Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Hoe schrijf je een Motivatiebrief voor een Stage?

door Michiel van der Avoird
938x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

In een motivatiebrief voor een stage benadruk je je interesse in het bedrijf, je mogelijke toekomstige bijdrage en persoonlijkheid.

Je solliciteert op een stageplek, niet op een senior positie. Maak je dus geen zorgen als het je ontbreekt aan werkervaring en specialistische vaardigheden. HR managers zijn zich ervan bewust.

Wanneer is een motivatiebrief nodig?

Een motivatiebrief is onder meer noodzakelijk bij sollicitaties en aanvragen voor studiebeurzen, trainingen en opleidingen. Hoewel er vaak niet expliciet om wordt gevraagd, kun je dit schrijven gebruiken om je ervaring beter te presenteren en je cv toe te lichten. Denk je dat een aanvullende motivering je kansen op een stage kan vergroten? In dit blog vertellen we je welke structuur en inhoud een stagebrief moet hebben.

Welke opbouw en inhoud moet een stagebrief hebben?

Een goede motivatiebrief overtuigt de lezer zo snel mogelijk. De inhoud ervan hangt af van het bedrijf, de stageplek en de persoon die hem schrijft. Met trefwoorden maak je de tekst scanbaar. Laat je vrienden of familie de brief proeflezen voordat je je email gaat schrijven en versturen.

De tekst gaat verder na dit blok
7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures
Inleiding
Vermeld duidelijk de functie (stageplaats) waarop je solliciteert. Met name grote organisaties hebben een groot aantal posities in te vullen, denk bijvoorbeeld aan werkgevers in de zorg. Jouw sollicitatie is zeker niet de enige die binnenkomt. Een goede inleiding kan cruciaal zijn, dus kom meteen ter zake. Vertel kort waarom je solliciteert en hoe je de stageplek hebt gevonden. Begin niet direct over je vaardigheden; dat komt later in het hoofdgedeelte van de tekst aan bod.

Voorbeeld van een openingszin:
‘Als student Communicatie zit schrijven me in het bloed, vandaar dat ik solliciteer ik naar de rol van stagiair Marketing en Communicatie bij uw organisatie.'

Hoofdgedeelte
Een stagebrief bevat drie of vier paragrafen, die met name je mogelijke toegevoegde waarde illustreren. Maak je brief niet langer dan een A4'tje. Houd het kort en bondig, beperk je tot de hoofdzaken en houdt de aandacht van de lezer vast.

Een werkgever en/of recruiter geeft uiteraard de voorkeur aan een stagiair die écht iets toe te voegen heeft aan een organisatie. Vermeld relevante vaardigheden, maar herhaal niet teveel wat je er in je cv staat. Geef aan wat je wilt leren of bereiken op deze stageplaats. Wat krijgt het bedrijf ervoor terug?
  • Wat heb jij toe te voegen als stagiair bij deze werkgever?
  • Wat bevalt je aan het bedrijf en waarom pas jij er zo goed bij?
  • In hoeverre sluit de stageplaats aan bij je opleiding?
  • Heb je relevante cursussen of trainingen gevolgd in je vrije tijd?
  • Bij wat voor bedrijf en in welke sector denk je na je studie te gaan werken?
  • Wat verwacht je tijdens deze stage te bereiken en leren?


Afsluiting
Het doel van een stagebrief is het zelfde als dat van een goede sollicitatiebrief: uitgenodigd worden voor een gesprek. Verwijs ernaar in de afsluitende zin.

Voorbeeld van een slotzin:
‘Ik vertel u graag meer over mijzelf en mijn vaardigheden tijdens een persoonlijk gesprek.'

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures