Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Wat doet een Headhunter?

door Michiel van der Avoird
6 augustus 2020 • 1.309x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Een headhunter zoekt, vindt en werft topkandidaten voor de belangrijkste functies. Ontdek hier wat deze baan precies inhoudt.

Wat zijn headhunters?

Een headhunter is een gespecialiseerde recruiter die zich vooral richt op het werven van kandidaten voor topfuncties. Deze professional werkt in opdracht van een bedrijf, waarbij hij vooral zijn eigen netwerk gebruikt om de juiste professionals te werven.

Executive search
Headhunting wordt ook wel executive search genoemd. Een bedrijf geeft een duidelijk functieprofiel, waarna er een kandidaat gevonden moet worden die perfect op deze beschrijving aansluit. In tegenstelling tot andere vormen van recruitment, draait headhunting niet om het vinden van zo veel mogelijk geschikte kandidaten. Vaak is er maar één persoon de beste voor een functie. Lukt het om de juiste kandidaat voor een functie te vinden? Dan wordt er een commissie uitbetaald.

Hoe word je headhunter?

Wil je graag aan de slag gaan met headhunting? Dan is het waardevol om ervaring met algemeen recruitment te hebben. Er zijn verschillende opleidingen waar je de fijne kneepjes van het vak leert kennen, zodat je aan de slag kunt bij een recruitment bureau. Hier leer je hoe je de juiste kandidaten uitzoekt voor een openstaande vacature en krijg je de kans om contacten op te bouwen.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 88.586 beschikbare kandidaten

Bekijk alle kandidaten

Vervolgens is het tijd om de overstap te gaan maken van algemeen recruitment naar headhunting. Je netwerk is in dat geval je meest waardevolle bezit. Een bedrijf schakelt jou pas in wanneer je in staat bent om voor topfuncties te werven, oftewel voor de best betaalde banen. Daarom is het waardevol om contacten te onderhouden met verschillende bedrijven, maar ook met werknemers in topfuncties.

Welke competenties heeft een headhunter nodig?

Er zijn een aantal competenties die goed van pas komen wanneer je voor het beroep van headhunter kiest:

Communicatieve vaardigheden
Headhunting draait voor een groot deel om netwerken. Je moet contacten zien te leggen en deze ook nog kunnen onderhouden. Tegelijkertijd is het belangrijk om goed met je klanten te communiceren. Wat zoeken zij in een kandidaat en wat voor persoon past binnen de bedrijfscultuur? Het is dus niet alleen belangrijk om een snelle babbel te hebben, aandachtig luisteren is ook een essentieel onderdeel van deze baan.

Integriteit
Werk je met de grootste bedrijven en belangrijkste managers, dan is het belangrijk om discreet te werk te gaan. Mogelijk krijg je gevoelige informatie te horen of ontdek je iets wat het imago of employer brand van een bedrijf kan beschadigen. Het is aan jou de taak om integer te blijven en oog te houden voor je opdrachtgever.

Overtuigingskracht
Heb je eenmaal een kandidaat gevonden die perfect is voor de functie? Dan is het de kunst om de persoon te overtuigen dat een carrièreswitch een heel goed idee is. Werknemers in topfuncties hebben het meestal goed voor elkaar: fijne arbeidsvoorwaarden, een goed salaris en een baan waar ze voldoening uit halen. Wat heeft de nieuwe functie te bieden en hoe verkoop je deze overstap het beste? Met de juiste overtuigingskracht is dat geen probleem.

Ervaring met onderhandelingen
Deze kwaliteit gaat hand in hand met overtuigingskracht. Je moet een kandidaat kunnen overtuigen om voor je opdrachtgever te werken, maar daar zijn ook sterke onderhandelingsvaardigheden voor nodig. Wat voor salaris kun je aanbieden en welke arbeidsvoorwaarden zijn redelijk? Tegelijkertijd is het belangrijk om met je opdrachtgever te onderhandelen. Je wilt immers een goede commissie krijgen voor je harde werk.

Waar werken headhunters?

Je hebt drie opties wanneer je je met executive search wilt bezighouden: werken voor een bedrijf, werken voor een wervingsbureau (zoals Kracht Recruitment) of zelfstandig werken. Sommige grote bedrijven hebben graag executive recruiters in dienst die altijd blijft zoeken naar kandidaten voor topfuncties. Kleinere bedrijven huren juist experts in, meestal via werving en selectie bureaus met ervaren recruiters. Wil je het heft helemaal in eigen handen nemen? Ga dan aan de slag als zelfstandige en richt je eigen recruitment agency op.

Kom via ons platform in contact met 88.586 beschikbare kandidaten

Bekijk alle kandidaten
Den Haag 10 uur geleden aangemeld
Apeldoorn 12 uur geleden aangemeld
Leiderdorp 13 uur geleden aangemeld
Sliedrecht 14 uur geleden aangemeld
Weert 14 uur geleden aangemeld
Abbenes 15 uur geleden aangemeld
Hellevoetsluis 16 uur geleden aangemeld
Cothen 18 uur geleden aangemeld
Dinteloord 19 uur geleden aangemeld
Emmen 20 uur geleden aangemeld