Trakteren op het Werk: zo regel je het

Trakteren op het Werk: zo regel je het
Wat deel je uit als je wilt trakteren op het werk? En wanneer trakteer je eigenlijk? Verdiep je in de opties en bezorg je collega's een leuk moment.

Waarom trakteer je op het werk? 8 gelegenheden

Door te trakteren op het werk laat je je collega's zien dat je aan ze denkt. En dat is goed voor de sfeer en de groepsbinding! Maar wanneer trakteer je?

  • Je bent jarig.
  • Je gaat trouwen.
  • Je baby is geboren.
  • Je viert een jubileum op het werk.
  • Je viert een succes op het werk.
  • Je hebt een nieuwe baan en neemt afscheid.
  • Je viert een feestdag.
  • Je hebt een andere bijzondere gebeurtenis om te vieren.

Is trakteren op het werk gebruikelijk?

Trakteren op het werk is iets dat in Nederland veel gedaan wordt. Voor internationale bedrijven (in ons land) kan dit anders zijn. Trakteren hoeft in sommige bedrijven zelfs helemaal geen onderdeel te zijn van de bedrijfscultuur. Onderzoek daarom eerst wat gebruikelijk is bij jouw werkgever. Wordt er regelmatig getrakteerd, kijk dan wat je collega's normaal gesproken uitdelen. Je weet dan meteen wat passend is en wat niet.

Wat kun je jouw collega's trakteren?

Als je trakteert, dan gaat het meestal om iets te eten. Hiervoor hoef je niet zelf (lang voor) in de keuken te staan. Je kunt ook een bakker iets laten leveren, een cateraar inhuren of bij de Chinees bestellen. En let erop dat de traktatie past bij de gelegenheid die je viert. Misschien zie je al iets lekkers staan in deze lijst?

Oer-Hollandse of lokale specialiteiten

  • Appeltaart
  • Appelflappen
  • Stroopwafels
  • Bossche bol
  • Limburgse vlaai
  • Fries suikerbrood

Andere zoete traktaties

  • IJsjes
  • Donuts
  • Brownies
  • Cake of taart
  • Cupcakes
  • Koekjes en/of truffels
  • Soesjes en/of eclairs

Hartige traktaties

  • Quiche
  • Wraps (kip of zalm)
  • Bladerdeeghapjes of saucijzenbroodjes
  • Worstenbroodjes
  • (Mini)pizza's
  • Tapasplank (olijven, kaas, worst)
  • Friet en andere gefrituurde snacks

Gezonde traktaties

Het is wetenschappelijk bewezen dat verse groente en fruit een flinke stoot energie geven. Handig, want de ergste dips ontstaan juist na de lunch in de middagpauze. De volgende tussendoortjes zijn dan ook heel geschikt om je collega's een actief gevoel te geven:

  • Fruitspiesjes of fruitsalade
  • Groentespiesjes (van snoepgroente)
  • Groenteschaal met gezonde dips
  • Toastjes met verschillende soorten gezond beleg
  • Noten en/of groentechips
  • Havermoutkoeken of -muffins
  • Vegan taart (zoals een carrot cake)
  • Rauwkost met gezonde yoghurtsaus
  • Pokebowls
Fruit en groente zijn heel kleurrijk en staan dus feestelijk. Wil je het nog feestelijker presenteren, orden het fruit en de groente dan in decoratieve borden of schalen.

Drankjes

Wat kies je aan drankjes voor bij de traktatie? Waarschijnlijk heb je al koffie en thee op het werk staan. Wil je wat meer variatie? Kies dan voor water met munt of gember. Lekker verfrissend! Een andere mogelijkheid is sap van vers geperst fruit en/of groente. Trakteer je vrij laat in de dag? Een mocktail of een cocktail kan dan ook lekker zijn.

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Kies voor een traktatie die je relatief snel kan regelen.

Houd rekening met diëten en voedselallergieën

Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met allergieën en dieetwensen van je collega's. Zo zijn er misschien vegans, vegetariërs of mensen met een lactose-intolerantie. Ook kunnen er mensen zijn die allergisch zijn voor noten of voor bepaalde soorten fruit. Vraag dus van tevoren aan je collega's wat hun wensen zijn. Regels eventueel iets aparts om te eten of te drinken. Iedereen kan dan genieten van je traktatie.

Kun je ook non-food traktaties geven?

Jazeker. Je hoeft namelijk geen eten of drinken te serveren, tenzij het echt een traditie is binnen je bedrijf. Je kunt namelijk ook kaarsen, zeepjes of notitieboekjes uitdelen. Ben je creatief, dan maak je dit soort traktaties misschien wel zelf.

Budget: hoeveel geld geef je uit aan traktaties?

Hoeveel geld je uitgeeft aan traktaties hangt vooral af van wat je wilt trakteren. En van hoeveel mensen je wilt trakteren. Trakteer je een klein team (van ongeveer vijf personen)? Ga dan uit van ongeveer EUR20. Voor meer of grotere afdelingen ben je gemiddeld eerder EUR50 tot EUR100 kwijt.

Twee bespaartips:

  • Trakteer in kleine(re) porties. Zo krijgt iedereen iets.
  • Maak zelf je traktaties. Zo bespaar je op een (dure) cateraar of andere leverancier.

Wanneer is het beste moment om te trakteren?

Vertel eerst je werkgever dat je wilt gaan trakteren. Vraag meteen welke dag en welk moment hiervoor het meest geschikt is. Bij voorkeur kies je samen voor een moment dat ook de thuiswerkers op de werkvloer aanwezig zijn.

Op welke tijdstippen trakteer je? En wat?

  • In de ochtend: zoete traktaties
  • In de middag (na de lunch): zoete of hartige traktaties, vooral kleine hapjes
  • 17:00u of daarna: hartige traktaties (of meteen een maaltijd)

Hoe kondig je jouw traktatiemoment aan?

Het handigst is om je collega's vooraf een e-mail te sturen. Doe dit een of twee dagen van tevoren. Vertel op welke dag en hoe laat je trakteert. Geef ook aan waar je traktaties klaar staan, zodat iedereen ze kan vinden.

Hoelang mag een traktatieronde duren?

Je wilt je collega's niet te lang van hun werk afhouden. Het beste is dus om je traktaties in een officieel pauzemoment uit te delen. Wil je wat uitgebreider trakteren? Denk dan aan een borrel of etentje voor je collega's voor na het werk.

Werk je voor een groot bedrijf en is het niet te doen om iedereen daar te trakteren? Trakteer dan alleen je eigen team.

Checklist: hoe organiseer je het trakteren op het werk?

  • Ontdek wat collega's willen of kunnen eten (i.v.m. diëten of allergieën)
  • Bedenk wat je gaat trakteren.
  • Vraag je werkgever naar het meest geschikte traktatiemoment en/of -dag.
  • Onderzoek hoeveel collega's op die dag aanwezig zijn.
  • Plan tijd in je agenda om voldoende traktaties te maken, te kopen of te bestellen.
  • Koop (papieren) bestek, bordjes, bekers en servetten (als die nodig zijn).
  • Neem eventueel ook vuilniszakken mee om afval naderhand op te ruimen.
  • Kondig een paar dagen van tevoren aan dat je gaat trakteren. Doe dit via de app of per e-mail.

Wat regel je op de dag zelf?

  1. Zet alles ruim van tevoren klaar. Dus niet tijdens de pauze, maar net voor de pauze. Mensen hebben vaak maar een half uur om te eten.
  2. Roep alle collega's bij elkaar om de traktatie op te halen. Houd even in de gaten of iedereen iets krijgt.
  3. Heeft iedereen gesmuld van je traktatie? Zorg ervoor dat de plekken waar gegeten is schoon zijn of weer schoon worden. Je meegebrachte vuilniszakken komen dan vast van pas.
  4. Zijn er collega's die jouw traktatie gemist hebben door (spoed)werk? Hang een briefje in de kantine of op een andere voor hen zichtbare plek om ze te laten weten dat er nog lekkers voor ze klaarstaat.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Inspireren: wat houdt het in en hoe doe je het?

Werk je vaak samen met anderen? Je vindt het dan vast wel interessant om te leren hoe je anderen inspireert. Ontdek hier hoe je dit effectief doet!

Betrouwbaarheid: wat betekent dit en hoe werk je eraan?

Je collega’s weten dat ze op je kunnen bouwen. Hoe? Door te werken aan je betrouwbaarheid. Vanaf hier kun je daar direct mee aan de slag.

Zelf Pensioen opbouwen: hoe doe je dat?

Hoe bouw je zelf pensioen op als dit niet via je werkgever kan? We leiden je door de best bekende alternatieve mogelijkheden.

Sunday Scaries: wat te doen tegen de Zondagavondangst?

Maandag Schmaandag! Inderdaad, maandagen maken je nerveus. Maar waarom eigenlijk? Duik in je zondagavondangst en pas de tips toe om ervan af te komen.

People-Pleaser op het Werk? En wat zijn de gevolgen?

Een people-pleaser is iemand die het anderen graag naar de zin maakt. Wat gebeurt er als je gaat people-pleasen op de werkvloer? Is dit wel oké?

Werken bij een Start-Up: uitdagingen en kansen

Een start-up is een beginnend bedrijf. Ben jij van plan om bij een start-up te werken? Ontdek welke kansen en uitdagingen hier bij horen.
 
check