Je plaatst vacatures op social media om snel de juiste kandidaten aan te trekken. Je kunt kandidaten zelfs heel gericht 'targeten'. Dit maakt social media recruitment dynamischer vergeleken bij de traditionele wervingsmethode. Die bestaat namelijk uit het plaatsen van een vacature en afwachten tot iemand reageert.
De volgende stappen beschrijven de algemene strategie voor social media recruiting. We zeggen 'algemeen', omdat de invulling voor veel stappen afhankelijk is van wat je precies wilt bereiken.
Onthoud alvast dit: een groot bereik behalen op social media is altijd een uitdaging. Je moet elke actie daarom zorgvuldig plannen en inrichten.
Hoe draagt social media recruitment bij aan de missie en visie van het bedrijf en in het bijzonder aan je personeelsplanning? Formuleer het doel, omschrijf concrete acties bij dit doel en stel daar KPI's voor op.
Maak een persona van je ideale kandidaat. Zo krijg je goed in beeld waar deze kandidaat naar op zoek is. Binnen social media kun je hiervoor al onderzoek doen. Je kijkt dan naar profielen, talenten, interesses en vaardigheden van potentiele kandidaten. Houd wel rekening met de wettelijke voorschriften rond privacy.
Onderzoek op welke socialmediakanalen jouw ideale kandidaat zich bevindt. Binnen deze kanalen moet je namelijk werken. Bedenk ook dat je met het ene socialmediakanaal misschien wel sneller of beter je doel behaalt dan met een ander socialmediakanaal.
Zonder een goede organisatie, geen succes. Bereid je daarom ook op deze drie vlakken voor:
Hoe moet je een kandidaat aanspreken in een post? Op welke woorden slaat je kandidaat vast aan en op welke niet? Welke toon moet je hanteren? Spreek je kandidaten aan met 'je' of 'u'? Stel voor al deze vraagstukken duidelijke richtlijnen op. Die kunnen overigens voor elk platform anders zijn. Denk aan informeel voor TikTok of Instagram.
Wat voor content spreekt je ideale kandidaat het meest aan? En hoe is deze content tegelijkertijd een goede afspiegeling van je bedrijf of organisatie? Probeer hier de balans in te vinden. Heel belangrijk is dat je:
Vooral dit laatste heeft alles te maken met employer branding. Je maakt bijvoorbeeld foto's en video's over hoe het er in het bedrijf of in de organisatie aan toe gaat. Kandidaten kunnen zo beter bepalen of ze in het bedrijf of in de organisatie passen. Je vergroot dus ook de kans op een cultural fit: alleen diegenen die zich echt aangetrokken voelen tot wat ze op de beelden zien, zullen reageren.
Publiceer regelmatig content om de aandacht op je bedrijf of organisatie te houden. Werk eventueel volgens een contentkalender. Voor wat de content zelf betreft: de teksten en beelden in je vacatures moeten kandidaten meteen aanspreken, dus focus op kwaliteit! Hiervoor een paar regels:
Reageert een kandidaat op een post of stelt die vragen via een DM? Ga dan altijd met deze kandidaat in gesprek. Door je persoonlijke benadering voelt de kandidaat zich sneller betrokken. De kans wordt zo ook groter dat die gaat solliciteren op je vacature.
Een tweede mogelijkheid is dat je zelf op zoek gaat naar kandidaten binnen een socialmediakanaal. Dit heet ook wel 'active sourcing'. Je vindt dan kandidaten via de gegevens die ze zelf op het platform hebben verstrekt.
Hoe meer mensen je vacatures verspreiden, hoe beter. Vraag dus andere medewerkers om jouw vacatureposts op social media te delen. Vraag ze ook of ze willen deelnemen aan testimonials (getuigenissen). Die scoren namelijk goed bij potentiële kandidaten.
Hoeveel mensen bekijken je vacatures? Hoeveel mensen reageren daarop en hoeveel solliciteren daadwerkelijk? Meet de prestaties van je social recruitment-inspanningen, bijvoorbeeld met Google Analytics. Door de metingen weet je precies wat je moet optimaliseren voor nog betere resultaten.