftijd.
  • Je werkgever geeft je eenmalig een bonus van €5000 bruto.
Volgens het Tarief bijzondere beloningen betaal je over het geheel 36,97% aan belasting over je bonus. Met of zonder loonheffingskorting maakt, gezien je vaste gegevens, in dit geval niet uit.

Dit komt neer op de volgende berekening:
  • 5000 ÷ 100 = 50
  • 50 x 36,97 = 1848.50
Je betaalt dus €1848,50 aan belasting over je bonus.

Netto houd je dus over: 5000 - 1848,50 = €3151.50
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023

Is een Auto van de Zaak voordelig voor Jou?

Hoe voordelig is het voor jou om in een auto van de zaak te rijden als je werkgever die aanbiedt? Bekijk direct alle voordelen en nadelen.
Inge Stakenborg 17 nov 2023
 
check