Een re-integratieverslag (RIV) is een verslag dat je maakt voor het UWV. Hierin leg je precies uit wat er is gedaan om je werknemer te re-integreren.
Wat is een re-integratieverslag?
Een re-integratieverslag (RIV) is het eindverslag na het aanleggen van een
re-integratiedossier. In een RIV leg je uit welke acties zijn ondernomen om een zieke medewerker te re-integreren. Je werknemer stuurt dit verslag naar het UWV, samen met een extra formulier van de bedrijfsarts of Arbodienst. Hierover zo meer.
Voor wie is het re-integratieverslag?
Het re-integratieverslag moet naar het UWV voor toetsing. Een expert van het UWV beoordeelt dan of jij en je medewerker voldoende actie hebben ondernomen om de werknemer te re-integreren.
Verplichte toetsing
De toetsing van het UWV is verplicht in het kader van de
Wet Verbetering Poortwachter. Tijdens de toetsing kan tegelijkertijd worden bepaald of je werknemer recht heeft op een uitkering. Dit gebeurt vooral als je werknemer (zeer) langdurig afwezig is geweest door ziekte.
Wat zet je in het re-integratieverslag?
Vanaf de eerste ziektedag van je werknemer heb je informatie over het re-integratietraject verzameld in een re-integratiedossier. Uit dit dossier haal je de informatie voor de volgende verplichte onderdelen voor het verslag:
Probleemanalyse
Als je werknemer langdurig ziek is, stelt een bedrijfsarts of Arbodienst een probleemanalyse op. Hierin beschrijft de arts de situatie rondom je werknemer. Ook biedt de arts adviezen voor je plan van aanpak om de werknemer te re-integreren. Deze probleemanalyse hoort dan ook zeker in het RIV.
Plan van aanpak
In het plan van aanpak staan de acties die je met je werknemer hebt afgesproken om terug te keren naar de werkvloer. Denk aan afspraken over contactmomenten, begeleiding, opleiding en aangepast werk of aangepaste werkplek. Eventuele wijzigingen in de afspraken noem je ook in het verslag.
Verslagen van de voortgangsgesprekken
Tijdens een re-integratietraject houd je voortgangsgesprekken met je medewerker. Ook die heb je, als het goed is, dus vastgelegd. Verslagen van deze gesprekken horen ook zeker in het RIV.
Eerstejaarsevaluatie
Misschien is je medewerker na een jaar nog niet terug. Je gaat dan met hem of haar in gesprek over de voortgang van het traject in het afgelopen jaar. Dit is een eerstejaarsevaluatie en hiervan maak je ook een verslag voor in het RIV. Het kan zijn dat je, op basis van deze evaluatie, een nieuw plan van aanpak moet bedenken.
Probleemanalyse van de bedrijfsarts en de arbodienst (en een actueel oordeel)
Als je werknemer regelmatig onderzocht moest worden door een bedrijfsarts of door de Arbodienst, dan zijn er in je re-integratiedossier ook verslagen hiervan. Deze verslagen neem je ook op in je RIV.
Is je werknemer al lang ziek en wil die een WIA-uitkering aanvragen? Dan is er in het RIV ook een actueel oordeel nodig van de bedrijfsarts of Arbodienst.
Eindevaluatie
Een ‘Eindevaluatie plan van aanpak’ is alleen nodig als je medewerker al anderhalf jaar ziek is en een WIA-uitkering wil aanvragen. In dit formulier leg je de huidige status van de re-integratie van je werknemer vast. Je vult het document zelfs samen met je werknemer in. Uiterlijk twee weken voordat je werknemer een WIA-uitkering gaat aanvragen, moet dit formulier zijn ingevuld.
Alle benodigde
formulieren voor een compleet re-integratieverslag vind je op de website van het UWV. Deze formulieren vul je in op basis van de informatie die je hebt verzameld in het re-integratiedossier. Een aantal formulieren vul je samen met je medewerker in, dus plan hier op tijd gesprekken voor in met hem of haar.
Je medewerker moet het RIV zelf naar het UWV sturen. Bovendien is het RIV pas compleet als je medewerker ook het formulier Medische informatie meestuurt. Hij of zij krijgt dit formulier van de bedrijfsarts of Arbodienst.
Als werkgever mag je dit formulier niet inzien omdat er gevoelige medische informatie over je werknemer in kan staan. Alleen je werknemer mag dit formulier dus in bezit hebben en inzenden.