Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

door Michiel van der Avoird
1.056x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.

Hoe vraag je om loonsverhoging?

1. Leer jezelf verkopen
Wanneer je om een salarisverhoging vraagt, moet je eigenlijk een salespitch voorbereiden. Je wilt namelijk aantonen waarom je dat hogere honorarium verdient. Welke meerwaarde heb je te bieden en wat voor successen heb je behaald op het werk? Overtuig je baas en laat jezelf van je beste kant zien. Dit is niet het moment om bescheiden te zijn, want je moet je werkgever overtuigen van je kwaliteiten.

2. Bereid je zorgvuldig voor
Kennis is macht, ook tijdens salarisonderhandelingen. Zet vooraf op een rijtje welke redenen je hebt om een hoger loon te verdienen. Zo ga je voorbereid het gesprek in en weet je zeker dat je de belangrijkste argumenten aanstipt.
  • Verzamel relevante informatie, doe een salaris check. Zorg dat je vooraf weet welk loon gebruikelijk is voor mensen in jouw positie, zodat je om een goed onderbouwd salaris vraagt.
  • Verdiep je ook in de huidige staat van het bedrijf. Is er in het afgelopen jaar meer omzet gedraaid? Dan is dat een goed argument om om opslag te vragen.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures
3. Informeer bij collega's
Mogelijk hebben je collega's al meer ervaring binnen het bedrijf. Misschien hebben zij al eens om een hoger salaris gevraagd? Ga met ze in gesprek en achterhaal hoe loononderhandelingen in jouw bedrijf werken. Heb je een goede band met bepaalde collega's? Vraag ze dan hoeveel ze precies verdienen. Het is niet altijd makkelijk om over geld te praten, maar jullie kunnen elkaar helpen. Merk je dat je een stuk minder verdient dan een collega die dezelfde taken uitvoert? Gebruik dit dan als argument tijdens de loononderhandeling.

4. Kies het juiste moment om om loonsverhoging te vragen
Een salarisverhoging komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen. Er moet een duidelijke aanleiding zijn waarom je om extra salaris vraagt. Misschien is je functie veranderd en wil je een bijpassend salaris ontvangen. Ook het jaarlijkse functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek is een goed moment om over je loon te beginnen. Doe dit wel alleen wanneer je kunt bewijzen dat je de afgelopen tijd goed hebt gepresteerd. Zo vergroot je de kans van slagen.

5. Blijf realistisch
Het zou natuurlijk heerlijk zijn om plotseling een gigantische stap in je salaris te maken, maar dit is niet realistisch. Normaal gesproken groeit je loon gestaag met een bepaald percentage, of ga je qua salarisschaal een trede omhoog. Vraag daarom om een opslag die haalbaar is en zet niet te hoog in. Zo vergroot je de kans dat je werkgever je serieus neemt, waardoor je die welverdiende loonstijging krijgt. Doe onderzoek en lees eventueel je cao door om inzicht te krijgen in verschillende loonschalen binnen jouw branche.

6. Blijf beleefd onder alle omstandigheden
Onderhandelen over salaris is niet altijd even gemakkelijk, vooral wanneer je niet krijgt wat je wilt. Laat je niet op de kast jagen en blijf altijd vriendelijk. Je wilt je baas namelijk te vriend houden, ook wanneer hij/zij niet bereid is om jou meer te betalen. Grijp een afwijzing aan als kans om jezelf extra te bewijzen en sluit het gesprek op een positieve toon af.

7. Draai niet om de hete brij heen
Heb je het gevoel dat je een hoger salaris verdient? Wees dan niet te voorzichtig en vraag meteen een gesprek aan. Zorg dat je zelfverzekerd en duidelijk vertelt wat je wilt en waarom je vindt dat je een hoger salaris verdient. Een onzekere en afwachtende houding maakt je minder overtuigend. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid aan je loononderhandeling te beginnen.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures