Als laboratoriummedewerker ondersteun je wetenschappers en onderzoekers bij het uitvoeren van tests, analyses en experimenten. Je werkt (uiteraard) in een laboratorium, dus het is een echte binnenbaan. In dit artikel leggen we je alles uit over dit interessante beroep.
Wat is een laboratoriummedewerker?
Een laboratoriummedewerker, ook wel laborant genoemd, houdt zich bezig met monsters onderzoeken, testen en analyseren. Dat kunnen bloed- of weefselmonsters zijn, maar ook voedingsmiddelen bijvoorbeeld. Het ligt er maar net aan waar je werkt.
Het is een echte ondersteunende functie. Werk je in de medische sector? Dan draag je indirect bij aan het stellen van diagnoses. Werk je in de industrie? Dan help je mee om veilige en kwalitatieve producten te leveren.
Wat zijn de taken van een laborant?
Wat je als laborant precies analyseert hangt af van de sector waarin je werkt. Maar het takenpakket van alle laboranten komt grofweg overeen, ongeacht werkplek. Deze 4 dingen horen sowieso bij je werkzaamheden.
- Voorbereiden van monsters en apparaten
Je neemt monsters af, bijvoorbeeld van een voedselproduct, of ontvangt deze van collega's. Daarna bereid je de meet- en analyseapparaten voor. - Uitvoeren van testen en metingen
Met behulp van apparatuur of chemische stoffen voer je analyses uit. Je werkt volgens vaste protocollen om betrouwbare resultaten te krijgen. - Registreren van resultaten
Je noteert testresultaten nauwkeurig en voert ze in in een systeem. Soms beoordeel je zelf de resultaten, dan weer geef je ze door aan een analist of onderzoeker. - Beheren en onderhouden van apparatuur
Je beheert en onderhoudt de laboratoriumapparatuur, zodat alles optimaal functioneert.
Waar kun je als laboratoriummedewerker werken?
In veel sectoren is behoefte aan een goede laborant. Je werkplek varieert van een klein lab tot een groot onderzoekscentrum. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in:
- Ziekenhuizen en gezondheidscentra.
- Farmaceutische industrie.
- Voedings- en zuivelindustrie.
- Waterschappen en milieudiensten.
- Universiteiten en onderzoeksinstituten.
- Forensisch laboratorium van de politie.
Hoe word je laboratoriummedewerker?
Om laboratoriummedewerker te worden heb je een opleiding nodig. Afhankelijk van wat je wil doen in het lab, moet je een MBO- of HBO-diploma bemachtigen. Voor de functie van laborant volstaat een MBO-opleiding. Wil je meer zelfstandig onderzoek uitvoeren en resultaten analyseren, dan heb je een HBO-opleiding nodig.
Geschikte MBO-opleidingen
- Allround Laborant.
- Chemisch-fysisch analist.
- Biologisch medisch analist.
- Vakexpert voeding en kwaliteit.
Geschikte HBO-opleidingen
- Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.
- Chemie.
Welke vaardigheden en competenties heb je nodig?
Laboratoriumwerk vereist een specifieke skillset die lang niet iedereen heeft. Dit zijn de 6 belangrijkste vaardigheden als je laborant wil worden:
- Nauwkeurigheid
Foutloos werken is essentieel. Kleine meetfouten kunnen grote gevolgen hebben voor een analyse. - Analytisch
Je moet begrijpen waar je naar kijkt en verbanden kunnen trekken. Je zult soms ook resultaten moeten analyseren en daar conclusies aan verbinden. - Zelfstandig werken
Als laborant moet je goed zelfstandig kunnen werken. Je kunt nu eenmaal niet met twee tegelijk door de microscoop kijken. - Verantwoordelijkheidsgevoel
Je werkt met gevoelige monsters of chemische stoffen. Veiligheid, zorgvuldigheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn belangrijk. - Technisch inzicht
Je werkt de hele dag door met verschillende apparaten die je moet onderhouden, beheren en kalibreren. Daar moet je wel een beetje gevoel voor hebben. - Communicatie
Je werkt als laborant bijna nooit alleen, maar je maakt onderdeel uit van een team. Je communiceert de resultaten van je analyses met je collega's. Goed kunnen communiceren is dus erg belangrijk als laborant.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
Er zijn verschillende manieren om je als laboratoriummedewerker verder te ontwikkelen, al dan niet door een aanvullende opleiding te volgen:
- Analist - Je gaat zelfstandig analyses uitvoeren en interpreteren.
- Teamleider laboratorium - Je stuurt een groep laboratoriummedewerkers aan.
Wat worden je werktijden?
In de meeste laboratoria werk je overdag tussen 08:00 en 17:00 uur. In ziekenhuizen kan het ook voorkomen dat je ploegendiensten draait - bijvoorbeeld bij spoedanalyses of 24-uurs laboratoria.
Wat verdient een laboratoriummedewerker?
Het salaris van een laborant ligt gemiddeld tussen de € 2.480 en € 3.305 bruto per maand (2025). Werk je in ploegendiensten of met risicovolle stoffen? Dan krijg je vaak toeslagen bovenop je loon.
Wil je de actuele loongegevens van een laboratoriummedewerker zien? Check dan onze salariswijzer.