Je belt een recruiter voor een baan, maar die neemt niet op. Een professioneel voicemailbericht achterlaten is dan een goed idee. Maar wat zeg je?
Opbouw van een zakelijk voicemailbericht
Als je een uitzendbureau of werving- en selectiebureau belt voor een baan, dan wil je al een goede eerste indruk maken. Tegelijkertijd wil je de recruiter (headhunter) of HR-medewerker overtuigen om je terug te bellen. Bekijk daarom deze opbouw voor een zakelijk, en dus professioneel, voicemailbericht.
1. Introductie
Begroet de recruiter en vertel wie je bent.
2. Middenstuk
Vertel waarom je belt. De reden? Je hebt een leuke vacature gezien en je wilt je hiervoor graag kandidaat stellen. Vertel eventueel ook kort waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de functie.
3. Slot
Noem je contactgegevens. Zo kan de recruiter contact met je opnemen. Geef eventueel ook aan wanneer jij weer contact opneemt.
Voicemailbericht inspreken
Een professioneel voicemailbericht is bij voorkeur kort en zakelijk.
Bijvoorbeeld:
Goedemorgen/goedemiddag [naam van de recruiter],
Mijn naam is [voornaam] [achternaam]. Ik wil graag reageren op de vacature [beroep] bij [naam bedrijf]. Ik ben gespecialiseerd in [specialisatie] en ik heb al [aantal jaren] ervaring in [branche of sector].
Zou u contact met mij willen opnemen over de vacature? U kunt mij bereiken op [telefoonnummer] of op [e-mailadres]. Ik bel u anders later vandaag of morgen terug. Alvast bedankt!
Schrijf je voicemailbericht eerst op voor je de recruiter belt. Je voorkomt zo dat je een hakkelend bericht inspreekt als de recruiter niet opneemt.
De inhoud van je voicemailbericht moet helder zijn. Maar er zijn nog drie zaken waar je rekening mee moet houden als je een professioneel voicemailbericht wilt achterlaten.
1. Let op je toon en spreektempo
Spreek rustig, duidelijk en beleefd. Spreek je haastig en/of onduidelijk? Recruiters zijn dan minder snel geneigd om je terug te bellen.
2. Vermijd achtergrondgeluid
Zorg dat er geen geluiden op de achtergrond hoorbaar zijn als je een bericht inspreekt. Deze geluiden kunnen namelijk je bericht verstoren.
3. Glimlach als je spreekt
Als je glimlacht terwijl je je boodschap inspreekt, komt je bericht positiever (en dus ook vriendelijker en enthousiaster) over.
Wat zeg je niet in een voicemailbericht?
Onthoud dat het voorlopig nog maar om een eerste contact gaat met de recruiter. Noem dus (nog) geen details over je achtergrond of loonwensen. Dit soort zaken kun je beter persoonlijk met de recruiter bespreken. Heb je ook nog vragen over de vacature? Bewaar die ook voor het (kennismakings-)gesprek met de recruiter.
Wil je geen voicemailbericht inspreken?
Het beste is om altijd een voicemailbericht achter te laten, maar het kan zijn dat je je tijdens het bellen toch bedenkt. Bijvoorbeeld omdat je toch geen goed gevoel hebt over de vacature of over het recruitmentbureau. Zorg er dan voor dat je voor de piep het gesprek beëindigt. Laat sowieso nooit een leeg of haastig ingesproken bericht achter.
Neemt iemand anders op dan de recruiter?
Als je een recruitment- of wervingsbureau belt, dan kan het zijn dat een collega van de recruiter de telefoon opneemt. Misschien kan die jou ook helpen. Vertel waar je voor belt en laat merken dat je enthousiast bent over de vacature. Stel ook meteen vragen over de vacature, want met deze informatie kun je je alvast voorbereiden voor een volgend gesprek. Vraag anders hoe en wanneer je in contact kunt komen met de oorspronkelijke recruiter.
Belt iemand je terug met een onbekend nummer?
Sommige wervingsbureaus bellen terug met een onbekend nummer. Twijfel niet om de telefoon op te nemen, want het kan het bureau zijn dat jij (net) hebt gebeld. Bereid intussen het gesprek voor: bedenk waarom jij graag de vacature wilt invullen en zet je vragen alvast op papier. Overtuig de recruiter om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek!