Wat doet een Recruitment Consultant?

Wat doet een Recruitment Consultant?
De taken van een recruitment consultant hebben overlap met die van een recruiter. Wat doe je precies als recruitment consultant?

Denk je erover om recruitment consultant te worden? Dan ben je vast benieuwd wat je allemaal moet doen op een dag. En ook niet onbelangrijk: hoeveel je gaat verdienen. Daarom vind je in dit artikel een overzicht met allerlei dingen die je moet weten over de functie van recruitment consultant.

Taken van een recruitment consultant

Het werk van een recruitment consultant lijkt in sommige opzichten op dat van een recruiter. Beiden willen een openstaande vacature invullen en gaan daarvoor op zoek naar geschikte kandidaten. Toch zitten er ook wat verschillen tussen de twee functies. We gaan de belangrijkste taken van een recruitment consultant eens af.

1. Nieuwe klanten werven

Een recruitment consultant probeert zoveel mogelijk bedrijven toe te voegen aan het klantenbestand. Hoe meer klanten, hoe meer openstaande vacatures je kunt invullen. Een deel van het werk bestaat dus uit het benaderen van bedrijven. Hen probeer je ervan te overtuigen jouw dienst (recruitment) af te nemen.

2. Wensen van bedrijf in kaart brengen

Nadat de klant is binnengehaald, is het tijd om de wensen in kaart te brengen. Naar wat voor personeel is het bedrijf op zoek? Om wat voor vacature gaat het? Je moet zoveel mogelijk over het bedrijf, de vacature en de gewenste kandidaat weten. Pas dan kun je op zoek naar potentiële werknemers. Je bent dus veel aan het praten en uitvragen.

3. Adviseren bij het opstellen van de vacature

Als recruitment consultant weet je precies waar werkzoekenden wel en niet op aanslaan. Het komt dus voor dat je bedrijven adviseert in het opstellen van de vacature. Het hebben van een aardige schrijverspen is dan ook een pré.

4. Kandidaten selecteren

Als de vacature rond is en je weet wat voor kandidaat ze zoeken, gaat de speurtocht beginnen. Je maakt veel gebruik van je netwerk. Een recruitment consultant wacht dus niet passief af tot er mensen reageren op de vacature. Je bent zelf ook actief op zoek. Je selecteert de beste kandidaten en nodigt ze uit voor een (video)gesprek.

5. Gesprekken voeren

Je weet pas echt wat voor vlees je in de kuip hebt als je iemand gesproken hebt. Een groot deel van het werk bestaat dan ook uit het voeren van gesprekken. In het gesprek moet je erachter komen of er een match is. Is deze persoon de kandidaat zoals die omschreven wordt in de vacature? Daarnaast onderhandel je over arbeidsvoorwaarden.

6. Kandidaten voorstellen

Is er een match? Dan is het tijd om de kandidaat voor te stellen aan je klant. Je opdracht is geslaagd als het bedrijf tevreden is met jouw uitgekozen kandidaat en het contract wordt opgesteld.

Hoe word je recruitment consultant?

De meeste vacatures vragen om minimaal een hbo- of wo-opleiding. Die opleiding hoeft niet altijd HRM-gerelateerd te zijn, ook Bedrijfskunde of Psychologie kan een match zijn.

Sommige bedrijven bieden een traineeship aan, waarbij je de kneepjes van het vak op de werkvloer leert. Je hebt dus ook niet altijd relevante werkervaring nodig. Dat is natuurlijk wel het geval als ze om een ervaren recruitment consultant vragen. Hoe meer senior de positie is, hoe strenger de eisen, logischerwijs.

Benodigde vaardigheden en competities

Als recruitment consultant moet je een specifiek profiel hebben. Niet iedereen is geschikt voor dit beroep. Wie echt succesvol wil worden in dit vak, moet in ieder geval over de volgende vaardigheden en competenties beschikken.

1. Sociale vaardigheden

Als je niet geniet van met mensen omgaan, dan is het vak niets voor jou. Je bent immers de hele dag met mensen in contact. Of dat nu de klant is of de kandidaat die je probeert te werven. Daar heb je logischerwijs goeie sociale vaardigheden voor nodig. Je moet goed kunnen doorvragen en kunnen samenvatten, bijvoorbeeld als je de wensen van het bedrijf in kaart brengt. Actief kunnen luisteren is ook onmisbaar als recruitment consultant.

2. Doorzettingsvermogen

Je zult in dit vak vaak ‘nee’ horen. Je moet verschillende bedrijven benaderen voordat er eentje met je in zee wil. Het opbouwen van je klantenbestand kan dus maanden, zo niet jaren, duren. Zonder doorzettingsvermogen is de lol er dan al snel af. Hetzelfde geldt voor je zoektocht naar de geschikte kandidaat. Er zullen meer mensen nee dan ja zeggen. Een goeie recruitment consultant ziet hier een leuke uitdaging in.

3. Sterke netwerker

Je zult een groot netwerk moeten opbouwen. In de ideale situatie heb je direct een paar kandidaten in je hoofd zodra er een vacature vrijkomt. Een netwerk opbouwen en onderhouden kost veel tijd. Je moet veel namen onthouden en je contacten warm houden. Jouw sociale batterij moet dus niet snel leegraken.

4. Gevoel voor sales

Zonder gevoel voor sales ben je nergens. Je bent als recruitment consultant in meerdere opzichten een verkoper. Allereerst verkoop je jouw recruitmentdienst aan bedrijven, en ten tweede verkoop je de vacature aan geschikte kandidaten. Je krijgt een kick als de deal rond is en je geniet van de weg ernaartoe.

Waar werkt een recruitment consultant?

De meeste recruitment consultants werken bij een recruitmentbureau. Zij proberen zoveel mogelijk klanten (bedrijven) binnen te halen. Je werft uiteindelijk dus kandidaten voor verschillende bedrijven.

Het is gebruikelijk om als recruitment consultant een specialisatie te ontwikkelen. Je focust je bijvoorbeeld op de IT-branche of een andere sector. Die focus maakt het gemakkelijker om een relevant netwerk op te bouwen.

Wat verdient een recruitment consultant?

Uit de salaristool van werkzoeken.nl blijkt dat het gemiddelde bruto maandsalaris van een recruitment consultant op 3160 euro ligt. Het laagste salaris is 2690 euro, het hoogste 3635 euro. Deze bedragen zijn gebaseerd op meer dan 10.000 salarissen, op basis van een 40-urige werkweek.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check