9 tips voor een succesvolle Proeftijd

9 tips voor een succesvolle Proeftijd
Als je ergens nieuw begint, heb je vaak een proeftijd. Als je bij het bedrijf wil blijven, moet je die doorkomen. 9 tips voor je proeftijd.

Je hebt de baan binnen en je proeftijd is begonnen. Dit is het moment om je beste beentje voor te zetten. Je werkgever mag namelijk zonder pardon van je af als je werk niet bevalt. Binnen je proeftijd geldt geen opzegtermijn en ze hoeven ook geen reden te geven. Het is dus erg belangrijk dat je een goede indruk maakt. Daarom 9 tips voor een succesvolle proeftijd.

1. Meld je niet te snel ziek

Natuurlijk, als je echt ziek bent, dan blijf je thuis. Maar heb je een nachtje slecht geslapen of voel je je niet de volle honderd procent? Blijf dan niet thuis, maar probeer toch te werken. Werk desnoods thuis, als die mogelijkheid bestaat. Werkgevers staan niet te springen om werknemers die zich voor ieder wissewasje ziek melden. Je wilt je werkgever niet het idee geven dat deze ziekmelding een herhaalrecept wordt. Nogmaals: ziek is ziek. Maar als je kán werken, ga dan ook.

2. Zorg goed voor jezelf

Je proeftijd is - net als je eerste werkweek - pittig. Je moet een hoop nieuwe dingen leren en dat kost energie. Waarschijnlijk ben je moe. Dat hoort erbij. Je moet daarom goed voor jezelf zorgen. Ga op tijd naar bed, plan geen stressvolle dingen buiten je werktijden om, doe leuke dingen waar je energie van krijgt, enzovoort. Als het goed is, trekt die moeheid vanzelf weer weg als je er langer werkt.

3. Blijf vragen stellen

De eerste werkweek en je proeftijd bestaan vooral uit observeren en vragen stellen. Je bent het bedrijf nog aan het leren kennen. Dat is belangrijk, dus blijf dat doen. Je interesse in het bedrijf wordt waarschijnlijk erg gewaardeerd. Misschien kun je zelfs een kijkje nemen bij een andere afdeling?

4. Blijf jezelf

Maak je niet te druk over hoe je je ‘moet’ gedragen op de werkvloer. Ongepaste grappen zijn natuurlijk niet de bedoeling. Wat we vooral bedoelen: probeer jezelf niet te veel te spiegelen aan hoe de rest van het bedrijf zich gedraagt. Ze hebben jou uitgekozen van alle kandidaten die ze hebben gesproken. Laat zien wat jou uniek maakt. Jezelf zijn houd je ook veel langer vol. Wel zo handig als je daar nog jaren wil blijven werken.

5. Leer van je collega’s

Dit hangt een beetje samen met punt 3: vragen stellen en observeren. Zijn er collega’s die hun werk supergoed doen? Of die er al jaren zitten en de kneepjes van het vak verstaan? Leer van ze! Vraag wat hun best practices zijn en of ze nog tips hebben voor je. Stel jezelf open voor feedback. Daar leer je het snelst van.

6. Deel je inzichten

Heb je na een aantal weken observeren dingen gezien die beter of anders kunnen in het bedrijf? Deel ze dan. Let wel: niet op een betweterige toon.

Vraag eerst of er een specifieke reden is waarom een bepaald proces op die manier gaat. Daarna kun je vragen of ze er al aan hebben gedacht om het op een andere manier te doen. Leg vervolgens uit wat daar volgens jou de voordelen van zijn. Misschien zijn ze het met je eens, misschien schieten ze je idee af. Maar het feit dat je erover nadenkt, waarderen ze waarschijnlijk enorm.

7. Bouw een band op met je collega’s

Als het goed is moet je nog jaren met je nieuwe collega’s samenwerken. Het loont dus om al snel te beginnen met het opbouwen van een band. Haal koffie voor ze, ga mee lunchen, stel geïnteresseerde vragen, help ze met taken. Als je baas ziet dat je goed in het team past, helpt dat je proeftijd door te komen.

8. Vraag een proeftijdgesprek aan

Het is gebruikelijk dat er aan het einde van je proeftijd een proeftijdgesprek plaatsvindt. Daarin bespreek je met je leidinggevende of een HR-medewerker

hoe de afgelopen tijd is bevallen. Staat deze niet gepland? Vraag hem dan aan. Je krijgt waardevolle feedback waar je - hopelijk - in de toekomst aan kunt werken. Tijdens zo’n gesprek wordt ook duidelijk of de verwachtingen die jij en je werkgever van elkaar hadden zijn uitgekomen.

9. Reflecteer: wil je hier blijven werken?

Je proeftijd is voor zowel jezelf als je werkgever een belangrijke periode. Beide partijen moeten op een bepaald moment reflecteren: willen we deze situatie voortzetten? Daarom is het zo belangrijk om te blijven observeren. Is dit een bedrijf waar je jezelf de komende jaren ziet werken? Voel je je op je gemak? Zie je doorgroeimogelijkheden? Kun je het vinden met je collega’s? Past de bedrijfscultuur bij je? Als het antwoord op deze vragen ‘nee’ is, kun je beter tijdens je proeftijd nog opzeggen. Dan zit je niet aan een opzegtermijn vast.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Nieuwe baan: Voordelen en Nadelen

Denk je erover om van baan te wisselen? Aan een nieuwe baan zitten zowel voor- als nadelen.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Zo wens je je collega succes met een Nieuwe Baan

Je collega heeft een nieuwe baan en je wil hem of haar graag succes wensen. Maar hoe doe je dat?
Roeliene Bos 9 apr 2024

Je collega bedanken bij vertrek

Of je nu zelf weggaat of je collega, er komt een moment waarop je afscheid moet nemen. Wat zeg je tegen elkaar?
Roeliene Bos 9 apr 2024

Tips: leuke Afscheidscadeaus voor je Collega

Zoek je inspiratie voor een afscheidscadeau voor je vertrekkende collega? We helpen je verder.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Eerste Jaarcontract: Stel jezelf deze Doelen

Het eerste jaarcontract is een belangrijke periode. Welke doelen kun je jezelf stellen om er het meeste uit te halen?
Roeliene Bos 8 feb 2024

8 tips voor je eerste Werkweek

Hij staat voor de deur: je eerste werkweek! Heb je er al zin in? Met deze 8 tips maak je er een succesvolle week van.
Roeliene Bos 8 feb 2024
 
check