Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Welke baan past bij mij? Vind het beroep dat bij je past

door Michiel van der Avoird
10.218x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Wat wil ik worden? Waar ben ik goed in en wat vind ik leuk? Een baan vinden die werkelijk bij je past is zo gemakkelijk nog niet.

Van research plegen tot een sollicitatiebrief schrijven en op gesprek mogen; werk zoeken lijkt soms wel een doolhof. Zeker als je niet weet wat je wilt of wat voor baan je precies zoek. Starters, maar ook meer ervaren professionals die toe zijn aan iets nieuws, komen voor dit dilemma te staan. Dus als je momenteel een moeilijke tijd doormaakt of in existentiële (corona)crisis verkeert: je bent zeker niet de enige.

Welk werk past bij mij?

Niemand kan met honderd procent zekerheid zeggen wat voor jou het meest geschikte beroep is. Een allesomvattend recept voor het vinden van de perfecte baan is er niet, daarvoor liggen de individuele werkwijzen, goede eigenschappen en zwakke punten, ambities en toekomstdromen van mensen te ver uiteen.

Op internet zijn talloze tests en assessments te vinden die allemaal één en hetzelfde doel nastreven: duidelijkheid scheppen over jouw individuele kwaliteiten, persoonlijke interesses en ontwikkelingsmogelijkheden. Deze factoren bepalen wat voor jou het juiste beroep is: het werk moet leuk zijn en bij je passies passen, maar tegelijkertijd wil je goed zijn in wat je doet.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Welk beroep past bij mij? Doe een gratis beroepentest

Een (gratis) beroepskeuzetest kan worden gebruikt om het interessegebied van kandidaten te evalueren. In de vorm van online assessments helpen deze tests recruiters bij het selecteren van de juiste professionals. Beroepentests kunnen nuttige inzichten opleveren en bepalen of een kandidaat voldoet aan de gestelde functie-eisen. Ook kunnen ze een sterkte-zwakte analyse geven van een kandidaat op een bepaald kennisgebied. Op basis hiervan kan worden besloten om een persoon wel of niet toe te laten tot een training of cursus.

Welke baan past bij mijn persoonlijkheid?

Ben je van nature verlegen? Dan ben je waarschijnlijk minder geschikt voor functies waarbij presentaties geven een veelvoorkomende werkzaamheid is. Natuurlijk kun je proberen een skill te ontwikkelen, maar je karakter veranderen doe je niet zomaar. Beter is het om een baan te vinden die écht bij jou als persoon past en je energie geeft. Een persoonlijkheidstest kan verhelderend werken.

Persoonlijkheidstest voorbeelden
  • DISC
  • 16 Personality Factor Questionnaire (16PF)
  • Big Five
  • HEXACO
  • Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

Waar ben ik goed in?

Zodra je weet wat voor soort beroep bij je persoonlijkheid past, moet je bepalen of je over de juiste competenties beschikt en zo niet, of het mogelijk is om deze te verwerven. Een competentie is niets meer dan een vaardigheid om een bepaalde taak uit te voeren of een probleem op te lossen.

Competenties kunnen worden opgedaan via werkervaring, opleidingen of trainingen. Dit kunnen functie-gerelateerde competenties zijn (bijv. lassen, koken, programmeren of assembleren), maar ook algemene vaardigheden (denk aan werken in teamverband, analytisch denken, organiseren en netwerken). Deze laatste competenties komen in talloze functies van pas en zijn met name interessant als je een loopbaanswitch wilt maken.

Competentietesten
Met een (gratis) competentietest kun je helder maken over welke kennis en vaardigheden je beschikt. Een transportbedrijf kan bijvoorbeeld een certificeringstest ontwikkelen om ervoor te zorgen dat de heftruckchauffeurs die ze in dienst nemen (en hebben) over de vereiste kennis en vaardigheden beschikken.

Hoe kansrijk is mijn beroep? Is er voldoende werkgelegenheid?

Weet je welk beroep qua persoonlijkheid en vereiste competenties bij je past? Zoek dan uit snel uit of er ook vacatures beschikbaar voor zijn. Hoeveel concurrentie is er? Hoe groot is de kans dat dit beroep in de toekomst verdwijnt? Op sommige factoren heb je zelf invloed. Als je flexibel bent, vergroot je je kansen:
 
  • Ben je bereid of in staat om te verhuizen?
  • Kun je fulltime en/of parttime aan de slag?
  • Neem je genoegen met een lager salaris of minder vakantiedagen?

Jouw droombaan kan ook door externe omstandigheden verdwijnen. Bijvoorbeeld als werk naar het buitenland wordt verplaatst of ten prooi valt aan robotisering. In dat geval zal je (weer) op zoek moeten naar een andere professie.

Coronacrisis of niet, bijna iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met veranderende omstandigheden. Geen beroep blijft decennialang hetzelfde. Voor de meesten van ons is het vinden van de perfecte baan geen eindbestemming, maar een constante reis. Hoe beter je jezelf kent en weet wat voor soort werk bij je persoonlijkheid past, hoe aangenamer deze reis zal zijn.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures