Wat doet een Medewerker Groenvoorziening?

Wat doet een Medewerker Groenvoorziening?
Wil jij werken in het groen? Dan is de baan medewerker groenvoorziening misschien iets voor jou. We leggen je uit wat deze functie inhoudt.

De hele dag buiten zijn en de natuur gezond houden? Als medewerker groenvoorziening heb je misschien wel een van de mooiste beroepen ter wereld. In dit artikel lees je alles wat je over deze buitenbaan wil weten.

Wat is een medewerker groenvoorziening?

Een medewerker groenvoorziening houdt zich bezig met het aanleggen, onderhouden en herstellen van groen in de openbare ruimte. Denk aan plantsoenen, parken, bossen, bermen, sportvelden en groenstroken in woonwijken.

Je zorgt ervoor dat deze buitenruimtes er netjes en verzorgd bijliggen. Je maakt de wereld dus voor iedereen een stukje mooier.

Wat zijn de taken van een medewerker groenvoorziening?

De taken van een groenvoorziener wisselen met de seizoenen. Het ene moment in het jaar sta je tussen het onkruid, dan weer tussen de gevallen bladeren. Deze 3 taken kun je sowieso verwachten als medewerker in de groenvoorziening.

  1. Onderhoudswerkzaamheden.
    Groenvoorziening draait om onderhoud. In de lente en zomer houd je je bezig met grasmaaien, bloembollen planten, onkruid wieden en bomen en struiken snoeien. In de herfst sta je met een bladblazer of hark in de hand. In de winter verzorg je het wintergroen, zoals coniferen. Kom je zwerfafval tegen? Dan ruim je dat natuurlijk op.
  2. Aanleggen van groenvoorzieningen.
    Je helpt bij de aanleg van nieuwe perken en plantsoenen. Je draait je hand niet om voor het wippen van een tegel en hem vervangen voor een strookje groen.
  3. Gebruik van machines en gereedschap.
    Je werkt met diverse machines, zoals bosmaaiers, bladblazers, heggenscharen en soms ook kleine tractoren of veegmachines.

Waar kun je als medewerker groenvoorziening werken?

Als medewerker groenvoorziening kun je in onderstaande sectoren terecht:

  • Gemeentes en provincies.
  • Aannemers en hoveniersbedrijven.
  • Waterschappen.
  • Zorginstellingen met grote buitenruimtes.
  • Golfbanen of sportclubs.

Vaak werk je samen met andere groenvoorzieners, onder begeleiding van een voorman of werkbegeleider.

Hoe word je medewerker groenvoorziening?

Je kunt zonder diploma in de groenvoorziening aan de slag, maar je hebt vaak wel een of meerdere certificaten nodig.

Benodigde certificaten groenvoorziening

  • Met het VCA-certificaat toon je aan dat je veilig kunt werken. Dit wordt vaak gevraagd in sectoren waar je met je handen werkt, zoals de groenvoorziening. Schoonmakers en timmermannen hebben er ook vaak één nodig.

  • Een certificaat dat niet verplicht is - maar wel heel handig - is het European Tree Worker certificaat. Deze is internationaal geldig en laat zien dat je een professional bent in de boomverzorging.

Geschikte opleidingen groenvoorziening

Een mbo-opleiding is vaak niet verplicht om groenvoorziener te worden, maar het geeft je natuurlijk wel een streepje voor. Aan deze opleidingen kun je denken:

  • MBO Medewerker Groen en Cultuurtechniek.
  • MBO Vakbekwaam Hovenier.
  • MBO Allround Medewerker Beheer Openbare Ruimte.
  • MBO Assistent Plant, Dier of Groene Leefomgeving.

Welke vaardigheden en competenties heb je nodig?

Als groenvoorziener heb je verschillende vaardigheden en competenties nodig. Deze 6 komen sowieso van pas.

  1. Uithoudingsvermogen
    Je bent vaak de hele dag buiten aan het werk en fysiek bezig. Daar moet je niet snel uitgeput van raken.
  2. Positief blijven
    Ook als het buiten koud en guur is, sta jij buiten. Dan is het de kunst om positief te blijven en niet chagrijnig te worden van de regen.
  3. Nauwkeurigheid
    Of het nu gaat om het planten van bloembollen of het netjes maaien van de green: precies werken is belangrijk.
  4. Samenwerken
    In veel gevallen werk je in teamverband. Je moet dus goed kunnen samenwerken en het leuk vinden om samen klussen te klaren.
  5. Verantwoordelijkheidsgevoel
    Je werkt in de openbare ruimte, dus andere mensen zien wat je doet. Je moet je verantwoordelijk voelen voor het eindresultaat, want iedereen in de omgeving loopt erlangs.
  6. Affiniteit met groen
    Je hoeft geen bioloog te worden, maar je moet wel plezier halen uit werken met en in de natuur.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Er zijn veel mogelijkheden om je te ontwikkelen in het groen, mits je wil doorleren. Een greep uit de doorgroeimogelijkheden:

  • Voorman groenvoorziening - Je geeft leiding aan een ploeg groenmedewerkers.
  • Hovenier - Je specialiseert je meer in tuinaanleg en ontwerp.
  • Boomverzorger - het verzorgen van bomen is een specialisatie binnen de groenvoorziening.
Veel bedrijven bieden interne scholing of BBL-trajecten aan waarmee je door kunt groeien terwijl je werkt.

Wat worden je werktijden als medewerker groenvoorziening?

Je gaat niet in het donker grasmaaien, dus de werktijden van een medewerker groenvoorziening zijn overdag. Wel is het in de zomer langer licht, dus het kan zijn dat je in dat seizoen vaker 's avonds werkt. Of juist heel vroeg in de ochtend begint, omdat het dan nog lekker koel is.

Wat verdient een medewerker groenvoorziening?

Het salaris van een medewerker groenvoorziening ligt gemiddeld tussen de € 2.150 en € 2.905 bruto per maand (2025), afhankelijk van je ervaring, diploma en de sector waar je in werkt. Bij de gemeente verdien je doorgaans meer. Dat geldt ook als je een coördinerende rol hebt. Benieuwd naar de actuele looninformatie? Bekijk de salariswijzer voor groenvoorziening.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Lasser?

Een lasser is een echte vakman als het op metaalbewerking aankomt. Maakt dit je benieuwd? Ga hier na hoe je lasser wordt en wat je moet kunnen.

Wat doet een Gastheer of Gastvrouw in de Horeca?

Mensen verwelkomen en helpen: d?t vind je leuk! Als gastheer of gastvrouw in de horeca werk je zelfs hard om de bedrijfsreputatie hoog te houden.

Wat doet een Verzorgende IG?

Als verzorgende IG bezoek je dagelijks verschillende adressen om anderen te verzorgen. Ben jij zorgzaam en houd je van afwisseling? Verken dit beroep!

Wat doet een Verzorgende?

Een verzorgende verleent basiszorg aan mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Is dit beroep precies wat je zoekt? Bekijk alle details.

Wat doet een Verpleegkundige?

Een verpleegkundige zorgt voor mensen die door hun medische toestand niet voor zichzelf kunnen zorgen. Wordt dit jouw toekomstige beroep? Lees verder!

Wat doet een Horecamedewerker?

Een horecamedewerker is sociaal en bedient gasten met veel zorg en passie. Herken jij jezelf hierin? Dan spreekt dit beroep je vast wel aan.
 
check