Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Open Sollicitatie: betekenis, voordelen & brief schrijven

door Michiel van der Avoird
3.756x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Met een open sollicitatie kom je actief in contact met je droomwerkgever. Waarom zou je wachten op een passende vacature?

Wist je dat sommige vacatures niet openbaar worden geadverteerd? Vaak zijn dit nog zeer aantrekkelijke banen ook. Om ervoor in aanmerking te komen, moet je ofwel goede connecties met het bedrijf hebben, ofwel een open sollicitatie sturen.

Wat is een open sollicitatie?

Een open sollicitatie is een sollicitatie zonder concreet vacatureaanbod. Acquisitie op goed geluk, bij wijze van spreken. Het is géén reactie op een vacature en al helemaal geen onderdeel van een bulkmailing aan meerdere bedrijven. Er kleeft niets plichtmatigs aan.

Dit soort sollicitaties zijn ideaal voor vastberaden mensen die gestructureerd plannen en handelen, voor professionals die doelen stellen en deze behalen. De bijgaande brief beschrijft de intrinsieke wens van een kandidaat om voor een bepaald bedrijf te werken. Open solliciteren kan vanuit iedere situatie: na een studie of periode van ouderschapsverlof, maar ook tijdens het veranderen van loopbaan of een periode van werkloosheid.

Waarom open solliciteren? 3 voordelen

Geen concurrentie
Het grootste voordeel van deze aanpak ligt voor de hand: je hebt geen concurrenten. Alleen jouw brief komt op het bureau van de recruiter terecht. Er is 100% aandacht voor jouw motivatiebrief, je kans op een gesprek is een stuk groter. Dat ligt anders als je reageert op een vacature, waarbij je niet de enige geïnteresseerde bent en het risico bestaat dat je brief voortijdig wordt afgewezen. Bijvoorbeeld als je cv niet perfect aansluit op de gestelde functie-eisen.

Authenticiteit maakt indruk
Het tweede voordeel van 'ongevraagde' sollicitaties: je hoeft niet in een vastomlijnd functieprofiel te passen. Indruk maken doe je door jezelf te zijn en je sterkste troeven uit te spelen. Wie ben je? Hoe voeg je waarde toe aan het bedrijf?

Langetermijneffect
Een goed uitgevoerde open sollicitatie kan op lange termijn een positief effect hebben. Maak je geen zorgen als er op dit moment geen mogelijkheden zijn. Als je een goede indruk maakt, zal de HR-manager je gegevens bewaren voor het geval er later een geschikte functie vrijkomt. Of je nu docent of logistiek medewerker bent.

Waarom ongevraagde sollicitaties zinvol kunnen zijn

  • Misschien is er een positie vacant waarvoor nog niet geadverteerd is.
  • Mogelijk wil het bedrijf uitbreiden en heeft het in de nabije toekomst mensen met een cv zoals jij nodig.
  • Jouw sollicitatie kan zo overtuigend zijn dat er speciaal voor jou een baan wordt gecreëerd.

Welke informatie moet je verzamelen?

Ga systematisch en doelgericht te werk. Win advies en informatie in bij de Kamer van Koophandel. Bezoek relevante internetportalen, LinkedIn en vakbladen en maak een selectie van potentiële werkgevers. Heb je een bedrijf uitgekozen? Verzamel, net zoals bij een reguliere sollicitatie, informatie over de bedrijfsomvang, het personeelsbestand, economische indicatoren, locaties et cetera. Pleeg research op de bedrijfswebsite, lees persberichten en bezoek vakbeurzen waar het bedrijf zich presenteert. Hoe meer je over je droomwerkgever weet, hoe beter.

Hoe schrijf je een effectieve open sollicitatiebrief?

Zorg dat je weet wat je wilt voordat je solliciteert. Vastberadenheid staat altijd goed. Wek niet de indruk dat je elke rol in het bedrijf zou kunnen uitvoeren, maar benadruk je specifieke persoonlijke en professionele kwaliteiten. Beschrijf wat jou gelukkig maakt en met welke bedrijven en producten je je identificeren kan. Schrijf niet geanimeerd en zakelijk, maar oprecht en persoonlijk. Als je werkelijk enthousiast bent over de baan, schrijft de brief zichzelf bijna vanzelf.

Analyseer dus je sterke punten en vooral de markt zelf. Onthoud altijd: bescheidenheid is dodelijk, vooral als je solliciteert terwijl er geen vacatures zijn. Vraag de recruiter niet om een baan, maar overtuig hem of haar van je toegevoegde waarde voor het bedrijf. Inspiratie nodig? Ons blog over sollicitatievragen helpt je op weg.

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures