Hoe verklaar je het gat in je CV?

Hoe verklaar je het gat in je CV?

Ben je een tijdje niet actief geweest op de arbeidsmarkt? Ontdek hoe je het gat in je cv kunt verklaren.

Een gat in je curriculum vitae is een periode tijdens je professionele loopbaan waarin je geen formele arbeid hebt verricht. Zo'n werkonderbreking kan enkele maanden, maar ook jaren duren. We geven een aantal tips om het ‘hiaat' in je carrière te rechtvaardigen en je niet ongemakkelijk te voelen bij recruiters.

Wat zijn goede redenen voor een gat in je cv?

Ben je door de coronacrisis zonder baan komen te zitten? Of heb je door ziekte tijdelijk niet kunnen werken? Erg vervelend, maar voor werkgevers en recruiters is dit een bekende situatie. Uiteraard kunnen ook andere zaken een rol spelen, zoals:

  • familieproblemen, bijvoorbeeld een relatiecrisis of de zorg voor een ziek familielid;
  • een oriëntatiejaar, waarin je nadenkt over je loopbaan; of
  • een bedrijfsfaillissement.

Wat de reden ook is, geef het eerlijk aan bij je sollicitatie. Je kunt absoluut op begrip rekenen.

Maak je niet druk om élk gat in je cv

Natuurlijk wil je werkgevers en recruiters een mooi curriculum vitae kunnen presenteren, maar met een tijdelijke werkonderbreking is jouw profiel niet per definitie onaantrekkelijk. Bovendien is niet élke onderbreking relevant.

  • Zit er écht een gat in je cv, of ben je slechts een aantal maanden werkloos geweest? Dan was je ‘werkzoekend'.
  • Maak je een carrièreswitch? Ook dan zit er geen ‘hiaat' in je loopbaan. Bij het wisselen van baan kan een overbruggingsperiode horen. Geen werkgever of recruiter zal er raar van opkijken.
  • Heb je meer dan 7 jaar geleden een tijdje thuis gezeten? Maak je dan geen zorgen. ‘Oude' gaten in een cv zijn niet relevant.

Hoe verklaar je gaten in je curriculum vitae?

Als je een (groot) gat in je cv hebt, weet je vrijwel zeker dat je dat tijdens een gesprek moet uitleggen. Dat kan vervelend zijn, maar met deze tips kun je toch een positieve draai aan dat gat geven.


  1. In sommige gevallen kun je het gat verbloemen.
  2. Begin er bij grote gaten zelf over. Zo houd je de controle over het gesprek.
  3. Wees zo eerlijk en feitelijk mogelijk. Geef ze niet het idee dat je iets achterhoudt.
  4. Vertel hoe deze periode je gevormd heeft.
  5. Benadruk welke dingen je in deze periode wél gedaan hebt.
  6. Blijf niet in het onderwerp hangen.
  7. Laat zien dat je klaar bent om opnieuw aan het werk te gaan.

Tip 1: het gat in je cv verbloemen

Soms is de reden van een gat in je cv niet zo rooskleurig. Je bent bijvoorbeeld ontslagen en je kon een poosje geen werk vinden. Misschien heb je zelfs een paar maanden in de gevangenis gezeten. Zulke zaken staan niet zo lekker op je cv, dus het is begrijpelijk als je ze wil verhullen. Soms is het mogelijk om het gat in je cv te verbloemen. Hoe?


Jaartallen noemen in plaats van maanden - Als het gat niet heel lang heeft geduurd, kun je het verbloemen op je cv. Stel dat je vijf maanden zonder werk hebt gezeten. Je kunt in dat geval alleen de jaartallen op je cv noemen en specifieke maanden achterwege laten.

  • Werkgever A: 2017 - 2022
  • Werkgever B: 2022 - 2023

Let op: je kunt tijdens een sollicitatiegesprek vragen krijgen over vorige werkgevers en waarom je daar weg bent gegaan. Bereid dus wel je verhaal goed voor om te voorkomen dat je tijdens het gesprek dichtklapt.

Blijf ook altijd eerlijk, want als ze erachter komen dat je op je cv gelogen hebt, kan dat een reden zijn om je sollicitatiegesprek af te kappen.


Je cv goed indelen - Je cv moet vooral laten zien dat jij de juiste persoon voor de baan bent. Dat doe je onder meer door je vaardigheden te benadrukken. Als je die bovenaan zet en je werkervaring (en dus het gat) onderaan, heb je meer kans dat de positieve zaken als eerste opvallen. Dat vergroot de kans dat je potentiële werkgever een goed gevoel aan je cv overhoudt.

Tip 2: benoem het gat in je cv zelf

Allereerst: niet ieder gat in je cv hoeft een probleem te zijn. Het nemen van een tussenjaar is vrij normaal. Stel dat je een jaar op reis bent geweest of een sabbatical hebt ingelast, dan kun je dat gerust op je cv zetten. Sterker nog: ‘wereldreis' staat beter op je cv dan een gat van een jaar. Dan loop je de kans dat de cv-behandelaar zelf een (negatieve) reden bedenkt voor het gat.


Stel dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek, maar het gat in je cv heeft geen prettige reden. Een burn-out bijvoorbeeld of een lange werkloze periode na ontslag. Het is beter om hier zelf over te beginnen dan om te hopen dat het onderwerp onbesproken blijft. Dat heeft meerdere voordelen:


  • Je haalt de druk eraf. Als je blijft wachten tot iemand erover begint, kun je niet ontspannen.
  • Je toont eerlijkheid en lef. Niet iedereen durft zijn zwakheden te bespreken.
  • Je houdt de controle over het gesprek. Als je zelf over het gat begint, ben jij degene die besluit hoeveel informatie je prijsgeeft. Als je wacht tot je er een vraag over krijgt, loop je de kans meer te moeten vertellen dan je wil.

Je begint hier natuurlijk niet over nadat je jezelf net hebt voorgesteld. Tijdens het sollicitatiegesprek worden er vanzelf vragen gesteld over je vorige werkgevers. Dit is het moment om uit te leggen waar het gat in je cv vandaan komt.


Bijvoorbeeld: "Zoals jullie waarschijnlijk hebben gezien zit er een periode tussen mijn laatste baan en deze sollicitatie. Ik ben een poosje werkzoekende geweest na een reorganisatie. Er waren weinig banen beschikbaar die goed aansloten op mijn ervaring, maar deze functie maakt mij echt enthousiast."

Tip 3: wees eerlijk en feitelijk

Als je het gat in je cv uitlegt, blijf dan feitelijk en eerlijk. Als je om de hete brei heen draait, loop je het risico dat het bedrijf met vragen blijft zitten. Dat komt niet alleen onbetrouwbaar over, maar je loopt ook het risico dat ze het gat zelf gaan invullen. Dat kan erger zijn dan het werkelijke verhaal.


Eerlijk zijn is overigens niet hetzelfde als in detail treden. Als je erg ziek bent geweest, is het logisch dat je niet alles wil vertellen. Het volstaat om te zeggen dat je wegens persoonlijke omstandigheden niet in staat was om te werken. Benadruk dat de problemen uit het verleden zijn opgelost en geen belemmering meer vormen voor je nieuwe baan.

Tip 4: vertel hoe deze periode je gevormd heeft

Dat je een jaar niet gewerkt hebt, betekent natuurlijk niet dat je een jaar hebt stilgezeten. Je hebt ongetwijfeld veel over jezelf geleerd. Misschien heb je kanten van jezelf ontdekt die je kunnen helpen in deze functie. Als je een wereldreis hebt gemaakt, heb je waarschijnlijk geleerd hoe je omgaat met onverwachte omstandigheden. Je kunt aantonen dat je een doorzetter bent en blijft zoeken naar oplossingen.


Als je van een burn-out bent hersteld, heb je (hopelijk) geleerd om je grenzen aan te geven. Je kunt bijvoorbeeld benoemen dat je in een burn-out terechtkwam omdat je te lang te hard hebt gewerkt. Nu ben je nog steeds gepassioneerd, maar je werkt jezelf niet langer over de kop. Je hebt geleerd om ‘nee' te zeggen en je kunt realistische doelen stellen. Zo laat je zien dat je gegroeid bent en haal je tegelijkertijd de angst weg dat je nogmaals in een burn-out vervalt.


Je hoeft geen pijnlijke details te delen, maar benoem wel de (positieve) invloed die deze werkloze periode op je gehad heeft. Als je er beter uit bent gekomen, staat het juist sterk om erover te vertellen.

Tip 5: benadruk welke dingen je wél hebt gedaan

Deze tip hangt nauw samen met de vorige. Er zijn vast dingen die je hebt gedaan waarmee je kunt aantonen dat het gat in je cv geen verloren periode is geweest. Misschien heb je wel cursussen gevolgd, belangrijke boeken gelezen, een mooie reis gemaakt of ben je ergers vrijwilliger geweest. Focus in je gesprek op de dingen die je wél hebt gedaan, in plaats van op het gat in je cv.

Tip 6: blijf niet in het onderwerp hangen

Het gat in je cv benoemen is goed, maar blijf er niet te lang over doorgaan. Voor je het weet ben je vooral het gat in je cv aan het verdedigen in plaats van te laten zien hoe goed deze functie bij je past. Als de persoon tegenover je erg lang over het onderwerp blijft doorgaan, kun je proberen het gesprek een andere kant op te krijgen.


Je kunt bijvoorbeeld zoiets zeggen: "Ik begrijp dat het gat in mijn cv vragen oproept en ik vind het niet erg om erover te vertellen. Ik zou het wel fijn vinden als we straks over kunnen gaan op mijn kwaliteiten, want ik geloof dat ik erg geschikt ben voor deze rol."

Tip 7: laat zien dat je klaar bent om aan het werk te gaan

Nadat je het gat in je cv hebt uitgelegd, is het tijd om te benadrukken dat je klaar bent om weer aan het werk te gaan. Die periode ligt achter je en nu kijk je vooruit. Als je in de tussenliggende periode relevante trainingen hebt gevolgd of vakliteratuur hebt gelezen die je helpen bij je terugkeer op de arbeidsmarkt, benoem dat dan. Daarmee bewijs je dat je echt klaar bent voor een frisse start.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check