Wat is Social Media Recruitment?

Wat is Social Media Recruitment?
Social media recruitment is het werven van nieuwe medewerkers via sociale media. Veel bedrijven en organisaties storten zich hier volledig op.

Wat houdt social media recruitment in?

Je plaatst vacatures op social media om snel de juiste kandidaten aan te trekken. Je kunt kandidaten zelfs heel gericht 'targeten'. Dit maakt social media recruitment dynamischer vergeleken bij de traditionele wervingsmethode. Die bestaat namelijk uit het plaatsen van een vacature en afwachten tot iemand reageert.

Vormen van social recruiting

Sociale media recruitment kent twee vormen.
  1. Je plaatst vacatures op social media.
  2. Je benadert potentiele kandidaten rechtstreeks op social media.

Wanneer start je met social media recruitment?

Starten met social media recruitment doe je om verschillende redenen.
  1. Je ontvangt standaard te weinig sollicitaties.
  2. Je ontvangt te weinig kwalitatieve sollicitaties.
  3. Je bedrijf of organisatie heeft te weinig volgers.
  4. Je wilt het bedrijf of de organisatie meer naamsbekendheid geven.
Social media recruitment is geen 'quick fix', maar een langdurig proces. Het vereist elke dag veel aandacht en inzet om je social media in te zetten voor werving en om het proces tot in detail in de gaten te houden.

Strategie: hoe werkt social media recruiting?

De volgende stappen beschrijven de algemene strategie voor social media recruiting. We zeggen 'algemeen', omdat de invulling voor veel stappen afhankelijk is van wat je precies wilt bereiken.

Onthoud alvast dit: een groot bereik behalen op social media is altijd een uitdaging. Je moet elke actie daarom zorgvuldig plannen en inrichten.

Stap 1. Formuleer je doel(en)

Hoe draagt social media recruitment bij aan de missie en visie van het bedrijf en in het bijzonder aan je personeelsplanning? Formuleer het doel, omschrijf concrete acties bij dit doel en stel daar KPI's voor op.

Stap 2. Bepaal wie je ideale kandidaat is

Maak een persona van je ideale kandidaat. Zo krijg je goed in beeld waar deze kandidaat naar op zoek is. Binnen social media kun je hiervoor al onderzoek doen. Je kijkt dan naar profielen, talenten, interesses en vaardigheden van potentiele kandidaten. Houd wel rekening met de wettelijke voorschriften rond privacy.

Stap 3. Kies voor de juiste socialmediakanalen

Onderzoek op welke socialmediakanalen jouw ideale kandidaat zich bevindt. Binnen deze kanalen moet je namelijk werken. Bedenk ook dat je met het ene socialmediakanaal misschien wel sneller of beter je doel behaalt dan met een ander socialmediakanaal.

Een goede vacature op social media is zowel aantrekkelijk als informatief. Besteed echter ook aandacht aan andere soorten content. Zo versterk je de naamsbekendheid van je bedrijf en bouw je een community op.

Stap 4. Bepaal budget, middelen en verantwoordelijkheden

Zonder een goede organisatie, geen succes. Bereid je daarom ook op deze drie vlakken voor:

  1. Hoeveel budget heb je? Onderzoek of je gratis of betaalde advertenties moet plaatsen om je vacatures onder de aandacht moet brengen. Extra tip: je kunt ook gratis vacatures plaatsen op Werkzoeken.nl. Dit vergroot het bereik van je vacature nog meer.
  2. Kijk ook naar de middelen. Welke tools heb je bijvoorbeeld nodig om het succes van je vacatures te meten?
  3. Bepaal wie verantwoordelijk is voor het wervingsproces en de bijbehorende taken. Wie post wanneer? Wie reageert op negatieve reacties? Wie houdt de statistieken bij? Bespreek dit met je team. Lees ook: Vacature plaatsen? Regel eerst deze 9 zaken.

Stap 5. Stel duidelijke richtlijnen op

Hoe moet je een kandidaat aanspreken in een post? Op welke woorden slaat je kandidaat vast aan en op welke niet? Welke toon moet je hanteren? Spreek je kandidaten aan met 'je' of 'u'? Stel voor al deze vraagstukken duidelijke richtlijnen op. Die kunnen overigens voor elk platform anders zijn. Denk aan informeel voor TikTok of Instagram.

Stap 6. Maak je content

Wat voor content spreekt je ideale kandidaat het meest aan? En hoe is deze content tegelijkertijd een goede afspiegeling van je bedrijf of organisatie? Probeer hier de balans in te vinden. Heel belangrijk is dat je:

  • duidelijke en beknopte functie-eisen beschrijft in je vacatures.
  • duidelijke instructies geeft over de vervolgstappen voor de kandidaat.
  • transparant bent over hoe het er in het bedrijf aan toe gaat.

Vooral dit laatste heeft alles te maken met employer branding. Je maakt bijvoorbeeld foto's en video's over hoe het er in het bedrijf of in de organisatie aan toe gaat. Kandidaten kunnen zo beter bepalen of ze in het bedrijf of in de organisatie passen. Je vergroot dus ook de kans op een cultural fit: alleen diegenen die zich echt aangetrokken voelen tot wat ze op de beelden zien, zullen reageren.

Stap 7. Post regelmatig content

Publiceer regelmatig content om de aandacht op je bedrijf of organisatie te houden. Werk eventueel volgens een contentkalender. Voor wat de content zelf betreft: de teksten en beelden in je vacatures moeten kandidaten meteen aanspreken, dus focus op kwaliteit! Hiervoor een paar regels:

  1. Houd de teksten kort en bondig. Kandidaten moeten in een oogopslag de functie-eisen kunnen zien.
  2. Zorg voor professioneel beeld. Schakel hiervoor een ervaren designer en/of fotograaf in.
  3. Integreer de huisstijl in de vacature. De identiteit van je bedrijf of organisatie moet duidelijk herkenbaar naar voren komen in de vacature.
Houd je aan de wet- en regelgeving rondom de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ga zorgvuldig om met gegevens van kandidaten en biedt ze de mogelijkheid om hun gegevens in te zien en te corrigeren.

Stap 8. Benader kandidaten

Reageert een kandidaat op een post of stelt die vragen via een DM? Ga dan altijd met deze kandidaat in gesprek. Door je persoonlijke benadering voelt de kandidaat zich sneller betrokken. De kans wordt zo ook groter dat die gaat solliciteren op je vacature.

Een tweede mogelijkheid is dat je zelf op zoek gaat naar kandidaten binnen een socialmediakanaal. Dit heet ook wel 'active sourcing'. Je vindt dan kandidaten via de gegevens die ze zelf op het platform hebben verstrekt.

Stap 9. Betrek je medewerkers bij het proces

Hoe meer mensen je vacatures verspreiden, hoe beter. Vraag dus andere medewerkers om jouw vacatureposts op social media te delen. Vraag ze ook of ze willen deelnemen aan testimonials (getuigenissen). Die scoren namelijk goed bij potentiële kandidaten.

Stap 10. Meet het succes van je vacatures

Hoeveel mensen bekijken je vacatures? Hoeveel mensen reageren daarop en hoeveel solliciteren daadwerkelijk? Meet de prestaties van je social recruitment-inspanningen, bijvoorbeeld met Google Analytics. Door de metingen weet je precies wat je moet optimaliseren voor nog betere resultaten.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

De Big Five Persoonlijkheidstest: test je kandidaat

Hoe past de persoonlijkheid van een kandidaat bij een functie of binnen een team? Test deze kandidaat met de Big Five persoonlijkheidstest.

AI Tools voor Recruitment

Als recruiter of HR-medewerker kun je eigenlijk niet meer om AI heen. Want wat zijn bekende AI-tools voor recruitment op dit moment?

De voordelen van AI voor Recruitment

Wat zijn de voordelen van AI (artificial intelligence) voor recruitment? Duik in de voordelen van AI voor snellere en efficiëntere processen.

Social Media Recruitment: voor- en nadelen

In hoeverre is social media recruitment echt de moeite waard? Bekijk de voordelen en de nadelen om je wervingsstrategie verder te verfijnen.

Kleur, Vorm en Taal: hoe je Psychologie gebruikt in Vacaturemarketing

Een vacaturetekst bestaat uit meer dan woorden. Met de juiste kleur, opmaak en taal verleid je mensen om te reageren.

Hoe je Latent Werkzoekenden triggert

Latent werkzoekenden vormen een enorme talentenpool. Maar hoe trigger je iemand die al een baan heeft om te solliciteren?
 
check