Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Ambitie op het werk: vloek of zegen?

door Michiel van der Avoird
627x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Wat is ambitie? Lees wat het begrip inhoudt en hoe het van pas komt in je professionele leven.

Wie een goede carrière nastreeft en/of een prominente marktpositie wil verwerven, zal over een gezonde dosis ambitie moeten beschikken. Wat als je daar een gebrek aan hebt? Hoe kom je erachter waar je interesses en aspiraties liggen?

Wat zijn ambities?

Ambities zijn sterke en oprechte verlangens om iets te bereiken of doen. Dit verlangen is onontbeerlijk voor mensen die professioneel of persoonlijk succes willen behalen. Timmerman of advocaat, een gezonde dosis geeft de energie die nodig is om uitdaging op alle gebieden van het leven aan te gaan.

IJver komt in het professionele leven absoluut van pas. Een markt kan zeer concurrerend zijn, wie wil opvallen moet bovengemiddeld presteren en innoveren. Ambitieuze personen zijn vastbesloten om te slagen, harder te werken en ‘beter' te worden. Deze houding brengt hen ook in algemene zin meer succes.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Is ambitieus zijn goed of slecht?

In de kern vertaalt ambitie zich in zelfrespect, in een geloof in het eigen potentieel en het vermogen om succesvol te zijn. Wanneer gedoseerd, is dit streven het perfecte ingrediënt voor succes. Teveel van het goede kan echter bijzonder nadelige gevolgen hebben.

Eerzucht
Ambitie wordt vaak verward met eerzucht, de twee concepten zijn echter heel verschillend. Waar het eerste begrip betrekking heeft op de bereidheid om uitdagingen aan te gaan en te groeien, draait hebzucht om het verlangen om meer te krijgen dan nodig is.

Eerzuchtige personen zijn nooit tevreden met hun prestaties. Ze streven onophoudelijk naar meer, of het nu gaat om een hogere functie of een beter salaris. Rekening houden met anderen is er niet bij, iedereen en alles moet wijken voor persoonlijk gewin. Of je nu een vast dienstverband of een traineeship aangaat: voor velen is dergelijk gedrag onacceptabel. Zorg dus dat jouw aspiraties gezond blijven.

Hoe stel je ambitieuze doelen?

Niet weten wat je wilt is lastig. Door het stellen van ambitieuze doelen kun je jouw capaciteiten optimaal benutten en volledig tevreden zijn over je acties. Met deze 8 aanwijzingen leer je jezelf overtreffen.

1. Denk groot
Om Michelangelo te citeren: ‘Het grootste gevaar voor de meeste mensen is niet dat we ons doel te hoog stellen en dat we het missen, maar dat we het te laag stellen en bereiken.' We zijn onze eigen grootste vijand als het gaat om het stellen van doelen. De stem in ons hoofd zegt al snel ‘dat haal ik nooit'. Zet die stem uit, denk na over wat je écht wilt bereiken en maak een mindmap over jezelf.

2. Begin eenvoudig
Deel je grote doel op in kleinere stukjes. Definieer stappen en werk stapsgewijs toe naar de uiteindelijke bestemming. Overhaast niets, neem altijd de tijd om na te denken.
 
  • Wat is de situatie op dit moment?
  • Wat wil ik bereiken?
  • Welke stappen moet ik zetten om dit doel te bereiken?

3. Wees nauwkeurig
Zorg dat je weet waar je naartoe werkt. Als je financieel onafhankelijk wilt zijn, moet je uitrekenen hoeveel geld je precies nodig hebt. Als je wilt afvallen, moet je bepalen hoeveel je wilt wegen.

4. Schakel hulp in
Vraag vrienden, familie, collega's en/of desnoods om hulp. Schakel desnoods een loopbaancoach in. Geef toe dat je niet alles alleen kunt doen.

5. Stel een tijdslimiet in
Het is belangrijk om te bepalen wanneer je precies je doel wilt bereiken. Anders zweeft het ‘ergens' in de verre toekomst. Markeer een deadline in je agenda en/of kalender en kijk er geregeld naar. Het zal je motiveren.

6. Blijf positief
Een ambitieuze doelstelling vereist dat je over je grenzen heen gaat en dus faalt. Positief denken is daarom essentieel. Fouten maken betekent niet dat je slecht bent, maar dat je leert. Waar het om gaat is dat je ze niet steeds opnieuw maakt.

7. Beoordeel en stel bij
Heb je het gevoel dat je geen vooruitgang boekt? Denk niet te snel dat je iets niet kunt. Concentreer je op te volgen stappen en verander je aanpak waar nodig.

8. Word geen slaaf van je doelen
Een ambitieus project voltooien kost tijd. Probeer pauzes in te lassen en te genieten. Vooral wanneer je overbelast begint te raken.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures