Wat doet een Corporate Recruiter?

Wat doet een Corporate Recruiter?
Er bestaan verschillende soorten recruiters. Een ervan is de corporate recruiter. Wat houdt deze vorm van recruitment in?

Een corporate recruiter heeft als taak kandidaten te vinden voor het bedrijf waar hij zelf werkt. Hij is dus een in-house recruiter. Hij richt zich dus niet op vacatures van andere bedrijven. Het spreekt voor zich dat zo’n recruiter alleen bij grote organisaties te vinden is, waar regelmatig openstaande vacatures zijn. Hoe ziet een dag van een corporate recruiter eruit?

Taken en verantwoordelijkheden van een corporate recruiter

Het leven van een corporate recruiter gaat niet altijd over rozen. Het kan erg hard werken zijn om bepaalde vacature te vervullen, bijvoorbeeld als er maar weinig geschikte kandidaten bestaan. Laten we eens wat taken afgaan waar een corporate recruiter mee te maken krijgt.

1. Vacature begrijpen

Een corporate recruiter schrijft de vacature waar hij iemand voor zoekt niet zelf. Deze krijgt hij van de HR-manager. Het kan dus voorkomen dat de recruiter geen idee heeft wat de vacature precies inhoudt. De eerste taak is dus het lezen en begrijpen van de vacature. Wat voor profiel moet iemand hebben voor dit beroep? Welke vaardigheden en competenties zijn belangrijk? Pas als dat helder is, kan er gezocht gaan worden.

2. Inlezen in het beroep

Het is belangrijk om zoveel mogelijk over het beroep te weten waar je iemand voor zoekt. Je moet immers vragen over de functie kunnen beantwoorden. Zeker als je verwacht dat kandidaten vakjargon gaan gebruiken, moet je je goed inlezen. Stel dat je contact legt met iemand en bepaalde termen niet begrijpt, dan staat dat erg onprofessioneel.

3. Vacature verspreiden

Daarna is het tijd om de vacature te verspreiden. Denk aan vacaturesites, maar ook sociale media, zoals LinkedIn worden veel gebruikt door corporate recruiters. Het is belangrijk om te zoeken op de plekken waar kandidaten voor deze rol zich bevinden.

4. Actief zoeken naar kandidaten

Omdat een rol vaak binnen een bepaalde tijd moet worden opgevuld, is alleen het verspreiden van vacatures niet genoeg. Je kunt niet blijven wachten tot een geschikte kandidaat reageert. Een corporate recruiter werft dus ook zelf actief, dat noemen we sourcing. Hij maakt hiervoor gebruik van zijn netwerk, LinkedIn en specialistische zoekfuncties van (met name) Google.

De geschikte kandidaten stuurt hij een bericht, waarin hij de functie als het ware verkoopt. Sommigen zullen al een baan hebben en moeten dus overtuigd worden dat de overstap het waard is.

5. Kandidaten selecteren

Zodra de cv’s binnendruppelen, is het een kwestie van de beste kandidaten selecteren voor een kennismakingsgesprek.

6. Gesprekken voeren

De corporate recruiter gaat zelf in gesprek met de kandidaten. Hij moet achterhalen of er echt een match is tussen het bedrijf en de kandidaat. In deze gesprekken wordt over de functie gepraat, maar ook over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.

7. Kandidaat koppelen aan het bedrijf

Is er een match? Dan koppelt de corporate recruiter de kandidaat aan het bedrijf. Het onboardingstraject kan beginnen.

Hoe word je corporate recruiter?

Voor de functie van recruiter heb je niet altijd een specifieke opleiding nodig. Het helpt natuurlijk wel als je kennis hebt van HRM en/of bedrijfskunde. Maar er zijn bedrijven waar je als junior recruiter aan de slag kunt zonder zo’n opleiding. Het belangrijkste is dat je aantoonbaar hbo werk- en denkniveau hebt.

Hoeveel relevante werkervaring je nodig hebt, verschilt ook per bedrijf. Als junior recruiter kun je soms zonder werkervaring aan de slag, voor de meer senior posities zul je minstens 5 jaar ervaring moeten hebben.

Benodigde vaardigheden en competenties

Een specifieke opleiding is (in veel gevallen) minder belangrijk dan het juiste functieprofiel hebben. Je moet nogal wat in huis hebben als corporate recruiter. We leggen de belangrijkste vaardigheden en competenties uit.

1. Kunnen onderhandelen

Je moet onthouden dat een corporate recruiter boven alles werkt voor het bedrijf. Het is de bedoeling om de vacature zo goed(koop) mogelijk in te vullen. Je moet dus goed kunnen onderhandelen als het onderwerp salaris en arbeidsvoorwaarden ter sprake komt. Je zit er niet voor de kandidaat, maar voor de organisatie.

2. Doorzettingsvermogen

Corporate recruiters moeten soms wel tientallen of honderden kandidaten aanspreken voordat er een match is. Je zult vaker ‘nee, dankjewel’ horen, dan ‘ja, graag’. Een flinke dosis doorzettingsvermogen is dan ook onmisbaar. Je moet je niet uit het veld laten slaan en iedere kandidaat met evenveel enthousiasme benaderen.

3. Gevoel voor sales

Een corporate recruiter is in sommige opzichten net een verkoper. Ze hebben een vacature te verkopen en zoeken gegadigden. Met een beetje gevoel voor sales kom je dus een heel eind in dit beroep.

4. Analytisch vermogen

Het doorgronden van vacatures, beroepen en mensen vergt een zeker analytisch vermogen. Je moet snel kunnen zien wat voor vlees je in de kuip hebt.

5. Presteren onder druk

Je hebt niet eeuwig de tijd om een vacature op te vullen. Er zit altijd een tijdsdruk op. Dat kan demotiverend werken als je baanaanbod vaak wordt afgewezen. Het is de kunst om dan niet op te geven, maar juist extra hard te werken.

Waar werkt een corporate recruiter?

Een corporate recruiter is altijd in dienst bij het bedrijf waar hij kandidaten voor zoekt. Deze functie vind je dus alleen bij grote bedrijven en multinationals, waar honderden medewerkers in dienst zijn. Daar komt het nu eenmaal vaker voor dat er een vacature openstaat dan bij het bakkertje op de hoek.

Wat verdient een corporate recruiter?

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een corporate recruiter ligt op 3445 euro per maand. Dat salaris is gebaseerd op meer dan 10.000 salarissen van werkzoeken.nl. Volgens onze salaristool is het laagste bruto maandsalaris 2930 en het hoogste 3965. De salarissen zijn gebaseerd op werkweken van 40 uur.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check