Wat doet een Personeelsplanner?

Wat doet een Personeelsplanner?
Een personeelsplanner maakt roosters voor medewerkers van een bedrijf. Meer weten over dit beroep? Neem de taken, de eisen en het salaris door.

Wat is een personeelsplanner?

Als personeelsplanner zorg je voor een kloppende planning qua personeelsbezetting in een bedrijf of organisatie. Anders gezegd: jij zorgt ervoor dat de juiste medewerkers op de juiste tijd en op de juiste plaats beschikbaar zijn.

Taken van een personeelsplanner

Een personeelsplanner zorgt voor perfect kloppende roosters. Zo is er altijd sprake van optimale bezetting en kan het bedrijf goed draaien. Wat je precies moet doen? In je takenpakket vind je allerlei belangrijke activiteiten, namelijk deze:

Roosters opstellen

Je stelt dag-, week- of maandroosters op. Dit doe je met speciale software. Terwijl je dit doet, kijk je naar wie beschikbaar is. Je kijkt hiervoor naar de opgegeven verlofuren- of dagen en je houdt elke (volgende) verlofaanvraag goed bij. De kunst is om zowel rekening te houden met de wensen van de medewerkers als met de behoeften van het bedrijf.

Roosters versturen

Je draait de planningen uit en/of je stuurt ze op tijd naar de medewerkers. Zo weet elke medewerker precies wanneer die aan de slag moet.

Roosters aanpassen

Geeft een medewerker aan niet beschikbaar te kunnen zijn? Jij past het rooster (weer) aan. Ook handel je klachten af over de roosters. Zie je zelf dat er iets niet klopt? Jij bent proactief ingesteld: je past het direct aan.

Overleg en rapportage

Je overlegt met de medewerkers, je teamleider of met een HR-manager over de planningen. Jij checkt of de wensen en behoeften goed terugkomen in de planningen en je geeft eventueel advies. Daarnaast rapporteer je regelmatig over de gang van zaken bij je teamleider.
Als personeelsplanner moet je doorgaans met veel wensen rekening houden. Hoe je hier goed mee omgaat? Denk altijd alvast een paar stappen vooruit!

Opleiding tot personeelsplanner: welke volg je?

Je kunt personeelsplanner worden via een mbo- of hbo-opleiding. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Wil je een mbo-opleiding? Kies dan voor:
    • Mbo Medewerker Human Resource Management (niveau 4)
    • Mbo Logistiek Supervisor (niveau 4)
  • Wil je een hbo-opleiding? Kies dan voor:
    • Hbo Human Resource Management (HRM)
    • Hbo Bedrijfskunde
Een derde mogelijkheid is om via een commerciële opleider een vakopleiding tot Personeelsplanner te volgen.

Benodigde vaardigheden en competenties

Wat moet je allemaal kunnen als personeelsplanner? Je weet het meteen als je deze vaardigheden en competenties doorneemt.

Plannen en organiseren

Natuurlijk kun je goed plannen en organiseren. Je weet het overzicht goed te bewaren en jouw planningen zijn duidelijk en gestructureerd. Je communiceert ook goed over deze planningen.

Anticiperen

Je laat je niet zomaar verrassen. Je houdt alvast rekening met door medewerkers opgegeven verlofuren of dagen. Heeft het bedrijf in een bepaald seizoen meer of minder medewerkers nodig? Ook dan kijk je alvast naar de bezetting.

Punctueel

Jij zorgt ervoor dat de medewerkers op tijd hun rooster krijgen. Komen er vragen over? Jij staat klaar om deze vragen te beantwoorden.

Flexibel

Valt een medewerker uit? Verschuiven bepaalde werkzaamheden naar andere uren of dagen? Jij voert meteen wijzigingen in en je geeft ze zo snel mogelijk door.

Diplomatisch en oplossingsgericht

Een medewerker kan een klacht hebben over zijn of haar rooster. Geen probleem. Jij kunt goed met allerlei soorten mensen communiceren en je geeft op een kalme manier uitleg. Je stelt ook goede oplossingen voor aan zowel medewerkers als management.

Waar werkt een personeelsplanner?

Een personeelsplanner kan voor allerlei soorten bedrijven werkzaam zijn. Meestal gaat het om relatief grote bedrijven, waar mensen in wisselende diensten werken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hotels
  • Scholen
  • Fabrieken
  • Bouwbedrijven
  • Transportbedrijven

In grote bedrijven werk je meestal samen met andere planners. Je legt verantwoording af aan een teamleider, ofwel aan "Hoofd Planning".

Werk je als personeelsplanner voor een klein(er) bedrijf? Je werkt dan meestal zelfstandig aan de planningen. In kleinere bedrijven valt een personeelsplanner ook vaak onder de functie "administratief medewerker".

Wat zijn de werktijden van een personeelsplanner?

De werktijden van een personeelsplanner zijn per bedrijf anders. Meestal werk je op kantooruren, maar bij onverwachte situaties moet je beschikbaar zijn om oplossingen te vinden en aanpassingen te doen. Dit kan betekenen dat je hulp ook buiten kantooruren gewenst is.

Doorgroeimogelijkheden voor een personeelsplanner

Een personeelsplanner kan doorgroeien naar een functie als hoofd van een planningsteam. Heb jij de ambitie om Hoofd Planning te worden? Zorg dan in elk geval voor zo veel mogelijk jaren ervaring. Volg eventueel extra cursussen of trainingen in het managen van medewerkers

Salaris van een personeelsplanner: hoeveel kun je verdienen?

Een personeelsplanner verdient gemiddeld € 2.880 bruto per maand. Dit is geen startersloon, maar een loon voor een planner die al wat ervaring heeft. Leeftijd, takenpakket en branche spelen bovendien een rol. Zeker in bepaalde sectoren kun je onder een cao vallen.

Wil jij altijd inzicht hebben in het actuele salaris van een personeelsplanner? Kijk dan regelmatig in onze salariswijzer. Zoek je naar een baan als personeelsplanner? Op onze vacaturepagina vind je elke dag honderden vacatures!
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Lasser?

Een lasser is een echte vakman als het op metaalbewerking aankomt. Maakt dit je benieuwd? Ga hier na hoe je lasser wordt en wat je moet kunnen.

Wat doet een Gastheer of Gastvrouw in de Horeca?

Mensen verwelkomen en helpen: d?t vind je leuk! Als gastheer of gastvrouw in de horeca werk je zelfs hard om de bedrijfsreputatie hoog te houden.

Wat doet een Verzorgende IG?

Als verzorgende IG bezoek je dagelijks verschillende adressen om anderen te verzorgen. Ben jij zorgzaam en houd je van afwisseling? Verken dit beroep!

Wat doet een Verzorgende?

Een verzorgende verleent basiszorg aan mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Is dit beroep precies wat je zoekt? Bekijk alle details.

Wat doet een Verpleegkundige?

Een verpleegkundige zorgt voor mensen die door hun medische toestand niet voor zichzelf kunnen zorgen. Wordt dit jouw toekomstige beroep? Lees verder!

Wat doet een Horecamedewerker?

Een horecamedewerker is sociaal en bedient gasten met veel zorg en passie. Herken jij jezelf hierin? Dan spreekt dit beroep je vast wel aan.
 
check