Wat doet een Horecamedewerker?

Wat doet een Horecamedewerker?
Een horecamedewerker is sociaal en bedient gasten met veel zorg en passie. Herken jij jezelf hierin? Dan spreekt dit beroep je vast wel aan.

Wat is een horecamedewerker?

  • Een horecamedewerker bedient gasten op een locatie waar eten en drinken wordt verkocht.
  • Een andere naam voor dit beroep is medewerker bediening, al kunnen er verschillende rollen in de horeca onder 'horecamedewerker' vallen.

Waar werkt een horecamedewerker?

Als horecamedewerker kun je overal werken waar eten en drinken besteld kan worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Cafés
  • Clubs
  • Hotels
  • Restaurants
  • Cateringbedrijven
  • Pretparken
  • Musea, theaters of bioscopen
  • Kantines in bedrijven of zorginstellingen
  • Stations of vliegvelden

Taken van een horecamedewerker

De taken van een horecamedewerker verschillen vaak per werkplek. Denk bijvoorbeeld aan een horecamedewerker in een hotel. Die heeft weer net andere taken dan een horecamedewerker op een station. In dit overzicht vind je daarom vooral de meest voorkomende taken.

1. Locatie voorbereiden

Voordat de gasten komen moet de locatie - en vooral de keuken - hygiënisch en presentabel zijn. Samen met je collega's reinig je oppervlakken, maak je tafels op en zorg je voor brandschone glazen, borden en bestek. Het kan ook zijn dat je meehelpt met het maken van gerechten.

2. Reserveringen opnemen

Je staat gasten te woord die willen reserveren. Dit doe je telefonisch en/of per e-mail. De reserveringen noteer je in de agenda van het horecabedrijf. Voor de keuken is het heel belangrijk om te weten hoeveel gasten komen. De bestellingen voor de leveranciers moeten namelijk ook op tijd de deur uit.

3. Gasten verwelkomen

Je heet de gasten van harte welkom en je begeleidt ze naar hun plaats. In een café hoeft dit meestal niet (tenzij het een sjiek café is), maar in een restaurant of hotel is dit sowieso gebruikelijk.

4. Bestellingen opnemen en serveren

Jij neemt de bestellingen van de gasten op. Je kent de menukaart uit je hoofd en je adviseert over de drankjes of de gerechten en over eventuele combinaties daarvan. Je noteert eventuele bijzondere wensen en je geeft informatie over eventuele allergenen in drankjes of gerechten.

5. Bestellingen doorgeven

De bestellingen geef je zo snel mogelijk door aan de keuken. In veel horecabedrijven bestaat hier een geautomatiseerd systeem voor. Ook houd je in de gaten of je gasten nog iets extra's willen bestellen. Tussen de bestellingen door vraag je of alles naar wens is.

6. Betalingen afhandelen

Je helpt de gasten met het afrekenen. Je bedient hiervoor een pinapparaat of een kassa. Wil een gast een bon hebben? Dan geef je die. Klopt de rekening niet? Dan zoek je meteen uit waar dit aan ligt. Gaan de gasten vertrekken? Je bedankt ze vriendelijk voor hun komst. Eventueel help je ze met hun jassen en begeleid je ze naar de uitgang.

7. Locatie schoonmaken

Voor de horeca gelden strenge hygiëne regels. Je houdt de locatie dus zo schoon mogelijk. Valt er een vol bord op de grond? Dit ruim je meteen op. Ook check je de drankjes en gerechten even voor je ze serveert. Zijn alle gasten vertrokken? Dan ga je, samen met je collega's, aan de slag met de grote schoonmaak. Zowel de keuken als de eetzaal worden goed gepoetst voor de volgende dienst.

Benodigde vaardigheden en competenties

Welke vaardigheden of competenties heb je nodig (of ga je ontwikkelen) als je aan de slag gaat als horecamedewerker? Met dit volgende overzicht wordt het je duidelijk.

Sociaal en gastvrij

Je houdt ervan om met en voor mensen te werken. Je hebt een warme uitstraling en je benadert je gasten vriendelijk en beleefd. Vanaf het eerste contact met jou voelen zij zich heel welkom!

Servicegericht

Klanttevredenheid is erg belangrijk voor je. Je doet daarom je best om het de gasten naar de zin te maken. Dit doe je onder meer door goed naar ze te luisteren. Ontstaat er toch een probleem, dan zoek je meteen naar de best mogelijke oplossing.

Flexibel

De werkdagen en -tijden kunnen nogal wisselen in de horeca. Voor wat dat betreft kun je maar beter flexibel zijn. Ook ben je flexibel naar je gasten toe. Het kan namelijk gebeuren dat een gast iets wil wijzigen of ergens niet tevreden over is. Hier toon je begrip voor.

Communicatief vaardig

In een goede horecaonderneming wordt goed gecommuniceerd. Jij geeft je gasten een heldere uitleg over de menukaart en over hun bestellingen. Ook communiceer je goed met je (keuken)collega's over de bestellingen. Alles moet kloppen en van kwaliteit zijn!

Meertaligheid

Over communicatie gesproken: als je regelmatig toeristen of expats bedient, dan is het handig om meer talen te spreken.

Stressbestendig

Op bepaalde tijden of dagen kun je veel drukte ervaren. En wat als een gast op een vervelende manier laat blijken dat die ontevreden is? Jij bent en blijft stressbestendig, wat er ook gebeurt.

Goede lichamelijke conditie

In de horeca sta en loop je veel. Je gaat steeds heen en weer, van de gasten naar de bar of de keuken en andersom. Ook ben je veel bezig met poetsen en zaken klaarzetten. Een goede conditie is dus heel belangrijk!

Hoe word je horecamedewerker?

Je hoeft geen opleiding te volgen om horecamedewerker te worden. Dit beroep is dan ook ideaal voor studenten of starters op de arbeidsmarkt. Heb je de ambitie om je leven lang in de horeca te werken? Dan is een horecaopleiding wel aan te raden. Bovendien kunnen sommige bedrijven om een horecadiploma vragen.

Welke opleiding je kunt volgen? Dit zijn een paar opties:

  • Medewerking Bediening (mbo, niveau 2 of 3)
  • Gastheer/Gastvrouw (mbo, niveau 2)
  • Manager/Ondernemer Horeca (mbo, niveau 4)
  • Meewerkend Horeca Ondernemer (mbo, niveau 4)
  • Hogere Hotelschool (hbo)

Doorgroeimogelijkheden

Zoek je als horecamedewerker naar doorgroeimogelijkheden? Je kunt op verschillende manieren carrière maken binnen de horeca. Je wordt bijvoorbeeld:

  • Eerste medewerker bediening
    Je houdt het overzicht en je bent het eerste aanspreekpunt voor alle gasten en collega's.
  • Bartender
    Je bent gespecialiseerd in het maken van drankjes. Je zou dus (ook) kunnen werken in een cocktailbar.
  • Kok
    Je bent gespecialiseerd in het maken van gerechten. Als kok kun je, afhankelijk van je ervaring en je ambitie, overal terecht.
  • Leidinggevende
    Als leidinggevende stuur je een compleet horecateam aan. Is dit wat voor jou? Een horecaopleiding op minstens mbo niveau 4 is dan aan te raden.

Wat verdient een horecamedewerker?

De salarissen voor horecamedewerkers worden bepaald door de Horeca-cao. Gemiddeld verdient een horecamedewerker € 2.300 bruto per maand (bij een fulltime dienstverband). Dit bedrag kan nog oplopen tot € 2.645 bruto per maand. Vergeet ook niet dat je als horecamedewerker ook fooien kunt krijgen.

Wil je je verder verdiepen in het salaris van een horecamedewerker? In onze salariswijzer staan meer details.

Werken als horecamedewerker? Vind nu je baan

Misschien zoek je op dit moment een bijbaan of een fulltime baan als horecamedewerker. Goed nieuws: op onze uitgebreide vacaturepagina vind je snel horecabanen in je eigen regio. Even solliciteren en dan de mouwen opstropen: het is zo gepiept. En je toekomstige gasten zullen vast heel blij zijn met jou!

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Douanedeclarant?

Een douanedeclarant zorgt ervoor dat goederen op transport mogen. Werk jij heel nauwkeurig en tijdsbewust? Verdiep je dan zeker in deze functie.

Wat doet een Elektromonteur?

Een elektromonteur werkt aan elektrotechnische installaties. Ben je nauwkeurig en werk je graag met je handen? Ontdek dit veelgevraagde beroep.

Wat doet een Douanemedewerker bij de Douane?

Speuren naar valse papieren en illegale goederen: klinkt dit spannend en uitdagend? Voor een douanemedewerker bij de douane is dit dagelijkse kost!

Wat doet een Douanemedewerker bij een logistiek Bedrijf?

Douanepapieren voor goederen invullen, checken en versturen: deze rol is op je lijf geschreven als je graag snel en nauwkeurig te werk gaat.

Wat doet een Douanemedewerker?

Een douanemedewerker kan bij verschillende bedrijven werkzaam zijn. Zie je dit beroep wel zitten? Met deze informatie start je goed.

Wat doet een Officemanager?

Geef jij graag leiding aan een stel kantoortijgers? Dan is de functie van officemanager echt iets voor jou. Dit moet je over de baan weten.
 
check