Hoe maak je verhalende vacatures om getalenteerde kandidaten te vinden en te behouden? Ontdek de kracht van storytelling in vacaturemarketing.
Storytelling is het vertellen van verhalen. Binnen je vacaturemarketing betekent dit dat je vacatures maakt met een verhalend karakter. Waarom je dit doet? Verhalen boeien. Verhalen raken namelijk emoties. En inspelen op emoties is effectief. Kandidaten zijn eerder geneigd om op een vacature te reageren als ze zichzelf op persoonlijk en professioneel vlak herkennen in het verhaal van jouw bedrijf.
Je vacatures trekken meer publiek aan
Een vacature plaatsen en afwachten: dit is passief gedrag en het werkt tegenwoordig niet meer. Je moet je dus extra inspannen om kandidaten te verleiden om te reageren. Dit lukt als je vacatures met statische wensen-en-eisenlijstje omtovert naar informatieve, dynamische verhalen die kandidaten persoonlijk aanspreken.
Je versterkt de Candidate Experience
In de vacature neem je de kandidaat mee in zijn of haar potentiële nieuwe baan. Hij of zij kan zich hierdoor beter in de functie inleven en dat verlaagt de drempel om te solliciteren. Hoe je precies een inspirerend en overtuigend verhaal brengt? Verderop meer tips.
Je versterkt je employer brand
In de vacature ga je beschrijven wat jouw bedrijf onderscheidt van andere bedrijven. Je zet zo een krachtiger en aantrekkelijker merk neer. Tegelijkertijd werk je aan een positief imago. Dit is
employer branding op zijn best!
Hoe start je met storytelling?
Denk na over de ideale kandidaat
Wat voor kandidaat wil je aanspreken in je vacature? Probeer inzicht te krijgen in zijn of haar denk- en leefwereld, interesses, doelen en drijfveren, anders kun je geen toepasselijk verhaal maken voor deze kandidaat. Creëer daarom eerst een persona, als je dit nog niet gedaan hebt. Lees hoe je dit doet in
Candidate Persona: hoe bepaal je de ideale Kandidaat?
Denk na over het imago van het bedrijf
De functieomschrijving staat natuurlijk centraal in de vacature. Maar het is net zo belangrijk om de sfeer en het karakter van het gehele bedrijf in beeld te brengen. De bedrijfscultuur moet immers bij de kandidaat passen. Probeer daarom teksten en beelden te bedenken die de antwoorden op deze vragen illustreren:
- Wat is de missie en visie van je bedrijf?
- Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf?
- Wat voor verschil wil het bedrijf maken? Wat wil het bedrijf veranderen?
- Wat maakt het bedrijf aantrekkelijk voor je huidige medewerkers? En wat maakt hen trots?
- Welke interessante dingen gebeuren er in en rond het bedrijf?
- Hoe onderscheidt het bedrijf zich van andere bedrijven?
- Op welke trends en ontwikkelingen speelt het bedrijf in?
- Naar wat voor toekomst werkt het bedrijf toe?
Probeer manieren te vinden om duidelijk te maken wat het bedrijf typeert en wat het uniek maakt. Zorg echter wel voor een realistisch beeld, want kandidaten knappen meestal af op verkooppraatjes en/of op borstklopperij. Een te positief verhaal kan er zelfs toe leiden dat een aangenomen kandidaat uit teleurstelling alsnog ander werk gaat zoeken.
Bepaal de kanalen voor de vacature
Algemeen gezien doet storytelling het goed in marketingcampagnes. Storytelling in vacatures doet het dan ook net zo goed in wervingscampagnes. Stel de vacature op en plaats die op je eigen website en op je social media. Denk eventueel aan een aparte landingspagina voor de vacature. Vergeet ook zeker niet om de vacature te plaatsen op vacaturekanalen, zoals Werkzoeken.nl.
Toets je storytelling-vacature (tekst en beeld) bij je huidige medewerkers. Herkennen zij (de sfeer van) het bedrijf in het geheel?
Storytelling-inhoud: waar vertel je over in je vacature? En hoe?
Een kandidaat moet voelen dat hij of zij in de rol én in de bedrijfscultuur past. Té algemene teksten over de functie of over het bedrijf raken hem of haar echter niet. Breng de functie en de bedrijfscultuur daarom tot leven in woord en beeld. Hoe je dit doet? Hier zijn vier tips voor een storytelling-waardige inhoud.
Laat een gemiddelde werkdag zien
Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor de functie die je aanbiedt? Breng de belangrijkste momenten concreet in beeld. Leg tegelijkertijd uit hoe de rol bijdraagt aan de doelstellingen van het bedrijf. Waarom is deze functie zo waardevol? De kandidaat moet door deze beschrijving al snel het gevoel krijgen dat hij of zij zeer gewenst is.
Laat medewerkers vertellen over hun rol
Door persoonlijke verhalen komen een functie en een bedrijfscultuur echt tot leven. Regel interviews met medewerkers en laat hen over hun (werk)ervaringen vertellen. Maak hier korte video’s van. Ook klanten of leidinggevenden kun je interviewen. Een manager kan bijvoorbeeld wat meer vertellen over de functie die je aanbiedt.
Het voordeel van praktijkverhalen en werkdagbeschrijvingen? Kandidaten krijgen zo een breed beeld van zowel de functie als van de sfeer in het bedrijf. Een extra voordeel is dat je, door je werknemers creatief mee te laten werken aan de inhoud van de vacature, de
medewerkersbetrokkenheid verhoogt.
Breng spanning of conflict in een verhaal
Andere medewerkers laten vertellen over hun ervaringen bij je bedrijf kan zelfs nog wat meer diepgang krijgen. Laat hen bijvoorbeeld ook vertellen over hoe ze omgaan met bepaalde uitdagingen. Je brengt zo nog wat meer spanning in het verhaal en dat maakt de vacature vaak extra aantrekkelijk. De kandidaat kan immers al scenario’s voor zichzelf bedenken: hoe denkt hij/zij met een bepaalde uitdaging om te kunnen gaan?
Plaats een goede call-to-action (CTA)
Op welke wijze kan een kandidaat reageren op je vacature? Plaats een duidelijk zichtbare en overtuigende CTA in je tekst en/of in je video. Deze CTA moet de kandidaat naar je sollicitatieformulier of naar je contactgegevens leiden.
Een vacature met daarin een verhaal creëren: dat is een creatieve bezigheid! Werk daarom goed samen met je marketeers, copywriters en designers. Die zullen je dan ook vast wel wijzen op allerlei details om de vacature nog een extra ‘storytelling-sausje’ te geven. Bekijk anders (ook) deze tips.
Spreek de kandidaat persoonlijk aan
Storytelling in vacaturemarketing draait om vertrouwen creëren. Let daarom op de toon in de vacaturetekst. Door een kandidaat positief en persoonlijk toe te spreken, creëer je vertrouwen. Veel bedrijven hanteren daarom een informele toon in de vacature, maar dit is afhankelijk van de bedrijfscultuur.
Gebruik woorden die emoties oproepen
De kracht van een verhaal zit hem in de woordkeuze. Gebruik daarom woorden die emoties oproepen (maar overdrijf het niet). Denk hierbij aan woorden zoals ‘groei’, ‘passie’ of ‘impact’. Of gebruik kreten zoals: ‘jij maakt het verschil’ of ‘jij draagt bij aan...’. Merk op dat deze woorden allemaal positief van aard zijn. Positieve woorden geven namelijk simpelweg een positieve indruk van zowel de functie als van het bedrijf.
Maak teksten niet te lang
Een verhaal vertellen betekent niet dat je langdradig hoeft te zijn. De kracht én de kunst zit hem namelijk vooral in het gebruik van de juiste woorden op het juiste moment, zowel in tekst als in video. Houd de inhoud lekker kort en krachtig: zo blijft een kandidaat het meeste bij. Maak je tekst? Mik dan op een leestijd van twee tot maximaal drie minuten.
Pas visual storytelling toe
Tekst is goed, maar tekst en beeld combineren is altijd beter. Dit noem je visual storytelling. Door deze combinatie is de kans groter dat een verhaal langer ‘blijft hangen’ bij een kandidaat. Wat voor beeld gebruik je? Kies nooit voor stockfoto’s, want die geven geen realistisch beeld van de functie en het bedrijf. Maak daarom zelf foto’s en video’s.
Voeg je logo en huisstijl toe
Je vacature is, net als je website, een soort visitekaartje van het bedrijf. Vergeet daarom niet om een logo aan de vacature toe te voegen, bijvoorbeeld onder de tekst of in een video. Zorg er ook voor dat de huisstijl in de vacature terugkomt. Dit staat professioneel en het maakt de vacature sneller herkenbaar.