Als wmo-consulent beoordeel je aanvragen van mensen die ondersteuning nodig hebben vanuit de gemeente. Bekijk hoe je met dit werk het verschil maakt.
Wat is een Wmo-consulent?
- Als Wmo-consulent werk je in dienst van de gemeente.
- Je beoordeelt aanvragen voor ondersteuning vanuit de Wmo.
- Een andere naam voor dit beroep is Indicatiesteller Wmo.
Wat betekent Wmo?
Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet verplicht gemeenten om mensen te ondersteunen die niet of weinig zelfredzaam kunnen zijn, zoals ouderen, (chronisch) zieken of mensen met een beperking. Op basis van deze wet kunnen mensen aanvragen indienen voor hulp.
Taken van een Wmo-consulent
Een Wmo-consulent biedt op verschillende manieren ondersteuning op maat. Als Wmo-consulent zijn dit jouw taken.
Informatie en advies verstrekken
Je biedt (toekomstige) cliënten informatie aan over de Wmo. Ook adviseer je over de voorzieningen en over hoe mensen die kunnen aanvragen.
Situaties beoordelen
Uit gesprekken met je cliënten (en hun naasten) maak je op wat je cliënten nodig hebben. Dit soort gesprekken noem je ook wel 'keukentafelgesprekken'. Je kijkt ook goed naar de leefomgeving van de cliënt. Na het gesprek stel jij een ondersteuningsplan op. Hierin beschrijf je wat de cliënt nodig heeft en waarom.
Aanvragen beoordelen
Cliënten kunnen aanvragen bij je indienen voor ondersteuning. Eventueel help je met het invullen van de formulieren en bij het aanvragen van extra papieren. Vervolgens ga je na of de gevraagde hulp rechtmatig en mogelijk is.
Vormen van hulp zijn bijvoorbeeld:- Vervoer
- Dagbesteding
- Huishoudelijke hulp
- Persoonlijke begeleiding
- Persoonlijke hulpmiddelen, zoals rollators of scootmobielen
- Woningaanpassing(en), onder meer het plaatsen van trapliften
- Beschermd wonen
Voorzieningen regelen
Je contacteert aanbieders om de voorzieningen te regelen en je regelt het papierwerk. Je vraagt bijvoorbeeld offertes op en je beoordeelt deze. Uiteindelijk zorg je ervoor dat de juiste voorziening op tijd aan de juiste cliënt geleverd wordt.
Toezicht houden
Je houdt toezicht op al je cliënten. Heb je de juiste middelen gegeven en hebben die het leven van een cliënt verbeterd? Sluiten alle hulpmogelijkheden goed op elkaar aan? Zo nodig overleg je met je cliënt over nieuwe mogelijkheden.
Samenwerken met zorgmedewerkers
Sommige cliënten hebben een (uitgebreid) zorgplan nodig. Jij overlegt met professionals in de zorg om dit plan tot stand te brengen.
Welke vaardigheden en competenties heeft een Wmo-consulent nodig?
Een Wmo-consulent heeft de volgende vaardigheden en competenties nodig.
Sociaal
Jij hebt het allerbeste voor met je cliënten. Je zorgt steeds voor de juiste voorzieningen om hen een goede kwaliteit van leven te bezorgen.
Empathisch
Je cliënten kennen veel uitdagingen. Ze kampen met hun gezondheid en/of ze hebben financiële problemen. Jij toont veel begrip voor deze uitdagingen en je probeert je cliënten gerust te stellen. Jij weet hun vertrouwen te winnen!
Luisteren
Je luistert goed naar je cliënten. Wat hebben zij nodig om zelfredzaam en zelfstandig te blijven? En is dat wat zij willen praktisch en financieel haalbaar? Jij onderzoekt dit allemaal goed.
Analytisch vermogen
Jij kunt situaties zeer goed beoordelen. Wat is er precies aan de hand met een cliënt? Hoe is het gesteld met zijn of haar leefomgeving?
Communicatief vaardig
Als je communiceert met cliënten en hun naasten, spreek je begrijpelijke taal. Daarnaast schakel je met derden, zoals leveranciers, zorgprofessionals en beleidsmedewerkers. Ook met hen moet je scherp en helder kunnen communiceren over specifieke situaties en voorzieningen.
Oplossingsgericht
Jij denkt het liefst in oplossingen, niet in problemen. Je analyseert situaties en omgevingen daarom goed voordat je tot actie overgaat. Je wilt immers de juiste keuzes maken voor je cliënt!
Stressbestendig
Je beseft goed dat je met en voor kwetsbare doelgroepen werkt. Je weet dus dat er soms onvoorziene of moeilijke situaties kunnen voorkomen. Hier ben je goed tegen bestand.
Plannen en organiseren
Je cliënten hebben vaak binnen een bepaalde termijn iets nodig. Maar soms is daar een wachttijd aan gekoppeld, bijvoorbeeld vanwege papierwerk. Gelukkig kun jij steeds goed plannen en organiseren, waardoor je cliënten uiteindelijk toch op tijd krijgen wat ze nodig hebben.
Hoe word je Wmo-consulent?
Je kunt Wmo-consulent worden als je een van deze hbo-studies volgt:
- Verpleegkunde
- Sociaal Juridische Dienstverlening
- Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
Wat leer je tijdens je opleiding?
Je leert over problemen die mensen kunnen hebben. Ook leer je over mogelijke oplossingen en over de middelen die je kunt aanreiken om mensen te helpen.
Extra aandachtspunten
- Je kunt je ook laten omscholen tot Wmo-consulent. Hier bestaan verkorte opleidingen voor.
- Je volgt aanvullende cursussen of studies. Wetten en regels die samenhangen met de Wmo kunnen namelijk regelmatig veranderen.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een Wmo-consulent?
Een Wmo-consulent kan doorgroeien naar andere functies binnen de gemeente. Denk hierbij aan managementfuncties, afhankelijk van je successen en je ervaring.
Wat verdient een Wmo-consulent?
Een Wmo-consulent verdient gemiddeld € 3.865 bruto per maand. Zeer ervaren Wmo-consulenten kunnen tot € 4.445 bruto per maand verdienen. Werk je voor een gemeente, dan kun je ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden verwachten.
Meer weten? In onze salariswijzer vind je direct meer informatie over het
loon van een Wmo-consulent in Nederland.
Vind nu een baan als Wmo-consulent
Als Wmo-consulent heb je een belangrijke maatschappelijke taak. Door jouw hulp kunnen mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en deelnemen aan de samenleving. Wil je zo snel mogelijk aan het werk? Op de vacaturepagina van Werkzoeken.nl vind je direct de meest recente banen voor Wmo-consulenten in het hele land.