Wat doet een Werkvoorbereider?

Wat doet een Werkvoorbereider?
Een werkvoorbereider regelt alles wat er te regelen valt voor een technisch project. In dit beroep vind je vaak zelfs meerdere specialisaties in één.

Wat is een werkvoorbereider?

Een werkvoorbereider bereidt (project)werkzaamheden voor en houdt toezicht op de werkzaamheden.

Waar werkt een werkvoorbereider?

Werkvoorbereiders zijn vooral actief in de bouw, elektrotechniek, installatietechniek en werktuigbouwkunde. Als werkvoorbereider werk je dus meestal voor technische bedrijven.

Wat zijn de taken van een werkvoorbereider?

De taken van een werkvoorbereider kunnen per bedrijf of per branche verschillen. Toch gaat het meestal om (een combinatie van) deze taken.

Werknemers selecteren

Je kiest de personeelsleden die de taken in een project moeten uitvoeren. Je kijkt hiervoor naar hun rol, kennis, vaardigheden en ervaring.

Materialen kiezen en regelen

Je kiest de materialen die nodig zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Jij beoordeelt offertes, koopt de materialen in en je zorgt ervoor dat die op tijd binnenkomen.

Werkinstructies opstellen

Je stelt werkinstructies op voor de werknemers die aan het project deelnemen. Zo weet elke werknemer waar die aan toe is.

Planningen maken

Je maakt een of meer planningen voor een specifiek project. In een planning beschrijf je nauwkeurig de tijden, de materialen en de werkzaamheden van het personeel.

Technische tekeningen maken

Je maakt technische tekeningen en/of je kunt goed technische tekeningen lezen. Informatie vanuit de tekeningen geef je door aan de mensen die betrokken zijn bij het project.

Berekeningen maken

Je berekent de kosten van een project. Terwijl het project loopt, houd je deze kosten scherp in de gaten. Dreigen de kosten uit de hand te lopen, dan overleg je hierover met je leidinggevende en stel je zaken bij.

Vergunningen aanvragen

Jij regelt vergunningen bij relevante instanties als die nodig zijn om een project te kunnen starten. Bijvoorbeeld: voor een bouwproject heb je altijd toestemming nodig van de gemeente.

Toezicht houden

Je houdt de voortgang van de werkzaamheden bij. Dit doe je samen met de andere medewerkers die bij het project betrokken zijn. Bij eventuele problemen denk en werk je actief mee aan oplossingen.
Elke taak kan een aparte specialisatie zijn. Dit verschilt per rol als werkvoorbereider. Vooral in kleinere bedrijven zie je dat een werkvoorbereider een beetje van alles oppakt.

Welke vaardigheden en competenties heeft een werkvoorbereider?

Een werkvoorbereider heeft verschillende vaardigheden en competenties nodig om het werk goed te kunnen doen. Dit zijn ze:

Plannen en organiseren

Jij maakt slimme, efficiënte planningen en je regelt alle benodigdheden op tijd. Zo zorg je voor een goede organisatie van een project.

Oog voor detail

Jij checkt en dubbelcheckt of de planningen en/of tekeningen goed kloppen. Jij bent pas tevreden als alle informatie logisch en overzichtelijk is.

Onderhandelen

Jij kunt goed met partijen onderhandelen over de prijs van materialen. Zo weet je zeker dat je binnen het budget en dus verantwoord inkoopt.

Communicatief vaardig

Je geeft alle betrokkenen een heldere uitleg over de werkzaamheden en de planningen. Zo weet elke werknemer wat die moet doen, hoe het moet gebeuren en waarom.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Je weet heel goed waarom je bepaalde keuzes maakt. Je weet deze keuzes ook goed te verantwoorden naar zowel de uitvoerende werknemers als de leidinggevenden.

Samenwerkingsgericht

Je werkt goed samen met andere mensen om tot de beste resultaten te komen. Je pleegt vaak overleg en je geeft advies waar nodig. Uitvoerend medewerkers, leidinggevenden, leveranciers en klanten kunnen zo in alle opzichten op je rekenen.

Oplossingsgericht

Jij wil steeds voorkomen dat een project vertraging oploopt. Treedt er een probleem op, dan ga je direct op zoek naar de oorzaak en de oplossing. Als het aan jou ligt, draait alles om efficiëntie!

Stressbestendig

Je moet soms onder tijdsdruk planningen of kostenplaatjes presenteren. Daarnaast kunnen mensen klagen over hun roosters of hun werk niet goed uitvoeren. Kortom, als werkvoorbereider moet je stressbestendig zijn om scherp te blijven.

Hoe word je werkvoorbereider?

Je hebt een mbo- of hbo-diploma in een technische richting nodig. Relevante opleidingen zijn bijvoorbeeld Werkvoorbereider Installatie (MBO 4), Technisch Tekenaar (MBO 4) of Bouwkunde (HBO).

Hoeveel ervaring heb je nodig om als werkvoorbereider te starten?

  • Een beginnend werkvoorbereider moet stages hebben gevolgd.
  • Sommige bedrijven bieden ook de mogelijkheid om een interne opleiding te volgen.
  • Grote technische projecten gaan vooral naar werkvoorbereiders die al drie tot vijf jaar ervaring hebben. Voor grootschalige projecten is vaak ook hbo-niveau vereist.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider kun je doorgroeien naar een managementfunctie, maar dit is afhankelijk van je kennis en ervaring. Het is ook mogelijk dat je hiervoor extra cursussen of opleidingen moet volgen.

Wat verdient een werkvoorbereider?

Een werkvoorbereider verdient gemiddeld € 3.475 bruto tot € 4000 per maand bij fulltime dienstverband. De precieze hoogte van je salaris hangt af van verschillende zaken. Ervaring en specialisatie spelen vrijwel altijd een grote rol.

Wil je meer details zien over het salaris van een werkvoorbereider? Ga direct naar onze uitgebreide salariswijzer.

Vind nu een baan als werkvoorbereider

Als werkvoorbereider kun je in veel technische sectoren terecht. Wil je alle baanmogelijkheden bekijken? Ga dan direct naar de vacaturepagina van Werkzoeken.nl. Hier vind je banen voor werkvoorbereiders in alle delen van het land!

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Lasser?

Een lasser is een echte vakman als het op metaalbewerking aankomt. Maakt dit je benieuwd? Ga hier na hoe je lasser wordt en wat je moet kunnen.

Wat doet een Gastheer of Gastvrouw in de Horeca?

Mensen verwelkomen en helpen: d?t vind je leuk! Als gastheer of gastvrouw in de horeca werk je zelfs hard om de bedrijfsreputatie hoog te houden.

Wat doet een Verzorgende IG?

Als verzorgende IG bezoek je dagelijks verschillende adressen om anderen te verzorgen. Ben jij zorgzaam en houd je van afwisseling? Verken dit beroep!

Wat doet een Verzorgende?

Een verzorgende verleent basiszorg aan mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Is dit beroep precies wat je zoekt? Bekijk alle details.

Wat doet een Verpleegkundige?

Een verpleegkundige zorgt voor mensen die door hun medische toestand niet voor zichzelf kunnen zorgen. Wordt dit jouw toekomstige beroep? Lees verder!

Wat doet een Horecamedewerker?

Een horecamedewerker is sociaal en bedient gasten met veel zorg en passie. Herken jij jezelf hierin? Dan spreekt dit beroep je vast wel aan.
 
check