Wat doet een Intercedent?

Wat doet een Intercedent?
Een intercedent probeert werkzoekenden en werkgevers bij elkaar te brengen. Hoe doen ze dat precies?

Denk je eraan om intercedent te worden? Of ben je gewoon benieuwd wat een intercedent precies doet? In dit artikel gaan we dieper in op deze functie.

Taken en verantwoordelijkheden

Intercedenten hebben op het werk twee verschillende petten op. Aan de ene kant helpen ze bedrijven met hun openstaande vacatures en aan de andere kant helpen ze werkzoekenden aan een baan. We gaan hun belangrijkste taken en verantwoordelijkheden af.

1. Nieuwe klanten vinden

Intercedenten werken op een uitzendbureau. Eén van hun taken is het vinden van nieuwe bedrijven om vacatures voor in te vullen. Dat worden klanten van het uitzendbureau. Je bent dus een deel van de week bezig met acquisitie.

2. Klantcontact warm houden

Als je eenmaal een klant binnen hebt gehaald, zul je het contact warm moeten houden. Je gaat bijvoorbeeld langs voor een lunch of kop koffie. Je belt regelmatig op om te vragen of de samenwerking nog bevalt en wat je voor ze kunt betekenen. Het is belangrijk om de klant te blijven bedienen en tevreden te houden.

3. Intakegesprekken met werkzoekenden

Als intercedent zit je ook regelmatig aan tafel met werkzoekenden. Die hebben zich ingeschreven bij het uitzendbureau, of je hebt ze zelf op een jobsite benaderd. Hoe je ze ook hebt gevonden, je zult altijd een intakegesprek met ze moeten voeren. Je moet weten wat hen drijft, wat voor werk ze zoeken en waar ze goed in zijn. Soms moet je ze helpen deze dingen te ontdekken. Daarna kun jij op zoek naar een passende vacature.

4. Werkzoekenden matchen met vacatures

Dit is uiteindelijk waar het beroep van intercedent om draait: matchen. Je bent een echte bemiddelaar. Het werk is pas compleet als de werkzoekende en het bedrijf aan elkaar gekoppeld zijn. Je stelt de partijen aan elkaar voor en regelt het hele onboardingsproces.

5. Verschillende HR-taken

Een groot deel van je takenpakket bestaat uit HR-taken. De kandidaat die je aan het bedrijf koppelt, is in eerste instantie in dienst bij het uitzendbureau. Dat betekent dat je het aanspreekpunt bent en blijft voor deze kandidaat. Jij bent degene die het contract opstelt en zorgt voor de onboarding.

Tegelijkertijd ben je ook een soort HR-adviseur voor de bedrijven. Je helpt ze met hun personeelsbeleid en het opmaken van de vacatures. Ook werkconflicten oplossen valt onder je takenpakket.

Hoe word je intercedent?

De meeste intercedenten hebben uiteenlopende achtergronden, zowel qua opleiding als werkervaring. Als startende intercedent helpt het natuurlijk als je een achtergrond in HRM hebt, maar het is niet noodzakelijk. Je kunt in veel gevallen on the job getraind worden.

Benodigde vaardigheden en competenties

Belangrijker dan de juiste opleiding is het juiste profiel. Je hebt specifieke vaardigheden en competenties nodig als je het wil maken als intercedent. Wat voor type mens is geschikt om als intercedent aan de slag te gaan?

1. Communicatief vaardig

Je bent als intercedent de hele dag met mensen in contact. Dan weer met de HR-manager van een bedrijf, dan weer met een werkzoekende die compleet vastloopt in zijn zoektocht. Je komt mensen met allerlei verschillende achtergronden tegen in je werk. Je moet je goed kunnen aanpassen en goed kunnen luisteren. Communicatieve vaardigheden zijn dan ook een must.

2. Ondernemend

Omdat een deel van je werk uit acquisitie bestaat, heb je een ondernemersgeest nodig. Je krijgt een kick van deals sluiten en geeft niet makkelijk op. Daarnaast krijg je bij veel uitzendbureaus veel vrijheid in hoe je je dag indeelt. Daar moet je mee om kunnen gaan. Een ondernemende instelling helpt je het meeste uit je dag te halen.

3. Zorgvuldig werken

Omdat je met zoveel verschillende partijen om tafel zit, moet je je aandacht erbij houden. Secuur werken is echt ontzettend belangrijk. Je kunt geen fouten maken in de contracten die je opstelt, bijvoorbeeld. Daarnaast houd je netjes bij wie je gesproken hebt, welke vacatures een match kunnen zijn, etc.

4. Klantgericht

Jij weet wat service verlenen betekent. Je bent er niet alleen om klanten binnen te hengelen, maar ook om ze binnen te houden. Je hebt de wensen van de klant helder en doet je best deze te overtreffen.

5. Plannen en organiseren

Je beheert zelf in grote mate je planning. Je bent zelf verantwoordelijk voor het plannen van afspraken met kandidaten en klanten. Je moet dus een zeker organisatietalent hebben om intercedent te kunnen zijn. Je hebt met veel partijen te maken en dus een hoop ballen in de lucht te houden.

Waar werkt een intercedent?

Een intercedent werkt op een uitzendbureau. Waarschijnlijk ontwikkel je na verloop van tijd een bepaalde specialisatie. Bijvoorbeeld binnen een bepaalde branche, of een specifiek takenpakket. Zo richt de ene intercedent zich meer op HR-advies, terwijl de ander zich ontwikkelt als loopbaanadviseur.

Verschil intercedent en recruiter

Het werk van een intercedent lijkt in een hoop opzichten op dat van een recruiter. Beide beroepen houden zich bezig met openstaande vacatures invullen. Maar waar een intercedent zowel de kandidaat als het bedrijf bedient, richt een recruiter zich alleen op het bedrijf. Een intercedent is boven alles een matchmaker.

Daarnaast benadert een intercedent alleen mensen binnen hun pool van werkzoekenden, of actief werkzoekenden op jobboards. Recruiters zullen soms ook mensen moeten aanspreken die al een baan hebben. Bijvoorbeeld omdat de functie zo gespecialiseerd is, dat er weinig mensen te vinden zijn.

Een derde verschil is dat de kandidaten die via een intercedent aan het werk gaan, in dienst zijn bij het uitzendbureau. Wie via een recruiter wordt gekoppeld, krijgt direct een contract bij het bedrijf zelf.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check