Wat doet een Recruiter?

Wat doet een Recruiter?

Het werven van de perfecte kandidaat voor een openstaande functie is geen eenvoudige opgave. Toch is dit precies wat een recruiter doet.

Als werknemer van een grote organisatie of extern recruitment bureau (en soms ook als zelfstandige) is een wervingsmanager gespecialiseerd in het zoeken naar personeel. In het midden- en kleinbedrijf (mkb) neemt de HR-manager zijn of haar taken over. Andere gerelateerde functies zijn die van HR-medewerker, intercedent, HR-adviseur, PO-medewerker en headhunter.

Wat is recruitment?

Recruitment is het proces van het werven en selecteren van potentiële kandidaten voor een functie binnen een bedrijf of organisatie. Een wervingsproces is grofweg te verdelen in vier fasen, het belang van deze stappen varieert naargelang het bedrijf en de situatie.

 1. Wervingsbehoeften identificeren.
 2. Kandidaten werven via personeelsadvertenties, netwerken of gespecialiseerde bedrijven.
 3. Kandidaten selecteren op basis van cv's, sollicitatiebrieven, beroepstests, assessments en sollicitatiegesprekken.
 4. Kandidaten in dienst nemen, ontvangen en inwerken.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een recruiter?

De voornaamste taak van een recruitment consultant is het efficiënt en effectief invullen van openstaande vacatures. Daarnaast moeten de volgende werkzaamheden tot een goed einde worden gebracht:

Taken

 • Wervingsstrategieën ontwikkelen en uitvoeren.
 • Netwerken via vakgenoten, verenigingen, evenementen, social media en werknemers.
 • Doelstellingen voor het werving en selectieproces bepalen, behalen en bijstellen.
 • Initiatieven voor de aanwerving van personeel coördineren en uitvoeren.
 • Administratieve taken uitvoeren.
 • Data verzamelen omtrent de kosten per aanwerving (cost per hire) en de tijd die daarvoor nodig is (time per hire).
 • Kandidaten screenen en beoordelen of zij voldoen aan de gestelde functie-eisen.
 • Functieomschrijvingen maken in samenwerking met collega's, HR-managers en werkgevers.
 • Regelmatig vergaderen met teamleden en opdrachtgevers om de effectiviteit en uitvoering van een wervingsaanpak te bespreken.
 • Talentenpools opzetten voordat er een behoefte aan nieuw personeel ontstaat.
 • Nieuwe methoden voor het actief en passief werven van kandidaten onderzoeken en voorstellen.

Wat verdient een recruiter?

Het salaris van een recruiter ligt tussen € 2.325,- (laagste) en € 3.150,- (hoogste) bruto per maand. Het gemiddelde loon bedraagt € 2.735,-


Hoe word je een recruiter?

Voor dit beroep is meestal een afgeronde opleiding (bachelor) in Human Resources of Business Management of aanverwant vakgebied vereist. Relevante cursussen en certificeringen op het gebied van management, psychologie, communicatie, schrijven en boekhouding zijn een absolute pré. Werkgevers verlangen doorgaans enige werkervaring in het vakgebied. e23b5ffc2b03b63fafe708803490b6d7309bb5b4797d3da1.png

Welke vaardigheden en competenties heeft een recruiter?

Om succesvol te zijn in deze functie heb je over het algemeen de volgende vaardigheden en kwaliteiten nodig:

Communicatieve vaardigheden
Recruitment consultants communiceren regelmatig met managers en personeel om een goede verstandhouding op te bouwen en het moreel te peilen. Ook communiceren zij met potentiële kandidaten tijdens onder andere sollicitatiegesprekken.

Interpersoonlijke vaardigheden
Deze professionals werken met meerdere afdelingen samen om openstaande posities in te vullen. Daarnaast weten zij zorgvuldig en effectief om te gaan met potentiële kandidaten.

Besluitvaardigheid
Een (interim) recruiter moet in staat om sollicitaties van kandidaten te beoordelen en kunnen beslissen of zij al dan niet voldoen aan de gestelde functievereisten.

Discretie
Zoals de meeste functies op het gebied van personeel en organisatie (P&O) hebben recruiters vaak te maken met vertrouwelijke informatie.

Waar werken recruiters?

Een (corporate) recruiter kan werkzaam zijn op de HR-afdeling van een multinational, bij een recruitmentbureau, uitzendbureau (zoals CareerValue), detacheringsbureau, HR-adviesbureau of als zelfstandige. Sommige wervingsmanagers werken op freelance basis en zijn gespecialiseerd in specifieke nichemarkten. Denk aan sectoren zoals de ICT, logistiek, techniek of zorg.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Monteur?

Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check